De Kiem: een eco-wijk midden in de stad

Een gezellig eco-dorp in de stad. Voor Mariska was dit een droom die uitkwam en volgend jaar verhuist ze met vriend Michel naar hun nieuwe ecowoning in Arnhem.
Mariska de Roo was samen met haar vriend Michel op zoek naar een nieuwbouwwoning. Maar het voelde niet lekker: “We werden erg in een vast plan geduwd. Je kon hoogstens een muur verplaatsen maar dat was het dan wel.” Toen lazen ze dat er vlakbij een nieuwe ecowijk werd gepland: De Kiem. Het sprak hen direct aan: een wijk met woningen die hun eigen energie opwekten, autoluw, veel groen en zelfs gemeenschappelijke tuinen.

Een dorp in de stad

“Wij wonen nu in een wijk waar mensen erg op zichzelf zijn”, vertelt Mariska, “het contact met onze buren missen we.” Daar is in De Kiem nauwelijks kans voor. Op de informatieavonden ontmoetten Mariska en Michel meteen veel gelijkgestemden en werden ze nog enthousiaster. Wat hen verbindt is onder andere dat ze samen willen leven met andere bewoners.

Mariska En Michel
Mariska En Michel

Ook al weten ze nog niet exact wat hun huis gaat kosten en ook niet waar het precies komt te staan, “toen we met De Kiem in aanraking kwamen, vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Het is een beetje een dorp in de stad, met gemeenschappelijke tuintjes. Het is voor ons een buitenkans dat we kunnen gaan wonen in een ecowijk die nog gebouwd wordt. We bouwen zelf mee, want we hebben inspraak in de indeling van onze eigen woning en we praten ook mee over de indeling van de wijk. Het is geweldig te zien hoe zich dat vormt en ontwikkelt.”

De ideale eco-woning

De gemeente Arnhem heeft de plannen voor de ecowijk onlangs goedgekeurd waardoor er 77 huizen gebouwd mogen worden. Waaronder het huis van Mariska en Michel: de Ideale Woning. Wat haar zo aansprak in de woning? “Ons huis wordt in houtskelet gebouwd en heeft houtvezelisolatie, dat zijn natuurlijke bouwmaterialen en dat zorgt voor een prettig binnenklimaat. Wat wij heel belangrijk vinden is dat we samen met de architect en de aannemer kunnen afstemmen hoe we ons huis precies willen hebben.” 

Blog over wonen in een ecowijk

In haar enthousiasme als toekomstig bewoner van de Kiem is Mariska de blog www.wonenineenecowijk.nl gestart. Met haar blog hoopt ze deze duurzame manier van wonen te verankeren in ons land en de keuze voor een ecowijk makkelijker maken. Ben jij enthousiast over De Kiem? De verkoop van alle woningen start in februari en je kunt hier contact opnemen
Bron: De Kiem / Saskia de Jong

Over de schrijver