De hetkanWel-factor van Enrico Bartens

Enrico Bartens “Ik ben Enrico Bartens, Amsterdammer. Ik heb een hekel aan mensen die zeiken en niks doen.” Daarom steekt reclamejongen Enrico Bartens veel tijd en geld in zijn persoonlijke missie: het bevorderen van de integratie in Amsterdam. Want nadat hij zelf met een Marokkaanse jongen had liggen ‘rollebollen’ dacht hij: “Dit moeten we anders aanpakken!”

hetkanWel.net vraagt zich af: hoe hoog is de hetkanWel-factor van Enrico Bartens?
I Twee jaar geleden raakte Bartens betrokken bij een vechtpartij met Marokkanen. Zijn zoon en dochter waren ooggetuigen. In plaats van om te zien in wrok, stelde Bartens een positieve daad. Hij richtte MO op, een platform voor Marokkaanse jongeren.
(3 punten)

II In 2003 voetbalden Marokkanen met rouwkransen tijdens dodenherdenking. Ook riepen ze anti-joodse leuzen. In reactie hierop publiceerde Bartens het boekje MO 40-45 dat vertelt over de heldhaftige Marokkanen die meevochten tegen de Duitsers in Italië. Zo mobiliseerde hij in 2004 tientallen Marokkaanse jongeren die de stille tocht meeliepen en op de Dam kransen legden.
(3 punten)

III Sport verbroedert. Daarom organiseerde Bartens een voetbaltoernooi in sociale onrustplaats bij uitstek, De Baarsjes. Hij liet daar Marokkaanse tegen Joodse jongens spelen. Velen hielden hun hart vast, maar het toernooi werd een daverend succes.
(2 punten)

IV Hoewel zijn daden bruggen slaan, doen zijn woorden dat niet. Zijn pleidooi voor het afhakken van handen om de criminaliteit te bestrijden, staat in schril contrast met zijn verzoeningsgerichte acties. Ook zijn wens dat Marokkaanse jongeren zich aan ons kunnen aanpassen en anders kunnen ‘oprotten’ naar hun eigen land getuigt niet van tolerantie. Verbaal lijkt Bartens iets te veel een jongen van de straat.
(-1 punt)

Onze score: 7 punten
Jouw score? Geef jouw punten in een reactie. Alle scores tellen even zwaar voor Enrico Barten’s gemiddelde eindscore.

De gemiddelde hetkanWel-factor van vorige week voor Dennis Karpes (Dance4Life) was: 8.5

Links:
Marokkaans respect op 4 mei
Nederland niet kapot te krijgen
Enrico Bartens organiseert voetbaltoernooi All Stars

Over de schrijver

10 reacties op “De hetkanWel-factor van Enrico Bartens”

 1. Tiktok takipçi satın al sayfamıza uğrayarak tiktok takipçi satın al!
  Sen de hemen tiktok takipçi satın al sayfamıza uğra
  ve tiktok takipçi satın al, tadını çıkar! Tiktok fenomenleri
  tiktok takipçi satın al sayfamızı kullanmaktadır.
  Hemen tiktok takipçi satın al sayfamıza uğrayarak sen de fenomenler arasında yer alabilirsin.

 2. Inspirerend verhaal van Enrico. Ik zou hem een podium willen geven voor zijn verhaal. Graag reactie zodat we in contact kunnen komen. Thnx, Maarten

 3. Heel positief wat de heer Enrico Bartens probeer te doen! echter zolang een grote meerderheid onder de Witte nederlanders zich superieur opsteld tegenover buitenlanders(Marokannen in het bezonder) zo het altijd zo blijven zoals het is!
  voorbeeld 1: ik zie in bepaalde gemende wijken de witte nederlanders wegtrekken naar ander wijken waardoor alleen maar buitenlanders achter blijven en achteraf krijgen ze ook de schuld van de zwarte scholen en de verloedering van hun wijk!!! wie is nou hier fout bezig???
  voorbeeld2: ik heb mijn HTS opleiding met succes afgerond met heel goede cijfers! helaas het was voor mij onmogelijk om een afstudeerproject te bemachtigen en dan krijgen we de vraag ligt het nou hier aan iets anders behalve mijn achternaam en uiterlijk?????
  Hoe dan ook ik hou heel erg veel van Nederland als mijn land al zal ik altijd als vreemdeling gezien worden, nog iets ik heb de koningin Beatrix heel erg lief!!!

