De toekomst van het continent door Afrikaanse ogen

Final Temporal Space2Wat zou een Nigeriaanse architect vinden van de Rotterdamse Koopgoot? En bestaat er misschien in Afrika een woonwijk met een bijzondere straatinrichting waar Nederland wat van zou kunnen leren? Deze week trekt een groep Afrikaanse architecten en ontwerpers door de havenstad om eens met andere ogen te kijken naar de stadsinrichting in Nederland. Het gezelschap bestaat uit de winnaars van de Blueprints of Paradise-prijsvraag, een prijsvraag voor Afrikaanse ontwerpers over hoe de toekomst van Afrika er uit zou kunnen zien. In het Afrikamuseum in Berg en Dal (bij Nijmegen) zijn de genomineerde ontwerpen te zien. De tentoonstelling toont een blauwdruk van Afrika’s toekomst, nu eens niet afkomstig van Westerse tekentafels, maar van ontwerpers van het continent zelf.

Dit initiatief om Afrika eens van de andere kant te belichten, spreekt mij erg aan. Vandaar dat ik graag toestemde toen ik al weer een hele tijd geleden door African Architecture Matters – medeorganisator van de prijsvraag – werd gevraagd als jurylid voor Blueprints of Paradise. Meer van het continent te tonen dan het eeuwige drietal oorlog, honger en ziekte is een van mijn drijfveren als journalist. Dat is ook waarom ik Gin-tonic & Cholera schreef, een boek over het Afrikaanse stadsleven. Mijn boek en het materiaal dat ik op mijn stadssafari verzamelde  maken eveneens deel uit van de tentoonstelling.

Helemaal onbevooroordeeld ben ik dus niet als ik deze tentoonstelling aanbeveel, maar ook de rest van het Afrika Museum is absoluut de moeite waard – en daar heb ik dan weer totaal geen aandeel in. De exposities van Afrikaanse kunst die fascinerende verbanden legt tussen vroeger en nu en het buitenmuseum waarin je kunt struinen door een Malinees Dogon-dorp of over een Ghanees woonerf verdienen evengoed een bezoek.

De expositie over Afrika’s toekomst is tot eind oktober te bezichtigen. In het kader van Blueprints of Paradise worden deze week twee debatten gehouden. De prijswinnaars zullen daarin in gesprek gaan met gerenommeerde collega’s zoals de Ghanese juryvoorzitter Joe Addo en Senegalese architect en curator N’Goné Fall over de toekomst van het Afrikaanse bouwen (8 april, Rotterdam) en hoe Nederlandse architectuur er door Afrikaanse ogen uitziet (10 april, Nijmegen).

Femke van Zeijl is freelance journaliste en schrijfster met een focus op Sub-Sahara Afrika. Onlangs verscheen haar boek over het Afrikaanse stadsleven, Gin-tonic & cholera.

Over de schrijver