De Steve Jobs-school is van vandaag, nog niet van morgen


Maurice de Hond heeft een scherp gevoel voor trends en hij is dol op nieuwe technologieën. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij voor zijn 3-jarige dochter een nieuwe school wil beginnen: de Steve Jobs-school. Maar is die school ook duurzaam?
De Hond ziet een toekomst waarin de virtuele en échte wereld steeds meer met elkaar verweven raken via internet, iPads en smartphones. Dus vraagt hij zich af: “Waarom geven we die technologieën geen centrale plaats in het onderwijs?”
Zo kwam hij op zijn concept voor de Steve Jobs-school, waarin de talenten van individuele leerlingen centraal staan. De school is een combinatie van een gebouw en internet. School en ouders zijn via de community met elkaar vervonden. Bovendien leren kinderen de vaardigheden van de 21e eeuw zoals problemen oplossen, innovatief en kritisch denken, leiderschap en sociale vaardigheden.
De Hond zet met zijn voorstel zeker een goede stap op weg naar toekomstgericht onderwijs: hij definieert de moderne school voor vandaag. In zijn plannen lijkt hij echter dezelfde blinde vlek te hebben als veel andere beleidsmakers, want waar is duurzaamheid als kritische bouwsteen in zijn filosofie? We leven in het tijdperk waarin goedkope grondstoffen opraken, door een explosief groeiende wereldbevolking en toenemende wereldwijde welvaart. In zo’n tijdperk is streven naar een duurzame economie de enige weg naar een toekomstvaste economie.
Wat we nu nodig hebben, is een derde industriële revolutie waarin een economie gebouwd wordt op basis van ecologische principes. Juist jongeren kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Een groene generatie vraagt dus om duurzame educatie. Misschien is het daarom een idee wanneer Maurice de Hond ook de initiatiefnemers van de Duurzaam Onderwijs Coalitie benadert om te bekijken hoe zijn iPad-school ook duurzaam denken bij kinderen kan stimuleren.
Het is tenslotte niet denkbeeldig dat al die schitterende iPads van vandaag de afvalberg van morgen vormen waar onze kinderen en kleinkinderen een oplossing voor mogen verzinnen. Laten we ze daar dan ook alvast op voorbereiden.
Lees ook:
Het Nieuwe Leren leeft in Leidsche Rijn
Brede coalitie wil onderwijs voor schone planeet
Eco heeft de Steve Jobs-factor nodig

Over de schrijver

1 gedachte over “De Steve Jobs-school is van vandaag, nog niet van morgen”

  1. Die verheerlijking van Stieve ook! Walchelijk.
    Het is jezus niet.
    Apple is net zo goed een slaven drijvend bedrijf. 'think different (and act the same!)'

Reacties zijn gesloten.