Deze stad heeft een eigen onafhankelijke duurzame economie opgezet

Het begon ooit uit onvrede, maar nu is ‘transition town Totnes’ een wereldwijde inspiratiebron voor hoe het ook kan. Het stadje in het zuidwesten van Engeland heeft sinds 2007 een eigen munteenheid, wekt eigen energie op, brouwt eigen bier, verbouwt zoveel mogelijk eigen eten en creëert daarbij banen voor de lokale bevolking. Dit allemaal om een meer duurzame en sociale gemeenschap te creëren, die onafhankelijk is van de mondiale economie.  

Afgelopen zomer riep Totnes zich zelfs uit tot onafhankelijke stadsstaat binnen de Europese Unie. Dit uit protest tegen de Brexit. Voor de lol maakten de initiatiefnemers ook een eigen Totnes-paspoort, dat verder geen enkele rechtsgeldigheid heeft. Dit in tegenstelling tot de ‘Totnes pound’, de eigen munteenheid die je bij lokale ondernemers gewoon als geldig betaalmiddel kan gebruiken.

Hoe het begon

De ‘transitie beweging’ begon in 2005 bij Rob Hopkins, het brein achter en het gezicht van ‘transition town Totnes’. Ondertussen zijn er duizenden transitie-gemeenschappen in meer dan 50 landen. Allemaal keurig in kaart gebracht door het Transition Network van Hopkins. Hij bezoekt de verschillende gemeenschappen regelmatig om te inspireren, maar vooral ook om geïnspireerd te raken.

Het idee achter de beweging is simpel: hoe kunnen wij, als gewone mensen, op de plekken waar wij wonen de economie zo inrichten als wij willen? Hoe kunnen we als gewone mensen ons lot in eigen hand houden en de veranderingen teweegbrengen, die wij willen? Hoe kunnen we de gemeenschap weer hechter maken en de magie van het alledaagse leven terugbrengen?

De ‘transition movement’ wil meer onafhankelijkheid van de mondiale economie. Op die manier ben je als gemeenschap namelijk weerbaarder als de financiële markten in elkaar donderen of de olie opraakt. Om maar eens even wat te noemen. Bovendien creëer je weer meer sociale cohesie binnen de samenleving.

Ungersheim, Elzas

In een lezing komt Rob Hopkins met het voorbeeld van het Franse plaatsje Ungersheim in de Elzas waar de plaatselijke burgemeester een paar jaar geleden besloot voor de ‘transition’ te gaan. Inmiddels is al het eten in de scholen en openbare gebouwen biologisch. Dat eten wordt verbouwd in een plaatselijke moestuin door jonge mensen, die moeilijk aan een baan konden komen. Er is een energiecentrale van zonnepanelen gebouwd en nieuwe gebouwen worden gemaakt met lokaal bouwmateriaal. Natuurlijk is er ook een lokale munteenheid.

Dit alles heeft gezorgd voor honderd banen. Er is 600 ton aan CO2-uitstoot bespaard. En er wordt jaarlijks zo’n 120.000 euro aan publiek geld minder uitgegeven. Maar wat misschien nog wel het belangrijkste is, zegt Hopkins, is dat deze hele beweging de gemeenschap weer bij elkaar heeft gebracht. De burgers voelen zich meer betrokken en komen vaker bij elkaar over de vloer.

Anti-monocultuur

De ‘transition’ is oa een beweging tegen de oprukkende monocultuur.  We verbouwen massaal hetzelfde product, wonen in hetzelfde huis, gaan winkelen bij dezelfde ketens en drinken onze koffie bij internationaal bekende cafés met ontelbaar veel vestigingen. Met de ‘transition’ bewegen we naar een diversere samenleving met een grotere betrokkenheid, iets wat volgens Hopkins beter past bij onze ‘natuurlijke staat van zijn’.

