Het is hard gegaan met Sustainer Homes: in 2015 wonnen ze de Wereldprijs van de ASN Bank en sindsdien timmeren ze hard aan de weg. Er staan inmiddels vijftien Sustainer Homes in Nederland en er zijn er nog eens vijftig in de maak, die uiterlijk begin volgend jaar opgeleverd worden. Omdat het bedrijf vindt, dat duurzaam wonen voor iedereen betaalbaar moet zijn, komen ze deze week met een nieuw initiatief: de standaard Sustainer Home. Oftewel Oliv.
Een standaard duurzame woning
Tot nu toe bood Sustainer Homes vooral maatwerk aan, maar daar komt een aardig budget bij kijken dus is het niet voor iedereen. “We willen duurzaam wonen voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken,” vertelt Dumky de Wilde van Sustainer Homes. “Daarom hebben we nu drie verschillende standaard woningen ontworpen, gebaseerd op onze ervaringen met klanten. Daaruit blijkt dat de meeste mensen toch min of meer op dezelfde wensen uitkomen. Ze willen een ruime woonkamer met een woonkeuken daaraan vast en een paar slaapkamers, die ongeveer even groot zijn. Tachtig procent van onze klanten kan hiermee uit de voeten.”
Drie woningen
De verschillen tussen de drie Oliv woningen zit ‘m vooral in de grootte. “De kleinste is min of meer gericht op stellen zonder kinderen of met kinderen die het huis al uit zijn,” vertelt Dumky. Deze huizen zijn ongeveer 95 vierkante meter en kosten zo’n 210.000 euro. “De andere twee woningen zijn wat groter en hebben meer slaapkamers.” De grootste woning is ongeveer 130 vierkante meter en kost 250.000 euro. De prijzen zijnexclusief de kavel waar het huis op gebouwd moet worden, maar inclusief de fundering en procesbegeleiding.
Flexibel ontwerp
Omdat de Sustainer Homes uit modules zijn opgebouwd, is er ook bij deze standaard woningen nog enige flexibiliteit mogelijk. “Je kan bijvoorbeeld heel makkelijk een muur weghalen, waardoor een kamer groter wordt. Of juist een extra ruimte toevoegen voor bijvoorbeeld een kantoor.” Daarbij zijn de woningen nu uitgerust met een standaard keuken en badkamer, die natuurlijk aangepast kunnen worden naar de wensen van de klant.
Duurzaam wonen in hout
De woningen van Sustainer Homes zijn gemaakt van een speciaal soort hout, dat uit de Finse bossen komt. “Ze schaven als het ware met een soort aardappelschilmes lagen van de stam af, die met afbreekbare lijm aan elkaar geplakt worden. Hierdoor ontstaat een soort multiplex, dat vele malen sterker is dan een normale balk. Hierdoor kunnen we met relatief weinig hout een stevige constructie maken,” legt Dumky uit. “Vervolgens frezen we daar elementen uit, die in elkaar gezet worden en zo’n vijf of zes modules vormen, die samen één huis worden. Op de kavel zelf wordt het huis dan vervolgens in één of twee dagen in elkaar gezet. Daarna moet er natuurlijk nog afgewerkt worden, wat zo’n twee tot vier weken in beslag neemt.”
Duurzame woonwijken
Sustainer Homes wil in de toekomst graag nog een stap verder gaan in het betaalbaar maken van duurzame woningen door hele woonwijken te bouwen. “Daarvoor zijn we afhankelijk van projectontwikkelaars, die een stuk grond hebben waar we bijvoorbeeld twintig woningen op kunnen zetten. Dit soort duurzame cataloguswoningen zijn nog goedkoper dan de drie standaardwoningen die we nu aanbieden.”
“Met het systeem dat we nu hebben, kunnen we ook prima een appartementencomplex van zeshoog bouwen,” zegt Dumky. “Maar projectontwikkelaars in de grote stad zijn voorzichtig en kiezen vaak nog voor traditionele bouw.”
