Chinese werknemers zetten onder gevaarlijke en ongezonde omstandigheden iPads en iPhones in elkaar. Mensenlevens en menselijk leed zijn verdisconteerd in de prijs van een iPad. Dat schrijft de New York Times.
Bij de productie van iPads, iPhones en andere apparaten van Apple in China komen tientallen mensen om het leven en honderden raken gewond. De kosten van (dodelijke) ongelukken – ziekenhuisopnames en schadevergoedingen aan nabestaanden – vallen in het niet bij de winst van Apple. Afgelopen kwartaal boekte Apple een recordwinst van 13 miljard dollar.
Tijdens de jaarlijkse audits die Apple houdt bij de bedrijven waarmee wordt samengewerkt worden vele overtredingen van de afspraken gevonden. Veel werknemers werken zes dagen per week meer dan 10 uur per dag. Toch zegt Apple maar weinig contracten op. Die lange dagen en werkweken zorgen voor de productiecapaciteit die nodig is voor de enorme vraag naar iPhones en iPads. In de laatste drie maanden van 2011 werden 37 miljoen iPhones en 15,4 miljoen iPads verkocht.
In het artikel in The New York Times staan talloze schokkende voorbeelden van wat Chinezen die voor Apple werken is overkomen. Alleen als de tientallen miljoenen klanten van Apple protesteren tegen de slechte werkomstandigheden, zal er iets veranderen, zegt Heather White, onderzoeker aan Harvard University, die de arbeidsomstandigheden onderzoekt in lage lonen-landen. Maar de kans dat Apple-klanten in actie komen is klein. Apple is een van de meest populaire merken wereldwijd. Als mensen wordt gevraagd of Apple ook negatieve kanten heeft, klagen mensen over de hoge prijzen. Slechts 2 procent noemt de slechte arbeidsomstandigheden in het buitenland.
Bron: 360. Het beste uit de internationale pers.
Op hetkanWel vind je een reportage over de theatershow van Mike Daisey, die de misstanden bij Apple aan de kaak stelt.
Volg 360 ook op Twitter of Facebook, of neem een abonnement op 360 en ontvang 8 nummers voor maar 15 euro
Lees ook
Waarom betaalt Mitt Romney zo weinig belasting?
Twitter-campagne van McDonalds levert vieze verhalen op
Staan de Grieken hun baby’s af uit armoede?
De prijs van een iPad in menselijk leed
- Geplaatst door St. Maarten
- 27 januari 2012
- Denken
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur
3 reacties op “De prijs van een iPad in menselijk leed”
Mensenrechtenschendingen in China, wat een verrassing; geld blijft de drijvende factor om het te negeren, ook bij een groot deel van diegenen die ervan bewust en overtuigd zijn. Dat Apple Inc. daar aan meewerkt zal dan ook vooral vanuit commerciële redenen zijn. Google Inc. heeft met hetzelfde dilemma geworsteld en dit keurig weggezet als een ideëel vraagstuk.
Het is een gewetenskwestie.
Vele Chinezen zelf wereldwijd zijn er inmiddels nu ook zelf van overtuigd, maar er zijn er die het blijven recht praten vanuit een politieke ideologie. Beide komen veel aan het woord, en toch tracht de tweede groep, die veruit in de minderheid raakt, het af te doen als een Westerse misvatting waardoor de discussie effectief verlegd wordt van hetgeen waar het werkelijk om gaat naar een misplaatst schuldgevoel.
Het is echter geen Westerse misvatting; de talloze Chinese mensenrechtenactivisten in China en in grotere getale buiten China geven daar wel blijk van, alsook de alsmaar toenemende protesten in China tegen het bestuur.
Als het zo'n slecht produktie, wat let je?
tijdloos? geloof je hetzelf, het zijn wegwerpprodukten.
Dit vind ik serieus heel erg. Ik ben gek op Mac, maar vind het vreselijk dat er mensen voor moeten lijden en heb er daarom een dubbel gevoel bij. Ik neem aan dat het trouwens niet alleen bij Mac gebeurt maar ook bij andere merken? Alle computers, maar ook andere technische apparaten worden in lagelonenlanden in elkaar gezet. En dan hebben we het niet eens over de mineralen die uit de mijnen worden gehaald voor chips 🙁 Ik hoop dat er stappen kunnen worden gezet op dit gebied. Een stukje bewustzijn bij mensen is ook niet verkeerd, alhoewel ik ook vind dat de kwaliteit van apparaten veel te hard achteruit gaat. Zo werkte mijn eerste iPhone al na een jaar minder goed. Hij blijf hangen, ging soms niet aan of uit en de batterij ging extreem snel achteruit. In twee jaar was hij eigenlijk op. Belachelijk toch? Tijdloos model, qua vormgeving hoefde ik geen nieuwe!
Reacties zijn uitgeschakeld.