Dit is de stem van de mens die jouw iPhone maakte

Schermafbeelding 2012 09 19 Om 07.58.18
Foto: Chris Master, Flickr

Globalisatie zorgt voor een kloof tussen gebruikers van gadgets en de mensen die ze maken. De mensen die de producten maken die wij elke dag gebruiken, zoals iPhones, computers, tassen, schoenen, worden gemaakt door tientallen miljoenen anonieme arbeiders in China. Wij kennen die mensen niet en hebben geen idee van hun leef- en denkwijze. Het ontbreken van de stem van de Chinese arbeider is het thema van onderstaande TEDtalk van Leslie T. Chang, de auteur van Factory Girls: From Village to City in a Changing China (2008).
Moeten wij ons schuldig voelen omdat in China werknemers worden uitgebuit terwijl ze producten voor ons maken? Of is het probleem complexer?
Volgens Chang profiteert China ook van de vraag naar werk en productie. Maar omdat wij zo zijn gefocussed op onszelf en onze gadgets sluiten we onze ogen voor de mensen die de – in onze ogen zo onmisbare – producten maken. De stem van de arbeiders gaat verloren. Daarom laat Chang die horen tijdens haar TEDtalk. Uit de brieven van fabrieksarbeiders die ze voorleest, blijkt dat ze ook door vrienden en familie niet altijd worden begrepen.

Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Modern Europa heeft nieuw elan nodig
Voor Hollande is Europa taboe
Mitt Romney maakt kiezers Obama belachelijk

Over de schrijver