De olie schokgolf en de opkomst van de elektrische auto

2592777977 E089F61487 Z
Foto: Bart Everson, Flickr

2011 is het jaar van de elektrische auto. En dat is maar goed ook. Want door de domino revolutie in het Midden-Oosten wordt de benzineauto onbetaalbaar.

Enorme prijsstijgingen voor olie

Door de onlusten in Libië en de rest van het Midden-Oosten is de prijs van olie flink gestegen. Een vat Amerikaanse olie kost nu meer dan 100 dollar, en de verwachting is dat de prijs blijft stijgen. Volgens de Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking, een expert op het gebied van olie, kan een vat olie binnenkort zelfs naar de 250 dollar stijgen, als de onrust aanhoudt.

Verschillende media spreken al over de komende “olie schokgolf” die grote gevolgen zal hebben voor bestaande economieën. Mogelijk is de benzine (en diesel en LPG) auto een van de eerste slachtoffers van de schokgolf.

2011: het jaar van de elektrische auto

Alternatieve vormen van vervoer worden door de hoge benzineprijzen steeds aantrekkelijker. En laat 2011 nu net het jaar zijn een hele rits nieuwe elektrische auto’s worden geïntroduceerd.

Onder andere Nissan, Renault, Citroën, Peugeot en Opel brengen dit jaar volledige elektrische auto’s op de markt. Het voordeel grote voordeel van elektrische auto’s is dat ze goedkoop rijden. De verwachting is dat de brandstofkosten per kilometer voor de komende generatie elektrische auto’s 50% lager is dan bij benzine auto’s, gerekend met de huidige benzine prijzen.

Verschillende regeringen nemen nu maatregelen om de afhankelijkheid van olie te verminderen. De Britse regering wil elektrisch rijden stimuleren. De Spaanse overheid verlaagde recent de maximum snelheid op snelwegen naar 110 km om zo brandstof te besparen.

Bron: Guardian, Ourworld 2.0, hetkanWel

Lees ook

Over de schrijver

2 reacties op “De olie schokgolf en de opkomst van de elektrische auto”

  1. Onzin, de olieprijs gaat binnenkort weer naar beneden. Jammer voor al die speculanten die zwaar hebben ingezet op een olieprijsstijging. Saoedi-Arabië gaat binnenkort zijn productie verhogen. Ook andere landen gaan dat doen binnen de OPEC. Daarnaast heeft de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten weinig effect op de productiecapaciteit. Dus de prijsstijging wordt vooral veroorzaakt door angst en paniek reacties en excuses om de prijs op te drijven. Er zijn regelmatig stijgingen in de olieprijs door bijv. onlusten in Nigeria, maar ook deze zijn vaak op speculatie berust. Niet op productieproblemen. Buiten het oliepiekverhaal, wat er idd aan zit te komen maar wordt ingedamd door nieuwe technieken etc wordt dit alles niet veroorzaakt door de huidige problemen.
    Mensen zouden eens kritischer moeten zijn op hun eigen overheid. Van de 1.30 op bijv. de diesel gaat bijna 1 euro naar de staat en de belasting is procentueel. Met andere woorden, als de olieprijs stijgt, stijgtg ook de belasting(inkomsten) van de staat. Zo zie je maar dat olieprijsstijgingen maar een (klein) deel van de oorzaken zijn van de hoge brandstofprijzen.
    Ik zou dus zeggen, klaag bij je overheid. Daarnaast worden de OV-tarieven dankzij onze geweldige Hollandse uitvinding 'de OV-chipkaart' van Translinksystems 14% hoger in Amsterdam. Hoe willen ze dan ooit nog mensen in het OV krijgen. Het is alleen maar leegknijpen van mensen, niet milieubewust maken. Want mensen (vooral hier in NL) kiezen voor de goedkoopste optie en dat is op dit moment zelfs met de hoge brandstofprijzen niet het OV, wat het natuurlijk wel zou moeten zijn. Laten ze een deel van de belasting op brandstof en auto's in plaats van in de staatskas in het OV investeren.

  2. Dan gaat het ineens hard… dan voel je je toch wel schuldig en ik heb nog geen eens een rijbewijs. Maar deze grondstof zorgt toch wel grotendeels voor heel veel producten ter wereld. . .

Reacties zijn uitgeschakeld.