De Kleretoko verkoopt mooie en hippe tweedehands kleding

Afbeelding: De Kleretoko
Afbeelding: De Kleretoko


Mira Geirnaert wil graag mensen inspireren met mooie en hippe tweedehands kleding. Het liefst wil ze ook de groep mensen bereiken die uit zichzelf wat minder met duurzaamheid bezig is. Daarom heeft ze de Kleretoko bedacht: een frisse webshop vol met prachtige tweedehands mode. De bestellingen verstuurt ze per post of ze brengt ze bij je langs met haar fiets (als je in Leiden woont). We vroegen haar het spreekwoordelijke hemd van het lijf.
Wat is jouw achtergrond?
Iets compleet anders dan de Kleretoko. Ik heb zowel Psychologie als voor Tolk Nederlandse Gebarentaal gestudeerd. Sinds twee jaar ben ik ook echt als tolk aan het werk en tolk ik in allerlei situaties tussen horend en doof – vergaderingen, hoorcolleges, sporttrainingen. Het is heel leuk en afwisselend, maar waar ik écht energie van krijg is bezig zijn met mode en duurzaamheid, twee grote passies van me.
Je hebt een bijzondere webshop. Wil je daar iets meer over vertellen?
Als je de webshop bekijkt, vind je een mix van tweedehands items; zowel mainstream merken zoals H&M of Zara als meer vintage/onbekende kleding. Eens per maand komen er nieuwe outfits op te staan, met plaats voor maar 50 items online. Het verloop is dus hoog. Alles is uniek en maar één keer te kopen!
De prijzen in de webshop heb ik bewust laag gehouden, om zo studenten en twijfelaars over de streep te trekken. Hiermee wil ik ook laten zien: tweedehands kleding hoeft helemaal niet duur te zijn om mooi te zijn!

Hoe kwam je op het idee voor de Kleretoko en wat is je missie?

Mijn ouders hebben de ‘groene’ mentaliteit er met de paplepel (en met alle Nivon-vakanties) ingegoten. Daarom stoorde ik me al vroeg aan de weggooi-mentaliteit van de mode-industrie. Na elk seizoen een nieuwe kledingkast, zo zonde vond ik dat! Zelf struin ik dus al sinds mijn middelbare-schooltijd marktjes en Marktplaats af, op zoek naar mooie kleding. Ook ging ik in mijn studententijd kledingruilen organiseren; eerst met vriendinnen, daarna als ‘echte’ organisatie (De Ruiltoko) voor studenten hier in Leiden op grotere schaal. Met live muziek, een kapper en pashokjes waren dat echte mini-festivals.
Om toch meer mensen te kunnen bereiken die uit zichzelf minder met duurzaamheid bezig zijn of meer gericht zijn op mainstream mode, heb ik de Kleretoko bedacht: mooie en hippe tweedehands kleding online gebundeld. Ik hoop zo de drempel naar tweedehands kopen te verlagen en mensen te inspireren nog eens twee keer te kijken naar hun kledingkast (of die van hun vriendinnen!) voordat ze iets uitrangeren.
Hoe kom je aan alle kleding die je verkoopt en hoe verzend je die?
De kleding zoek ik eigenhandig bij elkaar. Ik struin kledingmarktjes af, zoals Waterlooplein in Amsterdam, om kleding te zoeken die past bij de stijl van de Kleretoko.
Twee keer per week stap ik op de fiets en bezorg ik de bestelde pakketjes binnen Leiden gratis aan huis. De bestellingen buiten Leiden verstuur ik via de post. Voor alle verzendingen die niet door de brievenbus passen gebruik ik gebruikte pakketdozen of schoenendozen – extra groen!
Afbeelding: De Kleretoko
Afbeelding: De Kleretoko


Koop je zelf nog wel eens nieuwe kleding? En waarom wel of niet?
Ik koop om de zoveel maanden nog wel wat nieuws: vooral broeken, want dat is toch lastiger tweedehands te vinden, en the occasional top bij H&M – af en toe lonkt dat nog wel! Maar het zoeken naar mooie tweedehands kleding vind ik een enorm leuke en belonende bezigheid: het voelt een beetje als het vinden van begraven schatten! Door het inkopen voor de Kleretoko weet ik ondertussen hoeveel fantastische tweedehands kleding er is, dus vind ik het zonde om nieuw geproduceerde kleding te kopen.
Het werkt ook zo: hoe minder je gaat winkelen, hoe minder de behoefte naar nieuwe dingen en hoe tevredener je wordt met hetgeen wat je al hebt – dat heb ik zeker gemerkt.
Wat voor tips zou je geven aan mensen die duurzame en eerlijke mode belangrijk vinden? Wat voor kleine dingen kunnen mensen bijvoorbeeld doen om een positieve impact te maken?
Door tevreden te zijn met wat je hebt en die tevredenheid ook actief te cultiveren, zorg je er al voor dat je minder consumeert. Een andere fijne tip: nodig vriendinnen uit, neem wijntjes en hapjes mee en doe een avondje kledingruil! Dit kan vrouwenkleding zijn, maar ook kleding van je kinderen of mannen.
Toch zin in wat nieuws? Op rankabrand.nl kan je checken of jouw kledingwinkels duurzaam bezig zijn.
Wat zijn je dromen en toekomstplannen voor de Kleretoko?
Het lijkt me ontzettend gaaf om met de Kleretoko op festivals te staan of zelf weer een kledingfestival te organiseren. Het hebben van een fysieke tweedehands-kledingwinkel in de winkelstraat is ook absoluut een droom van me – dus wie weet!
Wil jij graag meer weten over de Kleretoko? Klik dan hier voor de website of Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van de Kleretoko
Afbeelding: De Kleretoko
Afbeelding: De Kleretoko

Over de schrijver

4 gedachten over “De Kleretoko verkoopt mooie en hippe tweedehands kleding”

  1. Pingback: Deze platformen redden geretourneerde producten -

Reacties zijn gesloten.