De loodgieter kan heel veel problemen voor je oplossen

Loodgieters Op Het Dak; Foto: Profacemepls, Flickr,  Cc By 2.0
Loodgieters Op Het Dak; Foto: Profacemepls, Flickr, Cc By 2.0
Vroeger was de taak van een loodgieter om loden pijpen te gieten. Deze pijpen werden vervolgens gebruikt in de watersystemen voor huizen en dergelijken. Hier komt dan ook de naam loodgieter vandaan. Tegenwoordig zijn de loodgieterswerkzaamheden behoorlijk uitgebreid en houden deze vakmensen zich bezig met alles op het gebied van sanitair, water- en gasleidingen, verwarmingsinstallaties en riolering.

Reparaties, installaties en onderhoud

De gebieden waar een loodgieter zich mee bezig houdt en werkzaamheden voor kan verrichten zijn dus sanitair, water, gas, verwarming en riolering. Echter op alle onderdelen zijn natuurlijk een veelvoud van werkzaamheden te verrichten. Deze zijn dan ook weer onder te verdelen in reparaties, installaties en onderhoud. Waar het eigenlijk op neerkomt, is dat een loodgieter enorm veel problemen voor je kan oplossen.

Reparaties

De werkzaamheden van een loodgieter waar hij of zij waarschijnlijk de meeste waardering voor krijgt zijn de reparaties die uitgevoerd worden. Dit kan bijvoorbeeld een spoedgeval zijn waarbij er een grote lekkage is ontstaan en de loodgieter grote schade en kosten kan voorkomen door deze zo snel mogelijk te repareren. Of als op een koude winternacht de verwarming het opeens niet meer doet dan is het werk van een loodgieter duidelijk zeer gewaardeerd.
Echter kunnen er ook reparaties worden uitgevoerd waar iets minder spoed bij geboden is. Bijvoorbeeld een wc die verstopt is of waar nare geurtjes uit naar boven komen. Ook in deze gevallen ben je blij dat er een loodgieter in de buurt is die dit probleem voor je kan oplossen.

Installaties

Moet er in je nieuwe keuken of aanbouw van je huis een nieuwe kraan worden aangelegd? Of is de cv ketel boven op zolder aan vervanging toe? Wil je de wasmachine aansluiting graag op een andere kamer hebben? In deze gevallen kan een loodgieter je ook van dienst zijn en nieuwe kranen, cv ketels en leidingen voor je installeren. Dit zijn klussen die de meeste mensen niet zelf kunnen doen en zeker goed uitgevoerd moeten worden. Voor een loodgieter zijn deze werkzaamheden echter een koud kunstje.

Onderhoud

Verschillende dingen in huis die met water of gas te maken hebben vergen regelmatig onderhoud. Om een voorbeeld te noemen de cv ketel en de verwarmingsinstallatie moeten met regelmaat gecontroleerd en onderhouden worden om optimaal te blijven presteren. Bovendien moet de cv ketel gecontroleerd worden om ervoor te zorgen dat deze nog wel veilig is. Ook voor deze onderhoudswerkzaamheden kan je bij een loodgietersbedrijf terecht.

Voor de verwarming en cv ketel is het zelfs mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. Bij een dergelijk contract komt de loodgieter voor een klein maandelijks bedrag ieder jaar of halfjaar langs om de cv ketel en verwarming te onderhouden. Ook wanneer zich problemen voordoen staat de loodgieter voor je klaar. Als je een onderhoudscontract hebt afgesloten kom je ook niet onverwacht voor hoge kosten te staan voor een benodigde reparatie. Dit is namelijk inbegrepen in de kosten van het onderhoud.

Foto: PROFaceMePLS, Flickr, CC BY 2.0

Over de schrijver