De hetkanWel-factor van een foto

Kim Phuc 1972Een foto kan krachtiger zijn dan een bom. Dat bewijst het verhaal van deze foto. Hij won niet alleen de Pulitzer Prize, maar veranderde ook het oordeel van de publieke opinie over de oorlog in Vietnam, en van alle oorlogen.

I Op 8 juni 1972 zette Nic Ut het 9-jarige Vietnamese meisje Kim Phuc op de foto. Zij was zojuist slachtoffer geworden van een aanslag met napalm door de Amerikanen. Nadat hij de foto had genomen, legde hij zijn camera neer en reed het meisje naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

De foto maakte ongekend veel los. Opeens was het verschrikkelijke leed dat oorlog veroorzaakt scherp in beeld gebracht: een onschuldig meisje dat niets van oorlog wist, was slachtoffer geworden van napalm, wat 12 keer zo heet als kokend water is. Het beeld werd een icoon van de anti-oorlogsbeweging.
(2 punten)

II Het herstel van Kim Phuc duurde 12 jaar en 17 operaties. Daarna wilde Kim niks meer van de foto weten. Ze wilde haar leven weer oppakken, maar overal werd ze achtervolgd door de foto. Britse verslaggevers kwamen er achter dat zich in Canada had gevestigd en zochten haar zelfs daar weer op.

Vredesactiviste Nancy Pollock, liet Kim vervolgens inzien dat de foto haar altijd zou achtervolgen en dat ze er daarom beter iets goeds mee kon doen. Vanwege de foto werd ze gevraagd om een rol te spelen in de vredesbeweging. Kim Phuc werd Goodwill Ambassador van de Unesco.
(2 punten)

III Kim Phuc, het meisje van de foto dat een oorlogssymbool werd, zet zich nu als volwassen vrouw in voor de vrede. Dankzij de foto reist ze over de hele wereld. Ze bepleit de vrede bij presidenten, premiers en andere vooraanstaande politici.
(2 punten)

IV “Ben jij dat meisje op de foto?”, vragen mensen nog altijd aan Kim Phuc. Kim Phuc als volwassen vrouw Daarna vertellen ze hun verhaal. Hoe ze zijn geraakt door de foto, hoe de foto hen leerde lief te hebben, hoe de foto hun leven beheerst. Een aantal jaar geleden ontmoette ze bijvoorbeeld John Plummer in het Vietnam Veterans Memorial in Washington. Hij was boordschutter tijdens de oorlog in Vietnam en hij was betrokken bij de aanval op haar dorp, Trang Bang. Elke nacht had hij nachtmerries van de foto. Het beeld regeerde zijn slaap. Hij vroeg Kim Phuc om vergiffenis en kreeg het. John Plummer: “Al die jaren stond die foto in mijn ogen gegrift. Nu zie ik u en u vergeeft mij. Dit is de gelukkigste dag uit mijn leven.”
(2 punten)

V Nooit zal Kim Phuc de miljoenen onschuldige slachtoffers vergeten die geen fotograaf bij de hand hadden om hun lijden vast te leggen. Vooral de kinderen zal ze nooit vergeten. Daarom heeft ze de Kim stichting in het leven geroepen om kinderen te helpen die oorlogsslachtoffer zijn geworden.
(2 punten)

Onze score: 10 punten
Jouw score? Geef jouw punten in een reactie (0-10). Alle scores tellen even zwaar voor de gemiddelde eindscore.

Over de schrijver

6 reacties op “De hetkanWel-factor van een foto”

 1. Pingback: hetkanWel bestaat 1 jaar! -

 2. Ook de TV-show maakte gisteren melding van hetzelfde feit: Kim Phuc's dorp was wel degelijk slachtoffer van een napalmaanval. Hoe die werd veroorzaakt is minder relevant, het gaat er om dat onschuldige meisjes van 9 jaar, de kleren van het lijf werd gebrand door napalm.

  Oorlog is nietsontziend. Dat is het belangrijkste feit dat deze foto verbeeldt.

 3. Ik wil via deze weg het misverstand uit de wereld helpen dat Kim Phuc op 8 juni 1972
  op 9 jarige leeftijd slachtoffer werd van een napalmaanval uitgevoerd door de Amerikanen.
  Dit is een vergissing die door veel mensen wordt gemaakt. Kim Phucs dorp Trang Bang werd
  op 8 juni 1972 abusievelijk gebombardeerd door Zuid- Vietnamese bommenwerpers op een Boedhistische pagode in een gebied waar Noord-Vietnamese strijders infiltreerden.

  Kim Phucs verhaal is te lezen op haar officiele site : http://www.kimfoundation.com

  Voortaan eerst de feiten boekstaven voor je iets publiceert.

 4. Pingback: hetkanWel.net » Blog Archief » Top 10 hetkanWel-iconen van 2005- inspirerend weblog over onderwijs, spiritualiteit, wetenschap en samenleving.

 5. Zo’n foto brengt een keten van goede dingen op gang. Het is een steen die in het water wordt geworpen, waarvan de rimpelingen ver reiken. Is de steen dan 10 punten waard? Of de rimpelingen, of beide?

  Daarom: ik geef veel punten. Hoe-veel weet ik niet…

 6. kan het hier alleen maar mee eens zijn.
  Uit zoiets afschuwelijks kan toch iets moois komen. Onbegrijpelijk zoveel kracht zit er in die vrouw…maar absoluut de volle tien punten waard.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020