De top 50 grootste, gore viezerikken van Nederland

Foto: Dick Benschop, Flickr

We hebben het op deze website al vaker gezegd: Nederland is het vieste jongetje van de Europese klas. Kijk het rapport ‘Ranking the stars’ van Natuur & Milieu er maar op na. Zoals bij alle dingen in het leven gaat ook hier de 80-20 regel op: 80% van de vervuiling wordt veroorzaakt door 20% van de bedrijven en organisaties. Als de 50 grootste viespeuken in ons land vergroenen, krijgt duurzaamheid een turboboost.
Op www.vieze50.nl kun je nu stemmen op de grootste smeerpijp. Genomineerden zijn bijvoorbeeld: Maxime Verhagen, Henk Bleker, Dick Benschop (president-directeur van Shell Nederland), Martin Bosma (Tweede Kamerlid PVV) en – opmerkelijk genoeg – ook een Groen Links politicus, Wiebe van der Ploeg, die als gedupeteerde voor natuur en landschap, in Groningen een gedoogvergunning afgaf voor de bouw van een kolencentrale.
Met deze verkiezing willen de organisatoren, WISE, Greenpeace, Vroege Vogels en joop.nl, mensen in beeld brengen die permanent en bewust duurzame vooruitgang saboteren en afremmen. Het doel is niet om ze als persoon aan de schandpaal te nagelen, wel om duidelijk te maken dat ze verantwoordelijk zijn. Alleen zo kunnen de belemmeringen die ze opwerpen worden doorbroken.
NRC Nept speelt humoristisch in op de verkiezing. In een gezamenlijke reactie laat de eenmalige krant de drie bazen van grote energiebedrijven vertellen dat ze de verkiezing smakeloos vinden. Gek genoeg worden hun namen niet genoemd in het artikel. Wel wijzen de heren consumenten aan als de ware veroorzakers van vervuiling, en niet zij zelf. Bovendien stellen ze dat hun vervuilende praktijken economische groei opleveren. En die is hard nodig om de eventuele negatieve effecten van hun praktijken te compenseren…
Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio
Lees ook:
Zo zijn we niet langer het vieste jongetje van de klas
Kiezers krijgen nu de kans om te stemmen op leiders met eco in hun genen
4 tips voor de minister van milieu: zo komen we groen de crisis uit

Over de schrijver