De nieuwe Oliv-woningen van Sustainer Homes maken duurzaam wonen betaalbaar

Het is hard gegaan met Sustainer Homes: in 2015 wonnen ze de Wereldprijs van de ASN Bank en sindsdien timmeren ze hard aan de weg. Er staan inmiddels vijftien Sustainer Homes in Nederland en er zijn er nog eens vijftig in de maak, die uiterlijk begin volgend jaar opgeleverd worden. Omdat het bedrijf vindt, dat duurzaam wonen voor iedereen betaalbaar moet zijn, komen ze deze week met een nieuw initiatief: de standaard Sustainer Home. Oftewel Oliv.

Een standaard duurzame woning

Tot nu toe bood Sustainer Homes vooral maatwerk aan, maar daar komt een aardig budget bij kijken dus is het niet voor iedereen. “We willen duurzaam wonen voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken,” vertelt Dumky de Wilde van Sustainer Homes. “Daarom hebben we nu drie verschillende standaard woningen ontworpen, gebaseerd op onze ervaringen met klanten. Daaruit blijkt dat de meeste mensen toch min of meer op dezelfde wensen uitkomen. Ze willen een ruime woonkamer met een woonkeuken daaraan vast en een paar slaapkamers, die ongeveer even groot zijn. Tachtig procent van onze klanten kan hiermee uit de voeten.”

Drie woningen

De verschillen tussen de drie Oliv woningen zit ‘m vooral in de grootte. “De kleinste is min of meer gericht op stellen zonder kinderen of met kinderen die het huis al uit zijn,” vertelt Dumky. Deze huizen zijn ongeveer 95 vierkante meter en kosten zo’n 210.000 euro. “De andere twee woningen zijn wat groter en hebben meer slaapkamers.” De grootste woning is ongeveer 130 vierkante meter en kost 250.000 euro. De prijzen zijnexclusief de kavel waar het huis op gebouwd moet worden, maar inclusief de fundering en procesbegeleiding.
Sustainer Homes Oliv CompactSustainer Homes Olive Double

Flexibel ontwerp

Omdat de Sustainer Homes uit modules zijn opgebouwd, is er ook bij deze standaard woningen nog enige flexibiliteit mogelijk. “Je kan bijvoorbeeld heel makkelijk een muur weghalen, waardoor een kamer groter wordt. Of juist een extra ruimte toevoegen voor bijvoorbeeld een kantoor.” Daarbij zijn de woningen nu uitgerust met een standaard keuken en badkamer, die natuurlijk aangepast kunnen worden naar de wensen van de klant.

Duurzaam wonen in hout

De woningen van Sustainer Homes zijn gemaakt van een speciaal soort hout, dat uit de Finse bossen komt. “Ze schaven als het ware met een soort aardappelschilmes lagen van de stam af, die met afbreekbare lijm aan elkaar geplakt worden. Hierdoor ontstaat een soort multiplex, dat vele malen sterker is dan een normale balk. Hierdoor kunnen we met relatief weinig hout een stevige constructie maken,” legt Dumky uit. “Vervolgens frezen we daar elementen uit, die in elkaar gezet worden en zo’n vijf of zes modules vormen, die samen één huis worden. Op de kavel zelf wordt het huis dan vervolgens in één of twee dagen in elkaar gezet. Daarna moet er natuurlijk nog afgewerkt worden, wat zo’n twee tot vier weken in beslag neemt.”
Sustainer Homes Oliv 2 E1537036581622

Duurzame woonwijken

Sustainer Homes wil in de toekomst graag nog een stap verder gaan in het betaalbaar maken van duurzame woningen door hele woonwijken te bouwen. “Daarvoor zijn we afhankelijk van projectontwikkelaars, die een stuk grond hebben waar we bijvoorbeeld twintig woningen op kunnen zetten. Dit soort duurzame cataloguswoningen zijn nog goedkoper dan de drie standaardwoningen die we nu aanbieden.”
“Met het systeem dat we nu hebben, kunnen we ook prima een appartementencomplex van zeshoog bouwen,” zegt Dumky. “Maar projectontwikkelaars in de grote stad zijn voorzichtig en kiezen vaak nog voor traditionele bouw.”

Traditionele bouw

“Als we het in Nederland over duurzaam wonen hebben, gaat het vaak over zonnepanelen op je dak en niet over duurzaam bouwen. Er wordt nog vaak gekozen voor constructies van staal en beton, wat hele vervuilende elementen zijn. In Nederland zijn we ook erg gehecht aan onze bakstenen. Sommige gemeenten stellen het gebruik daarvan als bouwmateriaal zelfs verplicht, omdat het een authentiek karakter heeft. We kennen de traditie om met hout te bouwen niet, terwijl ze daar in landen als Zweden, Duitsland en de Verenigde Staten toch al eeuwen mee bouwen.”
Toch komt daar langzaam verandering in. Denk aan de houten woontoren Haut, die in het Amstelkwartier in Amsterdam gebouwd wordt. Of aan het Jakarta Hotel op de kop van het Java Eiland in Amsterdam waar hout ook een belangrijk bouwmateriaal was.
Wat vind jij van de nieuwe Oliv woningen van Sustainer Homes? Laat het ons weten.  

Over de schrijver

11 gedachten over “De nieuwe Oliv-woningen van Sustainer Homes maken duurzaam wonen betaalbaar”

  1. Ik vind het trouwens redelijk schunnig als je voor een anti fossiel blog werkt en elk jaar “een paar keer” naar New York vliegt. Weten ze dat toch ?
    Lekker geloofwaardig allemaal. Je bent een triest persoon zonder moraal.

Reacties zijn gesloten.