De leukste activiteiten op de Waddeneilanden voor je op een rij

Al na een dag op de Waddeneilanden voel je een soort rust over je heen glijden. De zee, het strand, de schone lucht, heerlijk eten, wandelen, fietsen en slapen in een van de vele groene accommodaties; er is zo veel te doen. De Waddeneilanden zijn duurzaam, gastvrij en ook in de lente kun je er van alles ondernemen. We zetten 5 activiteiten voor je op een rij.

1. Dark Sky excursie

Woon je in een stad of dorp in de Randstad? Dan zie je waarschijnlijk maar zelden een echte sterrenhemel, terwijl dat echt magisch is. In 2015 kreeg het natuurgebied ‘De Boschplaat’ op Terschelling het predikaat Dark Sky Park door de Internationale Dark Sky organisatie (IDA). Dit predikaat ontvangt een natuurgebied als de lucht schoon is, er stilte heerst en er speciale dieren- en plantensoorten leven. De Boschplaat is zo’n gebied. Het ligt op de grens tussen land, wad en zee aan de oostkant van Terschelling en er wonen geen mensen. Het is een waar paradijs voor vogels en een prachtige plek om sterren te kijken. Je kunt er een geweldige excursie maken. Het enige dat je nodig hebt, is warme kleding en een zaklamp.
Met je blote ogen zie je de sterren stralen.

2. Eco-safari

Voor een safari hoef je helemaal niet naar Afrika te vliegen. Op Terschelling en Ameland kun je ook op Eco-safari. Je ziet misschien niet de Big 5, maar je zult versteld staan van de wild life. Onder begeleiding van een gids rijd je – met een 100% elektrisch terreinwagentje – 2,5 uur over onverharde wegen het eiland over. De safari is geschikt voor iedereen die van natuur houdt. Je vertrekt vroeg in de ochtend, zodat alle dieren net ontwaken. Er zijn verrekijkers mee, zodat je ze van een afstandje kunt bestuderen.
Waddeneilanden

3. Yoga op Vlieland en Schiermonnikoog

Wil je er even helemaal uit en tot rust komen? Dan kun je een yoga vakantie boeken. Vlieland en Schiermonnikoog zijn bij mooi weer net zo mooi als Bali en een stuk dichterbij. Beide eilanden hebben een prachtig strand. De uitgestrekte natuur en duinpartijen zorgen ervoor dat je je direct ontspant en daar doet yoga dan nog een schepje bovenop. Je kunt kiezen voor yoga sessies in het bos, in de duinen, op het strand of tijdens een SUP (Stand up Paddling) tocht. Je komt gegarandeerd herboren weer thuis.
Waddeneilanden

4. Strandjutten en ploggen

Wil je van het strand genieten én iets voor de natuur doen, dan kun je gaan strandjutten of ploggen. Strandjutten is op je gemakje zoeken naar aangespoelde spullen. Vaak zijn het voorwerpen de van een schip zijn gevallen, maar helaas vind je ook heel veel afval en troep. Je mag de spullen officieel niet houden, want ze behoren nog toe aan de officiële eigenaar en op elk eiland is er een plek om ze in te leveren.
Ploggen is een combinatie tussen joggen en afval opruimen. Gewapend met een jute jutterstas kun je de duinen en het strand over rennen en al het afval opruimen dat je tegenkomt. Goed voor je gezondheid en voor de natuur.

5. Wandelend vogels en zeehonden spotten

Echt verrassend is het niet, maar het mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje; wandelen door de natuur. Het is niet alleen echt heel ontspannen, maar ook goed voor je (mentale) gezondheid. Je kunt zelfstandig wandelroutes volgen, of het hele eiland over fietsen, maar je kunt er ook voor kiezen om met een gids op stap te gaan.
Onder leiding van een gids zie je heel veel meer dan als je alleen gaat. De gids weet alle geheimen van de natuur en kan die op een leuke manier vertellen. Bijzondere planten, vogels en verhalen over de eilanden komen aan bod. Met een gids kun je er ook voor kiezen om te gaan wadlopen. Op Schiermonnikoog kun je het ‘einde van de wereld’ gevoel krijgen. De balg is te betreden met laagtij, want dan ligt het oostpunt van het eiland droog en stroomt het water van de geulen terug de Noordzee in. Aan de Noordzeezijde liggen vaak meerdere zeehonden te rusten op de zandbanken en dat blijft een magisch gezicht.
Heb je zelf nog een tip of wil je je ervaringen delen? Laat het ons weten?

Over de schrijver

1 gedachte over “De leukste activiteiten op de Waddeneilanden voor je op een rij”

Reacties zijn gesloten.