De PVV is de partij van vervuilers en monddoodmakers

Volgens de PVV is Greenpeace in korte tijd zo vaak over de schreef gegaan dat het imago van Nederland wordt geschaad. De milieuclub moet haar internationale hoofdkantoor in Amsterdam daarom sluiten en over de grens worden gezet. Ook de VVD wil het protest van Greenpeace beperken. De liberalen visten daarom vorige week een drie jaar oude motie uit het archief om milieuorganisaties die de wet overtreden voortaan uit te sluiten van overheiddsubsidies (die Greenpeace overigens niet krijgt) en inkomsten van de Postcodeloterij.

En wij maar denken dat Greenpeace juist heel succesvol was met vreedzaam protest, dat grondwettelijk is toegestaan. Door Greenpeace acties zijn bijvoorbeeld wereldwijd kernproeven gestopt, is commerciële walvisvangst afgenomen en hebben dit jaar Nike, Puma, Adidas en H&M toegezegd om hun kleding voortaan gifvrij te produceren.

hetkanWel belde met Joris Thijssen, campagnedirecteur Greenpeace, om te vragen wat er aan de hand is.

Wat lees ik nu: jullie moeten het land uit? Wat is dat nu weer?

Joris Thijssen: “Ja, dat moet je aan de PVV vragen.”

Nou, de VVD sluit zich aan bij de PVV. Hebben ze misschien toch een punt?

“Ja, als je staat voor de belangen van vervuilers, dan hebben ze een punt. Wij willen de economie op een schone manier inrichten. Zonder kolencentrales die het klimaat en de luchtkwaliteit om zeep helpen. Zonder kerncentrales die onze kinderen en kleinkinderen opzadelen met levensgevaarlijk kernafval. Zonder varende visfabrieken die de zeeën leegroven. Als je kijkt naar de concept-motie dan zegt de PVV daarin dat ze het vervelend vinden dat wij bedrijven hinderen zoals Shell, RWE, Essent  en de grote visbedrijven die de Noordzee leegvissen. Kortom, bedrijven die juist belang hebben bij vervuilende praktijken. En daar komen ze ons tegen. Wij zijn daarin heel effectief, en daar heeft de PVV last van.”

Maar je kunt op heel veel manieren aandacht voor een schone economie vragen. Moet je daarbij de grenzen van de wet opzoeken?

“Een gezonde democratie heeft juist opvallend protest nodig om de juiste afwegingen te maken. Daarom staat in de grondwet ook dat je vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid mag tonen om je punt kracht bij te zetten. Echte liberalen vinden dat ook. Maar wat ik nu zie, is dat ze ons proberen monddood te maken. Dat we geen gebruik meer mogen maken van ons grondwettelijk recht op protest. De Partij van de Vrijheid is blijkbaar de partij van de monddoodmakers en vervuilers.”

Ja, maar met jullie acties brengen jullie de maatschappelijke veiligheid in gevaar.

“Luchtvervuiling zorgt dat mensen ziek worden en doodgaan, en dan brengen wij met onze geweldloze acties de maatschappelijke veiligheid in gevaar?”

Toch denk ik wel dat jullie een probleem hebben: de VVD en de PVV willen onderzoeken of fiscaal vriendelijk doneren kan worden afgeschaft voor goede doelenorganisaties die de wet overtreden.

“Die concept-motie is alweer ingetrokken, dus dat is van de baan.”

Daarnaast is er nog de veranderde publieke opinie. Niet voor niets sluit de VVD zich in deze kwestie aan bij de PVV. Feitelijk bezien hebben jullie misschien gelijk, maar op een emotioneel niveau, het niveau van het huidige politieke debat, heeft een meerderheid van de Nederlanders genoeg van gezeur over klimaatverandering en luchtvervuiling. Het is crisis.

“Daar zit wat in, maar er is genoeg wat we daaraan kunnen doen. We moeten steeds laten zien dat het anders kan, en dat je daardoor een betere samenleving krijgt. Duurzaamheid is juist een kans in de crisis. Ik snap de VVD en de PVV niet: ons hele systeem is vastgedraaid, en wat willen zij? Meer van hetzelfde: meer olie, meer kolen, meer vervuiling, terwijl wij juist zeggen dat het roer om moet. Werk maken van eens schone economie is het antwoord op de huidige crisis.
Bovendien moeten we steeds de krachten laten zien die achter de milieuvervuilende beslissingen zitten. Want wat hebben wij er aan dat hier een Duits bedrijf een kolencentrale gaat bouwen? De stroom gaat naar het buitenland, wij krijgen de vervuiling. Er zijn gelukkig ook veel mensen die door hebben dat we niet langer kunnen doen alsof er geen milieuprobleem is en alsof er twee aardes zijn.”