 4. Het probleem is dat tegenwoordig iedereen maar klaagt over de samenleving maar daden ho maar.
  Mensen zoals Enrico Bartens die woorden in daden omzetten voor de gemeenschap zijn er niet veel van.

  We willen allemaal een betere samenleving en de lui die hier tegen in gaan moeten duidelijk gemaakt worden dat dit de enige manier is om in de maatschappij te horen.

  Ik heb liever iemand van de straat die er wat aan doet, die de problemen kent. Iemand de een hand toereikt naar de probleemgroepen toe om samen naar oplossingen te werken. We hoeven en kunnen niet altijd rekenen op de politiek, een betere samenleving begint bij jezelf.

  Burgers die zich inzetten voor de maatschappij verdienen altijd een 10!

  Vriendelijk groet,

  Hicham

 5. Er is veel angst onder de mensen. In Nederland heb je billboards nodig die zeggen dat als je geweld op straat ziet er wat aan moet doen, want schijnbaar kijken veel mensen de andere kant op.
  Je kunt, zoals veel ouderen, achter de geraniums blijven. Of zoals Enrico iets eraan doen.
  Ik prefereer de keus van Enrico; hij doet wat, probeert iets teweeg te brengen en ‘ mind you’ heeft meer succes dan menige organisatie die erin is gespecialiseerd.
  Wat meer kun je doen dan je lof uitspreken? En een 7 is dan wel wat mager

 6. Erg leuk dit allemaal. Verassend ook. Ik ben het helmaal eens met die persoon die zegt dat ik ‘verbaal iets te veel een jongen van de straat lijk’. Nou ik heb slecht nieuws voor die persoon. Niet alleen verbaal lijk ik een jongen van de straat. Ook mijn uitelijk en acties zijn van de straat. Ik nodig die persoon uit om een keer samen met mij door de buurt heen te struinen. Of om ons locale zwembad te bezoeken. Of misschien spreekt dit meer tot de verbeelding, een keer lekker te komen voetballen. Achter de computer is het altijd makkelijk praten maar nu de straat op. En je grote Amsterdamse bek opentrekken. Niet wanner je veilig thuis zit maar wanneer een paar etterbakken met z’n zevenen een meisje in het zwembad in haar kruis pakken. Oja, reken niet op de badmeesters. Je bent helemaal op jezelf en je vuisten aan gewezen. Overdreven? Slaap zacht! Maar ondanks al het gezeik, blijf ik geloven in het contact op straat. Ik ga door in mijn stad. Ik vlucht niet naar een voorzichtige randgemeente. Ik blijf een Amsterdammer en het maakt mij geen moer uit waar je vandaan komt. Maar gedraag je een beetje. Dan komt het wel goed. Maar het gaat niet vanzelf. Ik bedank alle mensen die een reactie hebben gegeven. Ik ben erg blij mee.
  Hartelijke groeten, Enrico Bartens

 7. Rico heeft zich genoeg ingezet om de verstandhouding tussen Nederlanders, Marokkaanse, Joodse of wat voor volkeren dan ook te verbeteren.
  En ondertussen kunnen we wekelijks en soms dagelijks in de media lezen waar die goedbedoelde tolerantie van ons Nederlanders op uitdraaid. Score kan best met minimaal een punt omhoog.

 8. Geen reacties? Deze jongen spreekt kennelijk niet tot de verbeelding, wat misschien iets zegt over de bezoekers van deze blog. Van-dik-hout-zaagt-men-planken ligt mij niet zo (poseur), maar ik ga mee met de score.

Reacties zijn uitgeschakeld.