De sneeuw van dit weekend was beginnerswerk

Man graaft auto uit
Man graaft auto uit

Uit Utrecht vertrekken op dit moment 15 treinen per uur, normaal zijn dat er 100. Op veel wegen wordt stapvoets gereden en bussen vallen uit. De sneeuw van dit weekend laat flinke verkeerssporen na, maar toch is het beginnerswerk in vergelijking met de winter van 1979 (prachtige videobeelden van RTV Drenthe).

Toen moest het leger er aan te pas komen om een ingesneeuwde trein uit te graven. Complete dorpen waren afgesneden van de buitenwereld door sneeuwstormen. Bij een historische sneeuwstorm in de nacht van 14 februari waaide het soms met een kracht van 11 op de schaal van Beaufort wat sneeuwduinen opleverde van bijna 7 meter hoogte. In sommige dorpen reikte de sneeuw tot aan de dakgoot.

Ik was zeven en had de tijd van mijn leven. Je kon schaatsen op de straten en we gingen het huis uit via het dak. En we zagen wel aan de torens waar we waren. Net als in dat prachtige kerstliedje van Daniël Lohues en Herman Finkers.

Over de schrijver

15 reacties op “De sneeuw van dit weekend was beginnerswerk”

 1. haha, ik vind het wel leuk: mensen die in de stress raken… (ik zie er genoeg) wat niet kan, kan niet. lesje in 'langzaam leven' is dit denk ik. Ik heb collega's die TOCH heel NL door gaan rijden, mensen die de trein nemen om te gaan winkelen. Sorry, maar eigen dikke schuld als je dan ergens vast komt te zitten.

  Langzaam Leven is heeeeerlijk!

 2. Tja, wanneer is een winter beginnerswerk, of wanneer is het een echte winter. Zelf heb ik de winter van '79 niet meegemaakt, dus daar kan ik moeilijk over oordelen. Maar je kan het ook zo noemen dat dit een echte winter is, en de winter van '79 zeer extreem! Want dit is wel vaker voorgekomen, rond de 20cm sneeuw. Dus een echte goede winter, al zeg ik het zelf

 3. Wordt tijd dat winterbanden verplicht worden en een slipcursus standaard bij het rijbewijs. Dan hebben ook geen chaos mer op de baan en kunnen we genieten van de sneeuw!

 4. Ach al die ophef over die sneeuw ik ben al boven de 50 jaar,maar de winters die wij als kind hadden met voorst van 20 graden en heel veel sneeuw,en toen moest je ook nog naar school waar gen verwarming het deed,dus al die op hef over een beetje sneeuw nu,en wij hadden gelukkig niet zo veel autos in die tijd,alles met de fiets.

 5. Is zeker waar, Snowman. Laat iedereen genieten van de sneeuw. Ik genoot ook. Het bracht bij mij herinneringen boven aan de sneeuw van '79.

  Vind het alleen wel gek dat ons land direct ontwricht is van een beetje bovengemiddelde sneeuwval. Nu al drie dagen negatief reisadvies voor de trein, dat vind ik abnormaal.

  1. Het is nu ook ietwat drukker op de wegen en sporen dan in '79.. De infrastructuur van Nederland holt al jaren achter de feiten aan. Zodoende is deze bovengemiddelde sneeuwval direct funest voor ons.. ( En wij Nederlands kunnen overdrijven,.. dat zal ook wel meespelen. Ergens heb je ook wel gelijk 😉
   Als we echt noodweer krijgen hier zal het hek werkelijk van de dam zijn,.. maar hopen dat zoiets als in '79 ons bespaart zal blijven..

  2. Ha, ja! en wat dacht je van hetvolgende fenomeen: wegens verkeersdrempels en andere snuisterijen op de weg kan er nauwelijks sneeuw geschoven worden in de wijken!! Een en ander geeft toch te denken over wat er gebeurt bij een serieuze sneeuwstorm (of andere calamiteit)!

 6. Een typisch geval van die goede ouwe tijd en het gras is altijd groener aan de andere kant van de heuvel. Geniet er gewoon van. Kijk de kinderen spelen, die weten niet hoe het was in 1979.

Reacties zijn uitgeschakeld.