De stof die je niet kent, maar wel nodig hebt, blijkt afwezig in gewone voeding

Vitaminepil
Bron: Picturewendy (Flickr.com)

Het mineraal selenium is onmisbaar voor een goede gezondheid, stellen diverse wetenschappers. Het lichaam maakt van gebruik van selenium door er zogenaamde ‘selenoproteïnen’ van te maken, die net zo werken als anti-oxidanten en schade aan lichaamscellen voorkomen. Er zit echter nog maar zo weinig selenium in onze voedingsbodem, dat het innemen van een vitaminepil met selenium geen overbodige luxe is.
Verbeterde vruchtbaarheid
Onderzoekers van de Universiteit East Anglia ontdekten dat je bij inname van grote hoeveelheden van het mineraal 67% minder kans op alvleesklierkanker hebt. Ander onderzoek toont aan dat het gebruik van selenium op hoge leeftijd de hersenfunctie scherp en actief houdt. Daarnaast verbetert het de vruchtbaarheid bij mannen: “Selenium is een essentieel bij gezond sperma,” aldus professor Raymann, hoogleraar voeding geneeskunde aan de Universiteit van Surrey en toonaangevend onderzoeker op de effecten van selenium.
Bronnen
De belangrijkste bronnen van selenium zijn paranoten, niertjes, lever en vis. Het voedsel dat de grootste bijdrage levert aan opname van selenium zijn graan, brood en vlees. Maar deze belangrijkste voedselbronnen halen selenium uit de bodem en het selenium niveau is zo laag, dat we op dit moment te weinig binnenkrijgen, blijkt uit studie, uitgevoerd door het Horticultural Research Warwick University’s Institute. Dit komt door de intensieve, moderne landbouwmethoden en het gebruik van chemische meststoffen. Het eten van biologisch voedsel kan helpen.
Aanbevolen
De beste manier om de inname te verhogen is het eten van bramen, vis en ander seleniumrijk voedsel. Maar het kan ook nuttig zijn om een supplement te nemen, zeker als onze voeding te weinig selenium bevat: “Als het seleniumniveau in uw lichaam te laag is, profiteert u hier zo goed als zeker van,’ aldus Raymann. “Selenium heeft veel voordelen voor het lichaam. Maar meer innemen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is in dit geval zeker niet beter.” Dus adviseert Raymann niet meer dan 100 mg selenium per dag voor mannen en 50-65 mcg voor vrouwen.
Bron: Daily Mail
Lees ook
Top 10 verrassende wereldverbeterende projectenHoe Google een uitbreiding van ons brein wordt
Pitbull krijgt medaille voor twee keer redden baasje

3 gedachten over “De stof die je niet kent, maar wel nodig hebt, blijkt afwezig in gewone voeding”

  1. Bij schildklier- en bijnierproblemen: neem 200 à 400 mcg Selenium en 15 à 30 mg Zink. Wordt aanbevolen in verschillende boeken (zie onder andere website Stop The Thyroid Madness, of Kathryn Sympson, Dr James L Wilson) en heb het gemerkt uit eigen ervaring en die van vele medepatiënten. Waarom artsen ons hier niet over inlichten is een groot vraagteken.

  2. De aanbevolen hoeveelheid voor mannen en vrouwen scheelt maar liefst een factor 2000. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Moet het nou miligram zijn of microgram?

Reacties zijn gesloten.