De leukste boottrip van Amsterdam maakt de grachten schoon

Plastic Whale - Bron: Nuon.nl
Plastic Whale – Bron: Nuon.nl

Het gaat er niet om wat je zegt, maar om wat je doet. Dat onderscheidt je van anderen. Met die instelling begon Marius Smit ruim vier jaar geleden aan de bouw van zijn droom: de Plastic Whale, een boot van plastic afval. Inmiddels is zijn droom uitgegroeid tot de eerste professionele fishing company ter wereld. Als jij raadt hoeveel doppen in het dek van de Plastic Whale zitten, kun je een boottochtje plasticvissen winnen voor jou en zeven anderen in de Amsterdamse grachten.

De Amsterdamse grachten zijn wereldberoemd. Ze staan sinds 2010 op de werelderfgoedlijst. Als je vaart op de Platic Whale, laat de kapitein je de mooiste plekjes van de grachtengordel zien. Het lijkt bijna op een gewone, gezellige rondvaart met je vrienden. Maar met een veel beter gevoel, want ondertussen help je mee de grachten plasticvrij te maken.

Een prikkelende uitdaging krijgt mensen in beweging

Plastic Whale laat zien hoeveel je met sociale media kunt bereiken voor een duurzame droom. Marius Smit begon in zijn eentje, zonder kennis en middelen. “Maar ik had een prikkelende uitdaging: ‘Help mij een boot van plastic afval te bouwen.’ Binnen no-time is Plastic Whale uitgegroeid tot een project waaraan duizenden mensen hebben bijgedragen. Het is een netwerk van burgers, bedrijven en overheidsinstanties die zich willen inzetten om het groeiende probleem van de plastic soep op te lossen.”

Met het plastic dat Plastic Whale uit de grachten vist, maakt ze designboten. De vloot bestaat nu uit vier elektrische plastic sloepen, waarvan er drie varen op zonne-energie. Ook organiseerde Plastic Whale de afgelopen drie jaar het populaire Oud Amsterdamsch Plastic Visschen, waarbij de grachten worden ontdaan van al het plastic en ander afval.

“Wij willen ons inzetten voor plastic-vrije wateren wereldwijd. Daarvoor beginnen we bij de Amsterdamse grachten,’ zegt Smit. Naast designboten wordt het opgeviste plastic ook voor andere doelen gebruikt. Ecovert introduceert op 9 oktober een verpakking van plastic uit de Amsterdamse grachten.

De naam Plastic Whale roept bij veel mensen vragen op, maar Smit legde al een aantal jaar geleden op hetkanWel uit dat deze heel goed past. “Ik wilde graag een internationale naam, die direct associaties oproept, nieuwsgierig maakt en blijft hangen. De associatie met de ‘walvis’ is emotioneel. Iedereen, op een paar Noren en Japanners na, heeft namelijk sympathie voor de walvis. Bovendien staat de omvang van de walvis symbool voor de enorme omvang van het probleem.”

Win de leukste boottrip van Amsterdam

Wil je de leukste boottrip van Amsterdam winnen en rondvaren op de Plastic Whale?

Doe mee en maak kans op boottocht door de Amsterdamse grachten.

Raad het aantal plastic doppen dat verwerkt is in het dek van de Plastic Whale. Op 4 november 2015 kun je zien of je gewonnen hebt op www.nuon.nl/plasticwhale.

B8971725

Over de schrijver