Traditionele bouw
“Als we het in Nederland over duurzaam wonen hebben, gaat het vaak over zonnepanelen op je dak en niet over duurzaam bouwen. Er wordt nog vaak gekozen voor constructies van staal en beton, wat hele vervuilende elementen zijn. In Nederland zijn we ook erg gehecht aan onze bakstenen. Sommige gemeenten stellen het gebruik daarvan als bouwmateriaal zelfs verplicht, omdat het een authentiek karakter heeft. We kennen de traditie om met hout te bouwen niet, terwijl ze daar in landen als Zweden, Duitsland en de Verenigde Staten toch al eeuwen mee bouwen.”
Toch komt daar langzaam verandering in. Denk aan de houten woontoren Haut, die in het Amstelkwartier in Amsterdam gebouwd wordt. Of aan het Jakarta Hotel op de kop van het Java Eiland in Amsterdam waar hout ook een belangrijk bouwmateriaal was.
Wat vind jij van de nieuwe Oliv woningen van Sustainer Homes? Laat het ons weten.
11 reacties op “De nieuwe Oliv-woningen van Sustainer Homes maken duurzaam wonen betaalbaar”
Hoe haal je het in je hoofd om houten bouw in NL te promoten ? Goed constructiehout komt van bomen die soms honderden jaren oud zijn.
De reden dat er in W-Europa nog bossen zijn, is dat onze voorouders zijn begonnen met het bouwen van schepen van staal, huizen met bakstenen en het gebruik van fossiele brandstoffen. Zonder dat was Europa een woestijn geworden, net als in delen van Spanje.
Wat een geld zeg,nou klinkt altijd leuk zo milieu vriendelijk maar ben toch stukken goedkoper uit als je een grote woonwagen koopt
Dat gaan wij wel doen op onze oude dag .En in Duitsland kon je houten huizen kopen vanaf 15.000 euro dus nogmaals veel te duur.
Carry Wevers: “Had ik maar een stukje grond” ? Ook dan is het niet zeker , of men er kan bouwen ! Meteen komt de vraag: Is dat Bouwgrond, d.w.z. met ‘Omgevingsvergunning’ om er op te bouwen. En dat bouwen geldt al voor het (laten) neerzetten van een Tiny House of nog kleiner, van een zgn. Trekkershut.
Dat is b.v. in de Gemeente Oost-Gelre verboden, ook voor grondeigenaren.
Zo blijven we dus de miljarden kostende Files houden, decentraliseren , ho maar. Maar, vanmorgen hoorde ik op de Duitse (!) radiozender Deutschlandfunk , dat Gemeente Amsterdam ( 860.000 inwoners ) vanaf nu 7.500 woningen gaat bouwen per jaar tot 2025. Dan meten er 50.000 nieuwe woningen, 40 procent sociale huurwoningen, staan. Volgens een woordvoerder van de SP, die in het programma te horen was.
Natuurlijk is er in Oost-Nederland veel meer ruimte om te bouwen, maar nee,
dan loopt Amsterdam inkomsten mis…. En de nieuwe Metro lijn helpt niet om al die bewoners van de nieuwe huizen mobiliteit te verschaffen, want langs de Noord-Zuid lijn is daar geen Bouwgrond voor. In de Graafschap / Achterhoek hebben we echter een mooi OV netwerk van trein en bus en rust …
het zit er goed uit en de doelstelling helemaal top.
ik zou hier graag mijn financieel aandeel in willen doen, door koop.
ik weet niet waar deze huizen komen te staan. maar zou helemaal top zijn als dat Rotterdam is. woon hier namelijk.
Ik zou zo’n huis wel willen huren….
Een met Astrid: 210.000 alleen al voor het huis is voor mij niet betaalbaar :-o…
maar lang niet voor iedereen betaalbaar, de goedkoopste 210.000 duizend exclusief de grond. kom je denk ik toch zo tegen de 350.000 /400.000 dus dat kun je zelfs niet als je net boven modaal zit betalen. De artikelen hier hebben toch nog al eens een manco in het kopstuk en het artikel zelf dat dus weer eens te mooi om waar te zijn blijkt
Had ik maar een stukje grond?, Carry
Hier doen ze hetzelfde https://manaecolodges.com/
Geweldig artikel, dit is precies waar we naar toe moeten op deze aardbol!
Reacties zijn uitgeschakeld.