De lucht is ongezond, en de oplossing is eigenlijk heel simpel

Annemaire en Iris wonen in Rotterdam. De lucht in Rotterdam even ongezond als het roken van zeven sigaretten per dag. Dat zette Annemarie en Iris aan het denken. Zij maken servies dat gekleurd is met fijnstof uit de lucht. Hiermee vragen zij aandacht voor de luchtvervuiling in hun stad.

 

Meer ruimte voor duurzaam verkeer

Je verwacht het niet, maar de lucht is in Nederland erg ongezond. We leven gemiddeld 13 maanden korter door de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide die we elke dag inademen. Terwijl de oplossing zo simpel is: meer ruimte voor duurzaam verkeer.

Wat kun je zelf doen?

 • Neem de fiets en ga wandelen, maar vermijd drukke wegen. Zeker tijdens de spits. Kijk op deze kaart voor welke wegen je het beste kunt vermijden.
 • Heb je snel last van je luchtwegen? Blijf tijdens een smogalarm zo veel mogelijk binnen. De luchtvervuiling is soms extra erg op hele koude of juist hele warme dagen met weinig wind. Het smogalarm wordt uitgegeveven door het RIVM.
 • Laat de auto een dagje staan. In Nederland is ruim 50% van de autoritten korter dan 7,5 km. Voor de meeste mensen is dat een prima fietsafstand!
 • Breng je kinderen met de fiets of te voet naar school. Zit je ‘s ochtends erg krap in de tijd? Spreek dan met andere ouders een breng- en haalschema af.
 • Koop lokale of regionale producten. Daarvoor is veel minder transport nodig.
 • Gebruik liever geen openhaard, houtkachel of allesbrander. Hierbij komt veel fijnstof vrij. Zeker bij bepaalde weersomstandigheden (windstil, mistig, koud weer) kan de vervuiling blijven hangen.
 • Vraag gemeenten en het Rijk om maatregelen voor gezonde lucht te nemen door de petitie van Milieudefensie te tekenen!

Wat moet de overheid doen?

Er zijn veel maatregelen die de lucht gezonder kunnen maken en die de overheid al snel kan invoeren.

 • Autoluwe stadscentra met meer ruimte voor fietsen en wandelen
 • Verlagen van maximumsnelheden
 • Uitbreiden van milieuzones
 • Stimuleren van thuiswerken
 • Verbeteren van het openbaar vervoer

Helaas doet de overheid te weinig. De normen voor luchtkwaliteit worden in Nederland nog steeds overschreden. Bovendien zijn de normen die wel gehaald worden volgens Milieudefensie onvoldoende om de gezondheid te beschermen. Daarom is Milieudefensie een petitie gestart.
Wil je leven in een duurzame, leefbare en gezonde woonplaats? Neem dan 1 minuut de tijd om de petitie voor recht op gezonde lucht te tekenen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Milieudefensie.

Over de schrijver

2 gedachten over “De lucht is ongezond, en de oplossing is eigenlijk heel simpel”

 1. Lucht is niet gezond maar artikel wilt ons wel buiten…
  Aan die buitenlucht kan je niks veranderen.
  Waarom niet omdat de mens alleen denkt aan de centen. Elke dag meer voertuigen in de straten, de lucht en in op het water.
  En… al die groene kabouters reizen graag de wereld rond en daarvoor nemen ze graag… het vliegtuig dan zijn ze sneller.
  Ik heb het veel beter opgelost! Door balans ventilatie D te plaatsen met supper goede filters.
  Gebruik zo weinig mogelijk de gsm en 5G wil ik niet maar zullen het ooit wel door mijn strot duwen.

 2. Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat we eens gaan beginnen met de chemtrails .Elke dag worden we besproeid met giftige chemicaliën maar het komt er op neer dat wij dus altijd de druppel op de gloeiende plaat moeten zijn .Deze oplossingen is een mooi streven naar staat in schril contrast met de gevolgen die chemtrails veroorzaken voor onze gezondheid.

Reacties zijn gesloten.