De uitdaging: weg met de plastic tas!

8Ik omarm ‘de groene lifestyle’. Dat moet ook, vind ik, als je al ruim zes jaar schrijft voor een groen en eerlijk weblog. Zo koop ik ecologische schoonmaakmiddelen en zijn de twee vleesloze dagen per week een feit in ons huishouden. Toch doe ik nog niet genoeg. Zo vergeet ik nog wel eens mijn laptop uit te zetten ‘s nachts en laat mijn vriend regelmatig zijn oplader in de stekkerdoos zitten. Onnodig. Maar het grootste punt van kritiek heeft te maken met mijn regelmatige gang naar de supermarkt.

Cijfers en gevolgen
Ik doe mijn best om zoveel mogelijk boodschappen in één keer te doen, zodat ik er voorlopig weer af ben. Toch heb ik nog wel eens verse groenten, brood en toiletpapier nodig en moet ik dus weer naar de winkel. Elke keer als ik daar ben, betrap ik mezelf erop dat ik een eigen tas vergeten ben. Waardoor ik dus weer een plastic tasje moet kopen. Keer op keer. Inmiddels kan ik mijn eigen Albert Heijn beginnen, zoveel plastic tasjes heb ik van ze.

Uit diverse cijfers blijkt dat de doorsnee Europeaan jaarlijks ongeveer 500 plastic tassen gebruikt, waarvan de meeste maar één keer. In 2008 werden in Europa 3,4 miljoen ton draagtassen geproduceerd – goed voor het gewicht van meer dan 2 miljoen personenauto’s! Plastic tassen en andere producten van plastic zorgen voor vervuiling van rivieren en zeeën. Dit heeft een dodelijk effect op planten en dieren. En ik ben mede-verantwoordelijk voor deze gruwelijke gevolgen.

Uitdaging
Ik wijt het aan de hobby die mijn middelbare schoolvriendinnen en ik jaren geleden hadden: het sparen van plastic tassen. De mooiste tassen verzamelde ik bij elkaar. Om er vervolgens niets meer mee te doen. Mijn moeder heeft ze heel veel later uit pure ellende weggegooid. Nu is het tijd om de smoesjes en excuses aan de kant te zetten en verantwoordelijkheid te nemen voor mijn daden. Gemakkelijk is het niet -een beetje gemakzucht is mij niet vreemd-, dus vond ik dat ik de uitdaging best een beetje leuker mocht maken.

De tas der tassen
De tas die mij gaat helpen om een stap in de goede richting te zetten, vond ik op koningkado.nl: de tas van Envirosax. Deze blauwe tas is lekker klein te maken, dus het excuus van ‘geen ruimte in mijn handtas’ kan ook de deur uit. Met deze tas ben ik in goed gezelschap, ook Justin Timberlake heeft een Envirosax. Sta ik in elk geval niet alleen in mijn uitdaging.

Ik ga boodschappen doen met een eigen tas, doe jij mee?
Image1 Justintimberlake

Bron: koningkado.nl, volkskrant.nl

3 gedachten over “De uitdaging: weg met de plastic tas!”

  1. Ik heb standaard 2-3 plastic tassen in de tas die ik toch bijna altijd bij me heb. Als je ze netjes opvouwt neemt dat amper ruimte in beslag en ook het gewicht is vrijwel te verwaarlozen. Als ik nu teveel boodschappen heb gedaan om in m'n normale tas te passen, heb ik altijd nog die extra plastic tassen bij me en kan het daarin 🙂 M'n vriendin heeft deze gewoonte tegenwoordig ook aangeleerd en dat werkt uitstekend.

Reacties zijn gesloten.