Over de schrijver

26 reacties op “De PVV is de partij van vervuilers en monddoodmakers”

 1. grappig dat je kernenergie ziet als schoon met alleen waterdamp als uitstoot, nooit gehoord van kernafval wat honderdduizenden jaren zeer gevaarlijk blijft, en je niet veilig kunt opbergen aangezien er nog nooit een beschaving langer dan 1000 jaar heeft bestaan. Ook plaats je een centrale met een radioactieve kern in een kwetsbaar laaggelegen gebied. Het milieubeleid van Nederland is sowieso om te janken er zit geen enkel consistent beleid in, vergelijk dit maar eens met Duitsland waar het energiebeleid wel met een visie wordt gevoerd.
  Helaas of misschien wel gelukkig is er van Wilders nog maar weinig concrete actie geweest hij roept vooral wat je in de kroeg hoort.

 2. je moet alles bezien vanuit deze tijd en veel mensen weten weinig van de geschiedenis alleen via internet.
  het is vreemd dat deze club van groene vrede zich plotseling bezig houdt met de politiek. Ook verwijt de pot hier de ketel want het is toch een leuke job onder de dekmantel van soap en het zelfde gebeurt met de politieke clubs, waar je lid van wordt en niet meer vrij kunt of mag denken. deze Geert is een uitzondering en een moedig man en de machos en politici zijn jaloers op hem, want die durven niets alleen kijken ze uit na een nieuwe baan met veel geld. En de groene jobs komen dan in beeld. Dus schijnheidlig is ook deze club van mensen die de aarde willen redden. So jammer, de aarde is als een oude man, die gebreken krijgt en het geld kan je niet redden als hij zieker wordt en verdwijnt. Wees oprecht. beter de harde waarheid als de zachte leugen, want die blijft niet eeuwig en eens val je door de mand.

  1. Wisten de mensen maar wat meer van de geschiedenis, dan zouden ze misschien wat beter nadenken! En dat je nu net de PVV noemt als de politieke club waar je wel vrij kan en mag denken. Het is notabene de partij-van-de-vrijheid -om-te-zeggen wat-je-wil-als-als-het-maar-niet-over-ons-gaat. Zodra Geert en zijn makkers kritiek krijgen, geldt de vrijheid van meningsuiting opeens niet meer. Overigens snap ik van het laatste deel van je betoog geen jota, of beter gezegd, ik wil het niet snappen. Wat een onzin!

 3. @Marco: we zijn het eens waar het het kunnen schrijven van abn betreft.

  Het is wel jammer dat je het zelf ook niet kunt.

  Afgezien daarvan, blijft het een artikel met weinig diepgaande vragen, waarbij "Ja, maar met jullie acties brengen jullie de maatschappelijke veiligheid in gevaar." natuurlijk geen vraag is, maar een stelling die onderbouwing behoeft.

  Jammer.

 4. Jammer dat diegenen die reageren niet eens abn kunnen schrijven. Zegt dat iets over het gemiddeld niveau over deze mensen ?
  Er bestaat een goede vorm van energieopwekking, kernenergie. Is heel schoon, alleen maar waterdamp als uitstoot. kan aan de grenzen van ons land geproduceerd worden, Zeeland (waar ik woon) bijvoorbeeld. Met voldoende koelwater, de (wester)Schelde.
  Altijd maar tegen zijn is erg gemakkelijk. Kom zélf eens met een goed idee !!!
  Fijne week,
  Marco

  1. Inderdaad is de PVV politiek gezien een Beweging met 1 leider die het voor het zeggen heeft, en geen partij zoals de overige partijen.
   Van democratie is dan ook maar weinig te zien.
   Jammer dat de VVD zich daar met inlaat, en dat alleen maar voor hun eigen gewin.
   Deze twee hebben als enige overeenkomst maar een paar dingen gemeen.
   De bedrijven,managers e.t.c rijker maken voor hun toekomstige baantjes.
   De sociale zekerheid uitdunnen.
   Meer marktwerking zonder rekening te houden met de betaalbaarheid voor de onder-en middenklasse.
   Waar zijn beloftes gebleven van deVVD/ PVV om de zorg te verbeteren.?

