Huren is het nieuwe hebben

Daar waar je vroeger nog spullen kocht om je welvaart te laten zien, lijkt niks bezitten het nieuwe chique te zijn. Of het nou gaat om je spijkerbroek, je wasmachine of je fiets: als je het huurt, hoef je niet in één klap een smak geld op tafel te leggen én heb je er qua onderhoud geen omkijken naar. Bovendien wordt het product aan het einde van z’n levensduur vaak goed gerecycled en als nieuwe grondstof ingezet. De nieuwste trend op dit gebied is meubels huren voor in je huis.

Alles huren

“Toen we opgroeiden, leerden we dat we moesten sparen en beleggen en een huis moesten kopen,” zegt Miki Reynolds (38) in de New York Times. “Dat ik nu bijna alles huur, komt niet omdat ik niet met de toekomst bezig ben, maar omdat ik het gevoel heb dat niks in die toekomst gegarandeerd is.” Ze huurt niet alleen haar huis en haar bedrijfsruimte in een co-working space, maar ook haar kleding en haar meubels, zoals een bed, een bank en een salontafel.

Gebruik in plaats van bezig

Ook de nieuwe pop-up shop Harth in Londen haalde deze week het nieuws. Deze shop hoort bij het vorig jaar gelanceerde online platform, dat trendy meubels, design en kunst van de hoogste kwaliteit verhuurt. De nadruk ligt dus op het gebruik van de spullen en niet op het bezit of kopen. Voordeel hiervan is dat, als je woonomstandigheden of smaak veranderen, je heel makkelijk alles weg kan doen zonder bij te dragen aan de groeiende afvalberg.

Vrijheid

“Als je bij het uitzoeken van je meubels geen beslissing voor altijd hoeft te nemen, ben je een stuk vrijer in je keuze,” zegt oprichter Henrietta Thompson van Harth in DeZeen. Ook Reynolds geeft in de New York Times aan dat het huren van meubels haar vooral veel vrijheid geeft. Ze heeft het gevoel dat ze een goede deal krijgt met stijlvolle meubels, zonder dat ze ergens aan vast zit. “Het doel van eigendom is helemaal niet het bezit op zich, maar het ervaren en genieten van die spullen,” legt ze uit. En die ervaring heb je dus ook als je de meubels wel in je huis staan, maar feitelijk dus niet van jou zijn.

Meubels huren

Het verhuren van meubels is overigens niet alleen iets van kleine, exclusieve startups. Eind vorig jaar maakte Ikea bekend dat ze voor het eerst in de geschiedenis meubels gaan verhuren. Het ging in eerste instantie om meubelpakketten voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar in containerwoningen in Amsterdam Oost. Maar dit jaar kondigde de meubelgigant aan de verhuur te willen uitbreiden. Na afloop kan je de meubels weer bij de winkelketen inleveren. Ze worden dan opgeknapt en weer verhuurd of verkocht.

Ook Leen Bakker kondigde eerder dit jaar aan te gaan experimenteren met de verhuur van banken en boxsprings. De winkel wil verschillende leaseconcepten uitproberen om te zien waar de klant behoefte aan heeft. Maar van één ding zijn ze in ieder geval overtuigd: bezit is -vooral bij jongeren- steeds minder belangrijk.

Wat vind jij van het idee van het huren van meubels? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

5 gedachten over “Huren is het nieuwe hebben”

 1. Heel goed idee, een manier om hergebruik te stimuleren, en de huidige (oude) trend van steeds weer meedoen met de nieuwe modes en het oude weggooien te veranderen. Nu kun je veranderen zonder grote kosten en zonder bergen afval. Ik zit meteen plannen te maken om ermee aan de slag te gaan ..

 2. GEEN goed idee omdat je nu gaat betalen voor iets dat nimmer nooit van jouw wordt.
  Als je zelfs de kleding aan je lijf al gaat huren wat is dan de volgende stap
  Je organen verhuren
  Huren om niet in de schuld te komen is prima, maar bepaalde dingen MOET je gewoon als eigen bezit hebben dus er moet wel onderscheid gemaakt worden.
  Aan ieder hem/haar zelf dat te bepalen.
  Wat je niet bezit kan je ook niet kwijt raken …..

 3. Is een prima idee, dit is ‘De Nieuwe Economie’ laten nog veel meer producenten/fabrieken en retailers dit gaan omarmen.
  Phillips is al aan experimenteren met verhuren van licht in plaats van verkoop lampen, gaaf toch!!

 4. Volgens mij in alle opzichten de beste oplossing om het opeten van onze aarde te stoppen .
  Alleen bewustwording hiervan bij jongeren is broodnodig. Die worden meestal nog geleefd door de reclameboodschap dat meer en meer het beste voor je is. Waar te beginnen?
  Er kan dus niet genoeg over geschreven en verteld worden dat het roer om moet.
  En het is nog leuk ook! Het moet een nieuwe sport worden, zoals het al is bij sommigen. Als iets hip is, werkt het meestal wel.
  Goed artikel dus!

Reacties zijn gesloten.