De schadelijke gevolgen van zontekort (en wat je eraan kunt doen)

4703000419 6D3E6A8C54
Foto: Irina Patrascu, Flickr

Wij moderne mensen lijken meer en meer op holbewoners: we blijven steeds vaker de hele dag binnen. Wetenschappers komen er achter dat dit heel ongezond voor ons is. Door een gebrek aan zon krijgen we een vitamine D tekort wat de kans op kanker en andere ziektes zoals autisme vergroot.
Lees ook
Dossier: zo zon je gezond en veilig
Zongedroogde paddestoelen tjokvol vitamine D
Zonnepanelen op je dak: zo wordt het wel erg gemakkelijk
Onze huid maakt zelf vitamine D aan als het in contact komt met UV straling van de zon. Vitamine D heeft een gunstig effect op ons lijf: men denkt dat het onder andere de groei van kankercellen voorkomt, ons hart en bloedvaten versterkt, goed is voor onze hersenen en een rol speelt in bescherming tegen diabetes en zelfs MS.
De afgelopen decennia zijn we echter steeds meer binnen gaan leven, achter glas in huis of in de auto. Glas blokkeert UV straling en belemmert daardoor de aanmaak van vitamine D. De groei in gebruik van zonnebrandcrême helpt ook niet. De crême blokkeert UV straling. Zo houden we ons zontekort in stand, zelfs als we buiten zijn.
“Wij zijn de eerste samenleving van holbewoners”, aldus Vitamine D wetenschapper John Canell. “De natuur had nooit kunnen bedenken dat we ooit de zon zo bewust zouden vermijden.”
Er bestaan aanbevelingen hoeveel zon we dagelijks binnen zouden moeten krijgen. Volgens de Canadeze Kanker Vereniging zouden mensen 1.000 “internationale eenheden” vitamine D binnen moeten krijgen. Maar volgens sommige experts is dat getal nog veel te laag. Robert Heaney, vitamine D onderzoeker: “Ik ging naar een conferentie [over vitamine D onderzoek] en vroeg alle onderzoekers wat ze zelf dagelijks binnen krijgen en aan hun familie geven. Het gemiddelde was 5.500 internationale eenheden.”
Gelukkig kun je zelf zorgen voor een verantwoorde hoeveelheid gezonde zon:
* Ga regelmatig naar buiten: dit zorgt voor een gebalanceerde bruining en vitamine inname. Ook als de zon niet schijnt, kun je, zeker in de zomer, genoeg straling op je huid krijgen.
* Zorg dat het zonlicht je huid kan bereiken…
* Blijf niet te lang in de zon: verbranden is ook ongezond en vergroot het risico op kanker.
* Zonnebrand-crême blokkeert de aanmaak van vitamine D; gebruik deze daarom alleen als je voor langere tijd in de felle zon moet zijn.
Zorg verder dat je producten eet die vitamine D bevatten, zoals zongedroogde paddestoelen en vis. Eventueel kun je ook vitamine D pillen slikken.
Bron: Lifehacker, webmd
Bij hetkanWel zijn we zo groen, dat we zelfs onze artikelen recyclen… In de zomer publiceren we artikelen uit ons archief opnieuw:  omdat jij ze misschien gemist hebt en het mooie verhalen zijn die, evtentueel met een kleine update, nog steeds actueel zijn. Het originele artikel vind je hier.

Over de schrijver

4 gedachten over “De schadelijke gevolgen van zontekort (en wat je eraan kunt doen)”

  1. weer zo'n randverhaal..
    Zon is best leuk, maar flairs komen met bombardementen van neurtonen door een magnetisch veld dat scheuren vertoont.De kansen op kanker nemen toe!
    Daar helpt zonnebrand ook niet tegen.
    En met al die vitamineaanmaak door de zon is het ook betrekkelijk gesteld.
    Neemt niet weg dat licht een positief effect kan hebben op je gedrag..2 maanden lang regen en je wordt het ook wle eens zat..net alsof je in de Bayou zit..who'll stop the rain..

  2. OKe recylce ze maar, maar zet het er wel altijd bij anders zullen aardig wat mensen het vervelende gaan vinden als ze na al het leeswerk erachter komen dat ze dat toch al hadden gelezen.

Reacties zijn gesloten.