De moderne vastentijd

[photopress:vastentijd2.jpg,thumb,alignleft]Carnaval is voorbij. Dat betekent dat vele mensen in Nederland maar ook daarbuiten de vastentijd in gaan. 46 dagen lang* doen mensen iets niet wat ze normaal wel zouden willen doen.

Vroeger betekende dat dat je zuiniger leefde, geen vlees at en mij werd tijdens vormsel op zondag altijd verteld dat je dat deed om te denken aan de hongerige kindjes in Afrika. Je deed dus de snoepjes die je een keer per dag mocht pakken niet in je mond maar in een of ander doosje. En bij de Paasmis was er altijd een hoog bedrag ingezameld doordat mensen geld in een spaardoosje stopten, dat geld ging dan naar een goed doel.

Inmiddels zijn sommige dingen een beetje veranderd. De Britse krant The Independent deed vorig jaar al wat suggesties. Modern vasten houdt niet meer in dat je minder of anders eet. Het is juist de kunst om iets niet te doen wat je normaal gesproken wel (graag) doet. Denk aan typisch 2*ste eeuw dingen die je best voor een maandje op kan geven: altijd je mobiel aan hebben, naar je iPod luisteren, kettingmail doorsturen of doorwerken tijdens je lunch, haast hebben of de supermarkt bezoeken.

Dit jaar heeft de Independent een mooie reportage over deze laatste manier om dichter bij jezelf en de wereld te komen: doe je boodschappen bij de middenstand en niet bij de supermarkt. Je denkt beter na, je koopt alleen wat je nodig hebt en je ben bewuster bezig met de produkten die je aanschaft, zo zegt de vrouw die het gaat proberen. Tot en met Pasen zullen zij en haar vriend zich niet vertonen in de o zo makkelijke en vertrouwde omgeving met rekken vol spullen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Wat zou jij willen laten tot Pasen (en misschien daarna ook wel)?

* 46 dagen? Ja… de ‘veertigdagentijd’ duurt 46 dagen. De zondagen worden namelijk voor het gemak niet meegeteld…

Over de schrijver

5 reacties op “De moderne vastentijd”

  1. Mooie rapportage. Ik denk dat ik maar eens de tijd moet nemen om… mensen uit te nodigen voor een etentje bij mij thuis. Dat komt er maar niet van, uit eten is makkelijker, sneller. Een lunch bij Frissewind thuis twee weken geleden was een goed voorbeeld van hoe gezellig dat kan zijn.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020