De oorzaak van de obesitasepidemie in de VS

Obesitasusa
Foto: Jessy Par, Flickr

150 miljard dollar per jaar kost de obesitasepidemie jaarlijks in de Verenigde Staten. Overgewicht zorgt onder meer voor ziekteverzuim, chronische aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten en sterfte.
Het aantal mensen met obesitas stijgt elk jaar in de Verenigde Staten. Volgens het US Center for Disease Control and Prevention zal in 2030 bijna de helft van de bevolking ernstig overgewicht hebben (nu is dat 35,7 procent). Dat mensen te dik worden is niet hun eigen schuld, zegt het Amerikaanse Institute of Medicine. Te veel eten is niet een kwestie van gebrek aan wilskracht of verantwoordelijkheid, maar het gevolg van het leven in een ‘obesity-promoting’ omgeving.
Amerikanen worden omgeven door ongezond eten en in hun directe omgeving zijn meestal weinig mogelijkheden om te bewegen. Veel wijken hebben geen trottoirs of fietspaden. Scholen en artsen zouden zich veel meer moeten inspannen om overgewicht te voorkomen. Volgens Al Jazeera English speelt ook de voedselindustrie een rol bij het veroorzaken van overgewicht. Grote bedrijven als Pepsi, Kellogg en Nestle en lobbyorganisaties spenderen honderden miljoenen dollars om (belasting)maatregelen te voorkomen die de aanwezigheid van voedsel en frisdrank inperken. Daarnaast besteden ze miljarden aan reclame.

Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Zo zag de wereld eruit voor internet
SMS-dienst redt tienerlevens
Zo kreeg Shell 900.000 vrienden

Over de schrijver