De hetkanWel-factor van Jon Favreau (27), speechwriter van Obama

Obama brengt een boodschap van hoop, vertrouwen en optimisme. Met meeslepende toespraken heeft hij bereikt dat de hele wereld nu verlangt naar verandering. Obama en het woord “historisch” gaan in elk artikel hand in hand. En wie schrijft deze bijna magische speeches: Jon Favreau, een slungel van 27 jaar.

Reden voor hetkanWel om zich af te vragen: hoe hoog is de hetkanWel-factor van Jon Favreau?

I Hij is het levende bewijs dat de stem van de jeugd een hele natie in vervoering kan brengen. Ook als achter die stem een studentikoze babyface schuilgaat met een eeuwige baardschaduw, van wie mensen in eerste instantie niet geloven dat hij een belangrijk staflid is van de Amerikaanse president. Dat maakt Jon Favreau tot een inspirerend voorbeeld voor een nieuwe generatie.
(3 punten)

II Door zijn speeches horen Bushismes als “de as van het kwaad” en “je bent voor ons, of tegen ons” nu al tot een ander tijdperk. Het nieuwe Amerika, onder leiding van Obama, ademt de geest van verzoening. Jon Favreau bewijst daarmee dat je ook met zo’n thema geschiedenis kan schrijven. Als Amerika deze taal blijft spreken, willen veel andere landen snel weer bij de manke grootmacht horen.
(3 punten)

III Onder druk van deadlines vergeten we vaak te spelen. Jon Favreau niet. Hij schreef de toespraken voor Obama tussen het spelen van de videogame Rockband door. Hij toonde bovendien aan dat je overal tot grote daden kunt komen. Doorgaans schreef hij ‘s nachts, onderweg op de campaign trail, wakker gehouden door espresso. Hij schrijft ook graag in de Starbucks. Zie je wel dat Het Nieuwe Werken tot resultaat leidt.
(2 punten)

Een goede baas vertrouwt op talent. Dat geldt zeker voor Obama. Als Favreau vast zit, stelt Obama hem gerust: “Maak je geen zorgen. Ik ben ook een schrijver, en ik weet dat de muse je soms inspreert en soms niet. We komen er samen wel uit.”

Onze score: 8 punten
Jouw score? Geef jouw punten in een reactie (0-10). Alle scores tellen even zwaar voor de gemiddelde eindscore.

Bronnen:

Over de schrijver

16 reacties op “De hetkanWel-factor van Jon Favreau (27), speechwriter van Obama”

 1. Het gaat hier over een jongen die goed kan schrijven.
  Hij schrijft een drama, een thriller… hij voert je mee in emotie.

  Obama is de acteur, hij acteert de tekst en spreekt de woorden vol verve.
  Vooral veel oefenen voor de spiegel of nog even voor het slapen gaan.

  Nu gelooft heel America (en velen in Europa) dat die acteur, met een vrij simpele boodschap, de problemen de wereld uitjaagt.

  Wel, geloven dat het allemaal goed komt is natuurlijk erg makkelijk. Geloven kost geen moeite….. net zoals het voor Amerikanen geen enkele moeite kostte om een huis te kopen met uiteindelijk buitenlands (en dus ook Europees) geld.

  Door veel van die Amerikaanse woekerbankjes failliet te laten gaan, zijn de Amerikanen mooi voor een groot deel van hun buitenlandse schulden verlost. Makkelijk toch….

  Nee, laten we vooral met vreugde en tranen in onze ogen GELOVEN dat deze President het allemaal gaat regelen… en dan vooral ook voor Europa.

  Obama heeft in ieder geval de zaakjes goed voor zichzelf geregeld. Het werk zit er feitelijk op. Hij is gekozen, en zoals dat gemakshalve gaat in de politiek zit hij de komende 4 jaar goed in het zadel.

  PS. Zou Obama ook een Range hebben?

 2. Grappig, het ging over Favreau, en ineens is de discussie volledig verschoven naar Obama. Ik vroeg me vanmiddag nog af, wie nu wiens verlengstuk is, maar ik denk dat ik het antwoord gevonden heb…

 3. kleine toevoeging nog na het lezen van de reactie van DJ op 27 januari. Je hebt het over de dag dat de dollar/euro niets meer waard is zal snel komen zeg je. Ik denk zelf dat je in ieder geval gelijk hebt dat de dollar flink zal gaan inleveren op de euro. Tot nu toe staat Bos vooral nog veel garant voor bepaalde zaken maar vergeleken met Amerika ‘valt het nog mee’ hoeveel wij extra in de economie hebben gepompt. En…..financieel gezien staat Nederland er eigenlijk helemaal niet zo verkeerd voor. Ik ben van mening dat Obama er goed aan doet om echt veel geld in de Amerikaanse economie te pompen omdat als die zou instorten er echt een ‘total madness’ zou ontstaan daar. Dit is zeker niet iets wat Obama volgens zijn normale programma graag zou doen > hij wil op LANGE TERMIJN zelfs belastingen omhoog doen en is zuinig ingesteld. (nadat de infrastructuur en 2 andere punten goed zijn geregeld).

  Maar goed: wat ik echt wil zeggen: De dollar zal minder waard gaan worden…..de inflatie schiet omhoog doordat Obama de geldpersen vol open gaat zetten. Veel mensen zullen hem dat kwalijk gaan nemen over 2 jaar > het neemt echter niet weg dat dit momenteel de beste keuze is. Obama is nu eenmaal president geworden tijdens een kut-situatie > hij kan er alleen maar het beste van maken.

  p.s. dit is meer een toevoeging aan jou mening > volgens mij zitten we redelijk op 1 lijn

 4. Wat maakt het uit wie de tekst geschreven heeft? Het gaat er om dat Obama ze uitsprak. Hij sprak ze uit, hij staat er 100% achter. Zelf vind ik dat Obama ontzettend goed bezig is en met zijn agenda heeft hij nu eenmaal geen tijd om alles zelf te doen. Goed dat hij veel hulp krijgt en kwaliteit bovenaan zet i.p.v. de traditionele keuze om een oude democraat de speech te laten schrijven.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020