De PVV is de partij van vervuilers en monddoodmakers

Volgens de PVV is Greenpeace in korte tijd zo vaak over de schreef gegaan dat het imago van Nederland wordt geschaad. De milieuclub moet haar internationale hoofdkantoor in Amsterdam daarom sluiten en over de grens worden gezet. Ook de VVD wil het protest van Greenpeace beperken. De liberalen visten daarom vorige week een drie jaar oude motie uit het archief om milieuorganisaties die de wet overtreden voortaan uit te sluiten van overheiddsubsidies (die Greenpeace overigens niet krijgt) en inkomsten van de Postcodeloterij.

En wij maar denken dat Greenpeace juist heel succesvol was met vreedzaam protest, dat grondwettelijk is toegestaan. Door Greenpeace acties zijn bijvoorbeeld wereldwijd kernproeven gestopt, is commerciële walvisvangst afgenomen en hebben dit jaar Nike, Puma, Adidas en H&M toegezegd om hun kleding voortaan gifvrij te produceren.

hetkanWel belde met Joris Thijssen, campagnedirecteur Greenpeace, om te vragen wat er aan de hand is.

Wat lees ik nu: jullie moeten het land uit? Wat is dat nu weer?

Joris Thijssen: “Ja, dat moet je aan de PVV vragen.”

Nou, de VVD sluit zich aan bij de PVV. Hebben ze misschien toch een punt?

“Ja, als je staat voor de belangen van vervuilers, dan hebben ze een punt. Wij willen de economie op een schone manier inrichten. Zonder kolencentrales die het klimaat en de luchtkwaliteit om zeep helpen. Zonder kerncentrales die onze kinderen en kleinkinderen opzadelen met levensgevaarlijk kernafval. Zonder varende visfabrieken die de zeeën leegroven. Als je kijkt naar de concept-motie dan zegt de PVV daarin dat ze het vervelend vinden dat wij bedrijven hinderen zoals Shell, RWE, Essent  en de grote visbedrijven die de Noordzee leegvissen. Kortom, bedrijven die juist belang hebben bij vervuilende praktijken. En daar komen ze ons tegen. Wij zijn daarin heel effectief, en daar heeft de PVV last van.”

Maar je kunt op heel veel manieren aandacht voor een schone economie vragen. Moet je daarbij de grenzen van de wet opzoeken?

“Een gezonde democratie heeft juist opvallend protest nodig om de juiste afwegingen te maken. Daarom staat in de grondwet ook dat je vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid mag tonen om je punt kracht bij te zetten. Echte liberalen vinden dat ook. Maar wat ik nu zie, is dat ze ons proberen monddood te maken. Dat we geen gebruik meer mogen maken van ons grondwettelijk recht op protest. De Partij van de Vrijheid is blijkbaar de partij van de monddoodmakers en vervuilers.”

Ja, maar met jullie acties brengen jullie de maatschappelijke veiligheid in gevaar.

“Luchtvervuiling zorgt dat mensen ziek worden en doodgaan, en dan brengen wij met onze geweldloze acties de maatschappelijke veiligheid in gevaar?”

Toch denk ik wel dat jullie een probleem hebben: de VVD en de PVV willen onderzoeken of fiscaal vriendelijk doneren kan worden afgeschaft voor goede doelenorganisaties die de wet overtreden.

“Die concept-motie is alweer ingetrokken, dus dat is van de baan.”

Daarnaast is er nog de veranderde publieke opinie. Niet voor niets sluit de VVD zich in deze kwestie aan bij de PVV. Feitelijk bezien hebben jullie misschien gelijk, maar op een emotioneel niveau, het niveau van het huidige politieke debat, heeft een meerderheid van de Nederlanders genoeg van gezeur over klimaatverandering en luchtvervuiling. Het is crisis.

“Daar zit wat in, maar er is genoeg wat we daaraan kunnen doen. We moeten steeds laten zien dat het anders kan, en dat je daardoor een betere samenleving krijgt. Duurzaamheid is juist een kans in de crisis. Ik snap de VVD en de PVV niet: ons hele systeem is vastgedraaid, en wat willen zij? Meer van hetzelfde: meer olie, meer kolen, meer vervuiling, terwijl wij juist zeggen dat het roer om moet. Werk maken van eens schone economie is het antwoord op de huidige crisis.
Bovendien moeten we steeds de krachten laten zien die achter de milieuvervuilende beslissingen zitten. Want wat hebben wij er aan dat hier een Duits bedrijf een kolencentrale gaat bouwen? De stroom gaat naar het buitenland, wij krijgen de vervuiling. Er zijn gelukkig ook veel mensen die door hebben dat we niet langer kunnen doen alsof er geen milieuprobleem is en alsof er twee aardes zijn.”

