De meest milieuvriendelijke kozijnen

In dit hetkanWel-artikel op gaan we het hebben over een doodgewoon product, dat iedereen elke dag tegenkomt, maar verder niet opvalt. Het is een product, waarvan de ontwikkeling nooit stilstaat en waar we niet zonder kunnen. We hebben het hier over kozijnen, milieuvriendelijke kozijnen om precies te zijn.

De komende alinea’s zullen betrekking hebben op aluminium, houten en kunststof kozijnen. Vragen worden beantwoord als: het productieproces van welke materiaalsoort tast het milieu het minst aan, welke materiaalsoort is het moeilijkst afbreekbaar en welke materiaalsoort is het energiezuinigst? Met name op de laatste vraag zullen we dieper ingaan, want dit is de vraag die veel mensen het meest interessant vinden.

Het maakproces

De basis voor zowel aluminium, hout als kunststof is de natuur. Aluminium is een metaalsoort en zoals we weten moet metaal eerst gewonnen van de natuur, alvorens het getransporteerd kan worden naar de fabriek, waar het wordt omgezet naar bijvoorbeeld aluminium. Het proces dat uiteindelijk leidt tot aluminium kost een hoop energie en is niet bepaald het meest milieuvriendelijke. Toch verschilt aluminium daarin niet van kunststof, weliswaar wordt kunststof op een andere manier gemaakt, maar de basis is aardolie. De stappen die leiden tot kunststof kosten niet veel meer of minder energie, dan de stappen die leiden tot aluminium.

Kozijnen Maken
Kozijnen Maken

Nu is de vraag: is hout dan een veel betere oplossing? Het hardhout dat wordt gebruikt voor kozijnen is als het goed is verantwoord gekapt, maar het transport van het hout uit Afrika of andere ver gelegen gebieden blijft een energieslurpend proces. Kortom, hout is wel iets beter, maar dat moet niet overdreven worden.

Recyclen en hergebruiken

In tegenstelling tot aluminium en kunststof kan hout wel hergebruikt, maar niet gerecycled worden. Waar aluminium en kunststof kunnen worden omgesmolten naar andere producten, is hout alleen her te gebruiken en zo niet, dan moet het worden afgebroken. Daarnaast moet niet worden vergeten dat hout een stuk minder langer meegaat, dan aluminium en kunststof. Kozijnen van aluminium en kunststof overleven met gemak een halve eeuw. Terwijl iemand met houten kozijnen de handen dicht mag knijpen als ze pas na dertig jaar een keer vervangen hoeven te worden.

Energiezuinig

De vraag die in de volgende zinnen worden beantwoord is: welke materiaalsoort is het energiezuinigst, ofwel welk kozijn isoleert het beste? Hoe goed of slecht een kozijn isoleert hangt af van verschillende factoren, zoals het type profiel, het materiaal en het glas. Normaal gesproken isoleren kunststof kozijnen het beste, maar uiteraard bestaan er uitzonderingen. Bepaalde aluminium en houten kozijnen isoleren namelijk beter dan sommige kunststof kozijnen, hoe dan?

Het antwoord is simpel, een standaard kunststof kozijn met dubbelglas isoleert niet zo goed als bijvoorbeeld een passiefhuis aluminium of houten kozijn met driedubbelglas. Onder gelijke omstandigheden isoleert een kunststof kozijn echter altijd beter. Wanneer we kijken naar de isolatiewaarden van standaard aluminium, houten en kunststof kozijnen met dubbelglas, dan heeft aluminium een isolatiewaarde van 1,3 W/m²K, hout (meranti) heeft een waarde van 1,4 W/m²K en kunststof behaalt een waarde van 1,1 W/m²K.

Nu zullen deze getallen de gemiddelde persoon niet veel zeggen. In het kort komt het erop neer, dat met kunststof kozijnen tientallen euro’s op jaarbasis kunnen worden bespaard. De instapmodellen zorgen al voor een besparing van tientallen euro’s, laat staan de meer geavanceerde modellen, dan hebben we het over passiefhuis kozijnen. Dit zijn kozijnen die speciaal zijn ontwikkeld voor passiefhuizen, deze huizen mogen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken voor het verwarmen van ruimtes. Standaard beschikt een passiefhuis kozijn over driedubbelglas en een isolatiewaarde die minstens 0,8 W/m²K bedraagt, want dit is de norm.

Driedubbelglas
Driedubbelglas
Met een passiefhuis kozijn worden geen tientallen euro’s bespaard, maar honderden euro’s. Daar staat tegenover dat de investering wel een stuk groter is. Overigens bestaan er zowel passiefhuis kozijnen van aluminium, kunststof als hout. Een overzicht van de aluminium en kunststof merken en modellen is te vinden op http://www.huisjeopknappen.nl/kozijnen/weetjes/passiefhuis/.

De conclusie

Resumerend, mensen die kozijnen willen kopen en hun keuze willen laten afhangen van de milieuvriendelijkheid, kunnen het beste kiezen voor kunststof kozijnen. Weliswaar kost het maakproces van dit type kozijn veel energie, maar dat geldt ook voor de andere materiaalsoorten. Kunststof is daarentegen wel recyclebaar en met kunststof kozijnen wordt meer energie bespaard, natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk.

4 gedachten over “De meest milieuvriendelijke kozijnen”

 1. Achterhaald artikel, houten kozijnen gaan tegenwoordig zeker 50 jaar mee. De ontwikellingen staan niet stil in de timmerindustrie.
  Met keurmerken FSC dragen zijn bij aan verantwoord ondernemen
  Houten kozijnen zijn C02 neutraal, daar kan kunststof of aluminium niet tegen op !
  En net als hout heeft aluminium en zeker kunststof onderhoud nodig.

 2. Ongeloofelijk ongefundeerd artikel dit. Kunststof is een ontzettend vervuilend materiaal. Loofhout groeit snel kan dus ook makkelijk terug geplant worden in de vorm van bomen. Wanneer je het hout weggooit kan het gewoon verrotten in de natuur. Kunststof daarin vergaat niet! Ik ben benieuwd hoe jullie dit verzonnen hebben en ook nog eens bovenaan staan bij google…

 3. Wat kort door de bocht artikel. Een goed houten kozijn hoeft helemaal niet uit de tropen te komen. Ik heb 12 jaar geleden mijn hele huis voorzien van renovatie kozijnen van de firma Doornenbal uit Veenendaal (verder geen relatie mee). Zij maken de kozijnen uit duurzaam Europees hout, waarbij niet gevoelige delen zelfs uit vuren worden gemaakt. De kozijnen zien er nog perfect uit. Hun geïsoleerde houten kozijnen hebben een U waarde van 0,8 W/m2K.
  http://www.doornenbal.com/duurzaam/3d-combikozijn/
  http://www.doornenbal.com/duurzaam/passief/

  Wat ook niet wordt meegenomen is dat hout toch wel om de 5 tot 7 jaar geschilderd moet worden. Wat ook zo de nodige milieu belasting met zich mee brengt lijkt mij zo. Zowel aluminium als kunststof hebben dat niet.

Reacties zijn gesloten.