De uitgekiende advertenties van Obama

Tijdens zijn eerste presidentscampagne werd Barack Obama geprezen om zijn slimme omgang met social media. Nu is het Obama’s advertentiestrategie in de traditionele media die de bewondering van deskundigen afdwingt. Slate analyseert hoe Obama’s campagneteam leert van de reacties van (potentiële) kiezers. Empirisch onderzoek is het toverwoord tijdens de eerste maanden van de advertentiecampagne. De analisten willen weten wat maakt dat een kiezer op kandidaat Obama stemt in plaats van op Romney. Welke woorden, beelden, ideeën, angsten enz. trekken een kiezer over de streep?
Vroege campagne
Begin mei is Obama begonnen met een serie campagnespotjes in negen staten. Per gebied is een thema (bijvoorbeeld onderwijs) en een doelgroep (bijvoorbeeld Latino’s) gekozen. Het gaat niet om een grootschalige campagne met veel herhalingen van dezelfde boodschap, maar om een gevarieerd aanbod van gerichte boodschappen. Hoe kijkers en (potentiële) kiezers wordt meteen geanalyseerd en de ervaringen worden gebruikt om de volgende spotjes nog meer te finetunen.
Leermoment
Dat finetunen verklaart het enorme bedrag – 25 miljoen dollar – dat aan de advertenties wordt besteed en het vroege tijdstip van uitzenden. De verkiezingen vinden immers pas over een half jaar plaats. De spotjes en de reacties vormen een soort laboratorium voor Obama’s campagneteam.
Bij de analyse krijgt het Democratische campagneteam hulp van het Analyst Institute, een enigszins geheimzinnig genootschap van Democraten die een achtergrond in psychologie, gedragswetenschappen, media, marketing en advertising hebben.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Brussel is nog steeds “in denial”
Welvaartsziekten treffen nu ook de arme landen
Red ons van onze redders

Over de schrijver