Over de schrijver

26 reacties op “De PVV is de partij van vervuilers en monddoodmakers”

 1. die hele politieke zooi deugt niet.
  ik als blanke nederlander van limburgse afkomst ben tussen de niet blanke nederlanders opgegroeit.
  het zijn juist die mensen die altijd voor me klaar hebben gestaan wanneer ik hulp nodig had.
  zolang als we ons wereldwijd gaan afsplitsen in geloof of kleur zal er op deze aardbol weinig vrede komen.
  geld wereldwijd afschaffen, eerlijk zullen we alles delen, samen werken aan 'n vredige en eerlijke toekomst zonder incassobureau's-banken-belastingdienst en nog meer van dit soort mensonterende en criminele organisaties.
  geld maakt 'n mens machtig en hoe meer je hebt hoe machtiger je bent en hoe oneerlijker het er weer aan toe gaat in deze maatschappij.
  hoe rijker je bent hoe minder belasting je hoeft te betalen.
  wat heeft iemand aan 'n bankrekening waar 10 miljoen opstaat waar hij niks mee doet?????
  daar kunnen mensen die amper te eten hebben jaren lang van leven!!!
  de maatschappij word kapot gemaakt de GELD….

 2. @angie En Christenen, katholieken, protestanten, gereformeerden en vrijzinnigen hebben geen belachelijk geloof? Mens doe die oogkleppen eens af en bekijk het hele zaakje nu eens met je hele verstand…
  Wij zouden iets kunnen leren van de moslims, iets over onszelf.
  Iets dat je niet begrijpt klakkeloos afkeuren leidt nooit tot begrip. Dus wat bereik je met jouw uitspraak? Alleen maar meer haat en onbegrip.
  Aan het feit dat steeds meer mensen hun gal ongeremd op het Web zetten hebben we de groeiende intolerantie die wereldwijd te zien is te danken. Denk voordat je tiept, and make a difference.

 3. Het valt mij overigens heel erg mee, dat er in al deze commentaren slechts 3 misleidde zielen van zich laten horen: Angie, Sammy en Marco. De rest kan kennelijk wél nuchter nadenken.
  Dat geeft mij persoonlijk best een beetje hoop voor de ogenschijnlijk duistere toekomst…
  Dank daarvoor.
  van bibi

 4. Wat ik heel ergelijk aan de PVV vind is dat de islam als achterlijk wordt bestempeld terwijl het christendom niet veel anders is. Kijk naar de SGP waar vrouwen niet toegestaan zijn of streng christenen waar de vrouwen geen broek dragen maar altijd in rokken lopen. Die rok is de hoofddoek van de (streng) christenen dus wilders mag ook het christendom als 'achterlijk' bestempelen. Kost waarschijnlijk veel te veel zetels. Daarnaast heeft hij het altijd over allochtone criminelen. alsof een autochtone crimineel minder erg is. Leuk om te zien dat de eerste reactie na de reactie van Sjojojo meteen bewijst dat Sjojojo gelijk heeft. angie's bericht wordt daardoor nog vóórdat het geplaatst is al getekkeld. Want inderdaad, Partij Van de Vrijheid, zolang je maar voor die partij bent. Ben je tegen dan blijken de volgelingen hypocrieten die je met van alles bedreigen en blijken ze helemaal niet achter de standpunten van Wilders te staan (zoals vrijheid van meningsuiting).

 5. Ik vind dat de PVV eerst maar eens de hand in eigen boezem moet steken door een democratische partij te worden. Voorlopig zit Wilders alleen op zijn troon en wat ik afkeur. Nu zijn het bij Greenpeace ook niet altijd aardige jongens als je mosselvelden waar kwekers mee aan de gang zijn om ze later te bevissen vol met stenen gaat gooien.
  Maar eens komt er een einde aan onze fossiele brandstoffen dat is de kern van het verhaal en men mag daar blijkbaar niet teveel commentaar over geven. Wij worden op den duur wel gedwongen om weer duurzaamheid in te voeren en regeren is vooruit zien. Dus je kan beter zo snel mogelijk andere bronnen aanspreken zoals wind, zon, water en wat al niet meer te gebruiken en de techniek daarvoor verbeteren.
  Je kan ook eens wat minder de auto pakken en eens de fiets gebruiken en verder duurzaam kopen inplaats van spullen te kopen om ze na een half jaar al weer weg te gooien. Er is nog werk genoeg aan de winkel voor de mensheid zijn hersens massaal daar eens op in gaat stellen.

Reacties zijn uitgeschakeld.