De overheid moet het stimuleren van duurzaamheid totaal anders aanpakken

Jeff Kubina Flickr1
Foto: Jeff Kubina, Flickr

De overheid moet het stimuleren van duurzaamheid totaal anders aanpakken, anders missen we de economische boot. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving, PBL in een vanmiddag te verschijnen rapport.

Maarten Hajer, schrijver van het rapport en directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, licht de oproep toe in een gesprek met Humerto Tan op BNR Nieuwsradio. Hij pleit er voor dat de krachten die al in de samenleving aan het werk zijn veel beter worden benut. Er zijn al tal van bedrijven die geld verdienen aan duurzaamheid. Beloon de Top 10 meest innovatieve bedrijven, zoals ze in Japan doen. Ook de energie die burgers nu vaak richten tegen de overheid, denk aan de CO2-opslag in Barendrecht, kan worden ingezet voor de overheid, door beleid te voeren waarbij de vervuiler betaalt. Maak milieuvervuiling duur, en je zult zien dat veel burgers zelf op zoek gaan naar oplossingen.

Dit gebeurt nu overigens ook al. Mooi voorbeeld is Nudge, waar burgers zelf groene projecten, bijvoorbeeld voor zonne-energie, zelfstandig oppakken. Benieuwd naar Nudge, kom donderdag naar Nudge Live.

Het BNR-interview met Maarten Hajer, morgen ook te gast in BNR Duurzaam.

Lees ook:

ING: nummer 1 op de eerlijke bankwijzer hoeft niet, duurzaam wel

Geen bonus voor duurzaamheid bij Ahold

Duurzaam leiderschap gaat veel verder dan Den Haag

Over de schrijver