De top 10 gemeentes met de meeste zonnepanelen

Borculo, in het Gelderse Berkelland, is meer bekend door zijn watermolen, dan zijn zonnepanelen. Dat zou zomaar kunnen veranderen. Foto: wikimedia commons
Borculo, in het Gelderse Berkelland, is meer bekend door zijn watermolen, dan zijn zonnepanelen. Dat zou zomaar kunnen veranderen. Foto: wikimedia commons

Je zou denken dat in de grote steden wel de meeste zonnepanelen te vinden zijn. Niets is echter minder waar. De verrassende nummer 1 in de top 10 gemeentes met de meeste zonnepanelen is… Berkelland. Het gaat hier om het absolute aantal zonnepanelen. Dus in Berkelland zul je meer zonnepanelen vinden dan Amsterdam, waar toch heel wat meer daken en inwoners te vinden zijn.

“Waar ligt Berkelland wel niet?” denk je nu waarschijnlijk. Je hoeft je niet te schamen, want deze gemeente bestaat namelijk pas sinds 2005 en is ontstaan na een herindeling van verschillende (wat bekendere) Achterhoekse stadjes. De gemeente omvat ondermeer plaatsen als Borculo, Ruurlo en Eibergen. Misschien dat de inwoners geïnspireerd zijn door hun buren, want de gemeente ligt aan de grens met Duitsland, het land met de meeste zonnepanelen ter wereld.

[adrotate banner=”35″]

Berkelland is echter niet de enige landelijke gemeente in de top 10. Súdwest Fryslân staat op plek 3, en ook Hardenberg, Emmen, Noordoostpolder, Zeewolde en Hollands Kroon (in Noord-Holland) halen de top 10.

Er staan slechts 4 grote steden in de lijst: Amsterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle. En als je rekent naar het vermogen dat per inwoner opgewekt wordt, dan zouden deze 4 gemeentes de top 10 zeker niet halen, maar onderin de ranglijsten bungelen. Kortom, de zonnerevolutie in Nederland wordt op dit moment vooral in gang gezet door onze plattelandsbewoners, waarvoor dank!

De gegevens zijn afkomstig van de Klimaatmonitor Databank van de Rijksoverheid. De databank is bedoeld om het lokale en regionale klimaatbeleid te monitoren. Wil je zelf in de data duiken, dan kan dat hier.

Wil je een indicatie van hoeveel zonnepanelen jou kunnen gaan besparen? Een betrouwbare bespaarscan vind je hier

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Lees alles over zonnepanelen in ons Dossier Zonne-energie
Op deze certificaten moet je letten bij de aanschaf van zonnepanelen

Over de schrijver

7 reacties op “De top 10 gemeentes met de meeste zonnepanelen”

 1. Pingback: Doorzichtig zonnepaneel geeft een doorkijkje in de toekomst » hetkanWel.nl

 2. Pingback: Mogelijkheden zonne-energie in Nederland worden ernstig onderschat » hetkanWel.nl

 3. Pingback: De volgende stap voor echt groene stroom: eigen opslag » hetkanWel.nl

 4. Pingback: 3 manieren om direct zelf bij te dragen aan wereldvrede » hetkanWel.nl

 5. Pingback: Originele crowdfunding: zonnepanelen tegen zuivelproducten » hetkanWel.nl

 6. Als je deze lijst bekijkt, heeft Utrecht de meeste adressen met zonnepanelen: http://klimaatmonitor.databank.nl/quickstep/QsBasic.aspx?sel_guid=813d1ea1-baee-496b-8fa3-ffd25f993b3d

  In grote steden zijn overigens vaak minder grote (dak-)oppervlaktes voor stevige installaties die meer energie opwekken dan alleen voor eigen gebruik.

  Neemt niet weg dat de gemeentes met minder inwoners het kunstje wel voor doen, vooral als je kijkt naar geïnstalleerd vermogen.

 7. Pingback: De top 10 gemeentes met de meeste zonnepanelen | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.