Wat vind jij van het idee achter de ‘transition’? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

8 gedachten over “Deze stad heeft een eigen onafhankelijke duurzame economie opgezet”

  1. Positieve actie om de negatieve gevolgen van globalisering op te vangen.
    En helemaal onafhankelijk van de politiek op gang gekomen! Geen linkse of rechtse actie, maar actie van de mensen zelf, van onder op.

  2. Geweldig dat zo een dorp of stad zoiets begint.Als er meer van dat soort geweldige mensen burgemeester in Nederland zouden worden ,zouden we binnen no time onafhankelijk zijn en idd weer veel meer betrokken bij elkaar.Ik zij het gisteren nog tegen mijn man,we lazen over hoe erg de omstandigheden zijn in Venezuela,ik zeg ik snap niet dat die mensen niet samen gaan werken en zelf voedsel gaan verbouwen,samen kan je alles bereiken.

  3. wouuw ….zo hoopgevend dit te lezen ..als mensen de handen in elkaar slaan ..kan alles …ik word dit jaar 80 jaar ben kern gezond en zou zeker graag meewerken als mensen willen samen gaan….. Ben zeker dit kan ook hier in België dank om dit te delen

  4. fantastisch, dit zijn dingen die de wereld nodig heeft, vrij van de steeds beklemmender greep van banken en multinationals. Vrij om zelf te bepalen waar je samen je geld aan uitgeeft.. ik zou graag zo’n community oprichten in mijn gebied.

  5. Wat een heerlijk bericht over eigen stadje eco neutraal en met eigen munt en gemeenschapszin! Ik wil zelf graag een boerderij opkopen met meerdere mensen en zo kleine mini gemeenschap opbouwen. Maar het lukt mij nog niet. Inmiddels plaatselijke ‘leusder krant’ geschreven en wethouder maar nu nog nul reactie. Een eerdere vraag aan de gemeente over koop boerderij en bestemmingsplan werd ik afgescheept met de opdracht eerst een voorlopig koop contract te tekenen alvorens er uberhaupt serieus op mijn verzoek zou worden in gegaan. Geen idee hoe ik dit het beste kan oppakken.

    1. Een dergelijk initiatief zal ook niet door de politiek gesteund worden. Deze zelfstandigheid en onafhankelijkheid staat lijnrecht tegenover een overheids beleid dat alles steeds meer onder controle wil krijgen en de burgers steeds meer vrijheid afneemt. Ik zou ook heel graag in een dergelijke gemeenschap willen zitten maar ik denk dat ze daar in nederland heel moeilijk over gaan doen. Ik ben zelf maar klein begonnen door de TV eruit te doen en van social media af te gaan. Ik laat regelmatig mijn mobiel thuis, zet in de stad mijn wifi niet aan, gebruik geen fluoride, check etiketten op verpakkingen enz… Misschien niet direct van belang voor bovenstaand maar het ligt wel allemaal in een lijn. Leusden probeerde een tijd geleden een “smart-city” te worden. Overal hingen slordig draden en kastjes aan de lantaarnpalen. Nu is dat allemaal weer weg tot de nieuwe medewerker bij de gemeente, die speciaal voor smart-city doeleinden is aangenomen, de boel professioneel op de rit zet en iedereen het slachtoffer wordt van een surveillance gekte die precies in de gaten houdt waar je naar toe gaat, hoe laat en wanneer en vooral hoe vaak voor het geval je een bijstandsuitkering gaat aanvragen en ze jouw smart-dossier er bijhalen voor krititsche vragen en opmerkingen. Zou heel fijn zijn als het internet en the-internet-of-things in een dergelijke transitie stad geen hoofdrol (meer) speelt. Helemaal off-grid lukt misschien niet, maar zoveel mogelijk misschien wel.

    2. Ga eens op bezoek in het stadje in Frankrijk of Totnes, praat met de mensen daar hoe ze zijn begonnen. Logeer er een tijdje, misschien 2 weken meewerken om een ingang te vinden voor je eigen project. En er zijn natuurlijk meer dingen te lezen en te leren, maar het beste is om te DOEN.

Reacties zijn gesloten.