Elkaar op weg helpen in De KrachtFabriek

Afbeelding: De Krachtfabriek
Afbeelding: De Krachtfabriek

De KrachtFabriek in Houten verbindt mensen op een inspirerende manier. Iedereen kan zich aansluiten om zijn talenten, kennis en kunde te delen. Zo’n 200 mensen komen er regelmatig langs om elkaar op weg te helpen met van alles en nog wat. Van het opfrissen van een CV tot een yogales, van banden plakken tot het bouwen van een website. We spraken initiatiefnemer Wout Schut over dit bijzondere initiatief.
Wat is jouw achtergrond?
Ik ben 44 jaar, getrouwd met een geweldige vrouw en trotse vader van twee super kinderen. Ik heb bedrijfseconomie-marketing gestudeerd en ben vervolgens in de ICT terechtgekomen. Daar heb ik beide disciplines kunnen combineren in de rol als analist/adviseur en leidinggevende. Daarnaast heb ik enkele opleidingen gevolgd op het gebied van coaching en persoonlijke ontwikkeling. Ik woon nu 11 jaar in Houten.
Daar ben je drie jaar geleden een prachtige onderneming gestart. Wil je daar iets meer over vertellen?
Ik zat in die periode zelf thuis als ZZP-er zonder werk. Ik wilde graag mijn eigen coachingspraktijk opstarten maar dat ging niet vanzelf. Om mij heen zag ik heel veel mensen in hun eentje druk met de zoektocht naar banen en opdrachten die er niet of amper waren. Ik vond het zonde van al die talenten en kwaliteiten thuis zaten te verpieteren. Geïnspireerd door o.a. Seats2Meet, het boek ’Drive’ en het verhaal van Greyston Bakery, vielen alle puzzelstukjes op zijn plek. Ik werkte het idee voor De KrachtFabriek uit.
Wat is de KrachtFabriek?
De KrachtFabriek is een broedplaats voor werkwillenden. Iedereen die op de een of andere manier zijn talenten, kennis en kunde wil inzetten om anderen te helpen, is van harte welkom.
Wil je vertellen hoe je deze prachtplek van de grond hebt gekregen?
De KrachtFabriek is – zoals ook bedoeld – heel organisch gegroeid. Ik vertelde Karin van Sprang over mijn idee en zij is direct enthousiast aangehaakt. Zij had even daarvoor op een bijeenkomst voor vrijwilligers geopperd om eens met werkzoekenden samen te komen om ideeën, kennis en netwerk uit te wisselen. Dat sloot geweldig aan!
Niet veel later is ook Menno Stom aangehaakt. Met zijn drieën hebben we de eerste maanden heel hard gebroed op de missie en de waarden. Via via haakten ook al snel andere deelnemers aan. Voor dat we het wisten waren we met ongeveer 35 inspirators (deelnemers).
Toen de plaatselijke pers lucht van het initiatief kreeg ging het snel. We kregen een ruimte aangeboden bij vanHouten&co, de welzijnsorganisatie in Houten. Een klein jaar later konden we de verhuizen naar een leegstaand schoolgebouw. Inmiddels hebben meer dan 200 mensen zich aangesloten. Samen hebben we het hele pand, met daarin 5 werkplaatsen, kunnen inrichten met spullen die we hebben gekregen of zelf hebben gemaakt. Dat geeft zoveel voldoening!
Afbeelding: De Krachtfabriek
Afbeelding: De Krachtfabriek

Wat is de missie van De KrachtFabriek?
Onze missie is om duurzame persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling te versnellen. We doen dat door omgevingen te creëren waar werkwillenden in hun kracht komen. De KrachtFabriek is dus vooral de ruimte waarin je kan werken met hoofd, hart en handen. Een ruimte waar mensen elkaar ontmoeten, steunen en kennis en kunde met elkaar delen.
Hoe werkt dat in de praktijk?
Mensen kunnen in De KrachtFabriek hun talenten inzetten om anderen te helpen. Zo komen ze weer tot bloei. Uit al die verschillende ontmoetingen ontstaan weer nieuwe initiatieven. Daarnaast zorgen we binnen de Krachtfabriek voor een bepaalde infracultuur die bijdraagt aan ieders persoonlijke ontwikkeling. Dit houdt in dat we volgens een aantal kernwaarden met elkaar omgaan:
Waarden zoals gelijkwaardigheid, vertrouwen, verantwoordelijkheid, openheid, duurzaamheid en genieten. Samen dragen we zorg voor de juiste sfeer. Die sfeer duiden we vaak aan met de juiste VAIB (Verbinding, Actie, Inspiratie en Bedding). Als de VAIB goed is ontstaan er de mooiste dingen!
In eerste instantie waren we De KrachtFabriek begonnen voor werkzoekenden en ZZP-ers met te veel vrije tijd. Maar we kregen al snel ook aanmeldingen binnen van gepensioneerden en mensen met het stempel ’arbeidsongeschikt’.
Wat gebeurt er allemaal in De KrachtFabriek?
Teveel om op te noemen! Al kan ik wel een paar mooie voorbeelden geven. Zo worden er regelmatig diverse workshops verzorgd, van houtbewerking tot WordPress en van yoga tot boekhouden. Verder zijn er een aantal bedrijfjes ontstaan, waaronder een Pop-up store en een FabLab, een mini(ma) kapsalon en een cateringbedrijf. Daarnaast helpen inspirators elkaar bij van alles: van het opstellen van een CV tot het repareren van een fiets, van het spelen van een instrument tot het maken van een website.
Wat voor dromen en plannen hebben jullie voor de toekomst?
Mijn droom is dat er in Nederland veel meer KrachtFabrieken komen. Het liefst in combinatie met het Basisinkomen. Ik geloof dat het dan geweldig zal gaan bruisen in Nederland. Wat zal het dan een ondernemend, creatief, gezellig en vrij land zijn. Een land waar iedereen mee telt en naar vermogen mee doet.
In IJsselstein is pas Kracht in IJsselstein gestart, naar het voorbeeld van De KrachtFabriek. In een aantal andere gemeentes zijn er ook mensen mee bezig. Stapje voor stapje komen we er wel!
Meer weten over De KrachtFabriek? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van De KrachtFabriek
Afbeelding: De Krachtfabriek
Afbeelding: De Krachtfabriek

Over de schrijver

1 gedachte over “Elkaar op weg helpen in De KrachtFabriek”

Reacties zijn gesloten.