De supermarkt waar de klanten achter de kassa zitten

5034895306 De2F6755Df
Foto: Mermaid99, Flickr

Goede producten zijn duur. Hoe maak je die goedkoper? Simpel, zet de klanten achter de kassa. Dat is het concept van de nieuwe People’s Market, een Engelse supermarktketen in wording.

De supermarkt wordt grotendeels gedraaid door vrijwilligers. In ruil voor 10% korting op hun boodschappen, werken ze 4 uur per maand voor de winkel. De People’s Market kan daardoor flink bezuinigen op personeelskosten. Het geld dat dit oplevert, wordt terug gestopt in de winkel. Hoe meer vrijwilligers, hoe goedkoper de boodschappen worden.

De People’s Market maakt zoveel mogelijk gebruik van producten uit de omgeving, maar niet persé biologisch vanwege de hoge “prijs premium”. Het doel van de supermarkt is naar eigen zeggen “het creëren van een commercieel duurzame, sociale onderneming die groei- en winsttargets haalt terwijl gewerkt wordt met waarden gebaseerd op gemeenschapsvorming en cohesie. Wij willen een alternatief netwerk bieden voor het kopen van voedsel dat een stedelijke gemeenschap verbindt met de lokale boerengemeenschap.”

Op dit moment is er nog maar één supermarkt, in Londen, maar die doet het goed: in 15 maanden zette de winkel 1,5 miljoen pond om. Er wordt gewerkt aan een tweede winkel en een franchise formule. Verder is er behoorlijke internationale interesse in het concept.

Bron: thepeoplessupermarket.org, the independent (via @GerardTeulings)

Lees ook

Over de schrijver