 5. ben het sjojojo helemaal eens. Mij lijkt dat hety gemiddelde IQ niet boven de 100 komt.. De hele politieke top in een zak en dan met een knuppel der op slaan. Je treft altijd de juiste.

 6. De PVV is geen politieke partij. Het is een SEKTE. Ze zijn alleen vriendelijk voor hun geloofsgenoten en jegens anders denkenden treden zij FUNDAMENTALISTISCH op. Zij maken als SEKTE met aan de leiding plaatsvervangend GOD Wilders de politieke dialoog onmogelijk. Eigenlijk moet de PVV over de grens worden gezet.

  1. zeker weer een buitenlander die dit schrijft alleen zij hebben kritiek op Geert Wilders nou ik vind dat ie groot gelijk heeft we zijn nederlanders en daar moeten we voor vechten WEG MET DE ISLAM als mensen dat belachelijke geloof willen uitoefenen dan gaan ze maar lekker naar hun eigen land

   1. Beste Angie, hoezo zou iemand die het niet met Wilders eens is per se een buitenlander moeten zijn? Ik ben een Nederlander en moet niets hebben van de nationalistische opvattingen van Wilders. Ik zie zelf eerlijk gezegd niet waarom de Islam een bedreiging voor Nederland zou zijn. Nederland is eeuwenlang een land geweest waar tolerantie jegens andere levensopvattingen hoog in het vaandel heeft gestaan. Kijk maar naar de Hugenoten, de Joden et cetera. Allemaal waren ze niet welkom in grote delen van Europa, maar ze waren dat wel in Nederland. Volgens mij heeft radicalisering te maken met verkettering. Waarom zou iemand radicaliseren als die met open armen ontvangen wordt? Het maakt mij bedroefd wanneer ik mede-Nederlanders zo hoor spreken over "buitenlanders" (ter informatie: eigenlijk zijn dat ook Nederlanders!). Ik woon momenteel in Engeland en ik ben diep beschaamd over de ontwikkelingen in Nederland. Niemand in het buitenland, ook in Engeland, die snapt waarom het eens zo tolerante Nederland plots op een intolerante ramkoers is geslagen.

   2. De PVV is een uitstekende partij voor alle mensen die niet zèlf willen nadenken, maar die op de eerste de beste kreet reageren die hen bevalt geuit door iemand die dat verdomd goed weet.
    Het fenomeen "Vrijheid" wordt door weinig mensen zo slecht begrepen als de PVV-stemmers.
    Alleen Wilders weet het, en hij is op intermenselijk gebied zwaar onderontwikkeld.

   3. Je wilt zeggen dat het cristendom en het jodendom geen belachelijk geloof is?? Iemand die met beide benen aan de grond staat is niet gelovig dus wat mij betreft sluiten we alle geloven buiten het is het één of het ander (alles of niets!)

 7. Sterke vragen en afgewogen antwoorden – goed verhaal.

  Ik vraag me wel eens af waarom niemand zich politiek met kritische vragen richt op dezelfde doelgroep als de VVD. Dat de olie en kolen ooit een keer opraken is een feit, er is immers een eindige voorraad. Is het voor die bedrijven die de VVD een hand boven het hoofd wil houden echt het meest economisch om die spullen zo snel mogelijk uit de grond te trekken en aan de man te brengen? Of kunnen de Shells van deze wereld zelf ook meer verdienen als ze het wat rustiger aan doen? Wat motiveert deze bedrijven eigenlijk om zo hard door te boren?

  Zijn het wel echt de bedrijven die dit graag willen? Of zijn het vooral politieke partijen die snel willen scoren met makkelijke oplossingen ("Drill baby, drill!") die de motor achter deze beweging zijn? Misschien heeft rechts ook behoefte aan een ander geluid, dat niet meteen doorslaat naar links. Winst en een duurzamer gebruik van de resterende fossiele grondstoffen zouden hand in hand kunnen gaan.

  Overigens heb ik niets tegen links, integendeel; en zie ik liever hoe sneller hoe meer alternatieve vormen van energieopwekking ontwikkeld worden. Maar dat wil niet zeggen dat ik denk dat er op rechts alleen maar ruimte is voor spilzieke, roofmijnbouwende schoothondjes van de VS.

Reacties zijn uitgeschakeld.