De schoonste en smerigste landen ter wereld zijn…

Bron: The Guardian

Dat China een viespeuk is, weten we wel. Het land stoot in absolute zin de meeste CO2 uit. Kijk je echter naar cumulatieve uitstoot in de periode 1850-2007 per huidige inwoner, dan zie je hele andere viezerikken dan de usual suspects India en China als smerigste landen uit de bus komen. Op zo’n manier kijken is eigenlijk wel zo eerlijk, want het geeft een goed beeld welke landen nu en in het verleden het meeste hebben bijgedragen aan de CO2-uitstoot, een veroorzaker van klimaatverandering door mensen.

De landen die de meeste troep hebben uitgestoten zijn dan:
1. Luxemburg
2. Verenigd Koninkrijk
3. Verenigde Staten

De schoonste landen zijn dan:
1. Chad
2. Burundi
3. Ethiopië

Maar je kunt op nog veel meer manieren kijken naar de schoonste en vieste landen. Maak je eigen lijstje met behulp van de interactieve kaart en data van The Guardian.

Over de schrijver

10 reacties op “De schoonste en smerigste landen ter wereld zijn…”

 1. china zal vast de meeste vervuiling hebben maar statistisch is luxemburg dit , waarschijnlijk zal uit een bepaalde berekening komen dat per hoofd van de bevolking/industrie meer vervuild worden dan mensen/industrie in china dit doet. dit zelfde geld voor cijfers die je hoort over voedsel tekort. dat is ook een berekening je gooit alles bij elkaar en als er een min onder streep komt is er voedsel tekort en als er een plus uitkomt is er overschot, terwijl in beide gevallen zat landen zijn waar men voedsel iedere dat weggooit of tekort komt.

 2. Ze moeten eens gaan kijken wie de vieze rotzooi gebruikt die Rusland, China e.d. produceren. Als wij bijvoorbeeld zoveel spullen in Nederland hebben waarop staat 'Made in China' dan zijn wij vuiler dan de Chinezen zijn.
  Daarnaast staat in de tekst : "Kijk je echter naar cumulatieve uitstoot in de periode 1850-2007 per huidige inwoner". Dat betekent dat je kijkt hoeveel CO2 er destijds is uitgestoten door een land, gedeeld door het HUIDIG aantal inwoners. Moet je dan niet delen door het aantal inwoners dat er in die periode 1850-2007 was?

 3. degene dit publiceert is waarschijnlijk nooit in deze landen geweest kijk maar eens hoe luxemburg er vanaf komt bij deze malloten laat ze eens gaan kijken daar ze zullen moeten toe geven dat het er best wel schoon is er is nauwelijks industrie maar men schijnt niet te weten dat luxemburg geen land is maar een hertogdom nooit van aardrijkskunde gehoord misschien

  1. @Johan,
   1. het gaat hier om CO2
   2. blijkbaar nooit in het zuiden geweest
   3. een land kan ook een hertogdom zijn
   4. je verwart aardrijkskunde met staatskunde
   5 .bezint voordat je schrijft

   1. hoe kan een landje met nauwelijks industrie nu de grootste vervuiler zijn betrffende co2? is aan mij en veel anderen moeilijk uit te leggen lux is een landje wat draait op financieen en niet op industrie

 4. wat een klinklare onzin staat er toch op deze groene site. Een geweldig groot land als china brengt natuurlijk meer vervuiling als een uiitgewoond en vies landje als NL. Ieder land komt op voor zich zelf zoals ieder mens zorgt voor zich zelf, dus al die congressen zullen altijd mislukken. Mensen die zich met deze onzin bezig houden doen dat voor een job en veel geld.Je gaat velden volbouwen met panelen en windmolens en het neemt plaats in en je verontreinigd de natuur voor een beetje warmte op te wekken, dat gratis is als de zon schijnt. Maak er dan gebruik van. De aarde is als een oude man, die krijgt gebreken en sterft uiteindelijk en je moet hier weg. Zo eenvoudig, versplil toch geen energie met al deze onzin theorieen.

  1. Kijk omhoog Sammy, gewoon de planeet leegvreten, weg vliegen naar de volgende planeet om daar precies het zelfde te doen? geen enkel dier bevuild z'n eigen nest.
   Kortom, we zijn hier op bezoek.
   Gedraag je je als gast of als bezetter?
   Zolang zijn wij niet welkom in het universum.
   Kunnen we de planeet niet onderhouden, dan kunnen wij het nergens en sterven met haar mee.
   Nooit te oud om te leren.
   Dus; al die congressen?
   Begin bij jezelf.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020