De verborgen impact van suiker en wat je er aan kunt doen

Mijn collega op ons flexkantoor kon het niet geloven. Er zat geen suiker in zijn cappuccino, alleen melk. “Precies! En die melk bevat suiker (lactose) waardoor jij per kopje ongemerkt toch suiker binnenkrijgt.” Geschokt keek mijn collega op de achterkant van de melkpoeder waarvan de cappuccino wordt gemaakt. “Je hebt gelijk… 56 gram suiker per 100 gram droge melkpoeder.” Maar hoeveel droge melkpoeder gaat in een kopje cappuccino? Na weging bleek dit 4 gram te zijn, waarvan ruim de helft dus suiker is, meer dan twee gram, goed voor een half suikerklontje.

25 suikerklontjes per dag

Ongemerkt eten we veel meer suiker dan we denken. Echt veel meer. Nederlanders eten gemiddeld 102 gram suiker per dag, meer dan 25 suikerklontjes.
In de BBC-documentaire The Truth about Sugar kun je zien dat een magnetronmaaltijd met rijst en kip in zoetzure saus maar liefst 12,5 suikerklontjes bevat. En dan spreken we over een éénpersoonsgerecht! Een flesje sinaasappelsap van 200 milliliter bestaat voor 22% uit suiker, iets meer dan acht suikerklontjes. Dat zijn weliswaar geen toegevoegde suikers maar het effect op ons lichaam is hetzelfde, een heel snelle stijging van de suikerspiegel. Je lichaam neemt suiker bovendien op als glucose in het bloed waarna het wordt omgezet in vet.

Af en toe suikerhoudend voedsel eten is op zichzelf natuurlijk geen probleem. “Maar wat wel een probleem is, is dat de voedingsindustrie tegenwoordig vrijwel overal veel suiker aan toevoegt – denk aan sauzen, soepen en zelfs groenteconserven en vleeswaren – en je er zo dus ongemerkt veel teveel van eet”, aldus Sjoerd van de Wouw, campaigner bij Foodwatch. Dit zou wel eens de hoofdoorzaak kunnen zijn van de huidige obesitasepidemie en veel welvaartsziekten. Uit een Foodwatch-onderzoek naar 42 BBQ-sauzen van de vijf grote supermarkten blijkt dat BBQ-sauzen gemiddeld zeven suikerklontjes (30 gram) per 100 ml bevatten, met uitschieters tot zelfs 12 suikerklontjes (48 gram). “Daarmee giet je anderhalf klontje suiker op je grillworst”, zegt Sjoerd van de Wouw.

Lees ook: teveel suiker, hoeveel is dat eigenijk? En: Zo kick je af van je suikerverslaving. En: In dit land gaan ze de strijd aan met suiker, met succes

Naar zes suikerklontjes per dag of 100% suikervrij

Volgens de voedingsexperts in The Truth about Sugar mogen we per dag ongeveer zes suikerklontjes eten (een suikerklontje weegt 4 gram). Fruit telt daarbij niet mee, want de suikers daarin zitten verpakt in vezels waardoor ze trager in je bloed worden opgenomen. Het effect op de stijging van je bloedsuikerspiegel is dan minder heftig. Volgens het Diabetesfonds eten we in Nederland trouwens dagelijks gemiddeld 14 suikerklontjes. Net iets minder dan in de BBC documentaire, maar het zijn er nog steeds 99 per week. Dat is ruim 20 kilo!! per jaar.

Als je goed op de verpakkingen kijkt, zie je al snel hoeveel suiker jouw eten bevat. Zo kun je ook makkelijk bijhouden hoeveel suiker je binnenkrijgt. Als je beneden de 6 klontjes per dag wilt blijven, moet je zo weinig mogelijk suikerhoudende drankjes drinken (anders zit je bijna direct op je maximale hoeveelheid per dag). Ook drankjes met zoetstoffen (zero sugar) zijn niet goed, want door de zoete smaak denken de hersenen alsnog dat we koolhydraten (suikers) binnen krijgen en dus maken we insuline aan.

Insuline zorgt ervoor dat bloedsuikers worden verwerkt en opgenomen in het lijf, maar in dit laatste geval komen die dus niet. In plaats van voeding (suiker) krijg je schijnvoeding binnen. Insuline stimuleert ook de vetopslag: als je dus veel insuline aanmaakt wordt het moeilijker om af te vallen. Al schijnt die insulinestijging niet voor iedereen te gelden bij het proeven van zoet en lijkt het niet bij iedereen een even groot effect te hebben. Verder: zelf je eten koken met verse producten (want in bewerkte producten zit veel zout, maar ook veel suiker) en je zin in zoetigheid stillen met fruit. Samengevat:

  • geen suikerhoudende drankjes (of die met zoetstoffen)
  • zelf koken (en zo weinig mogelijk bewerkt voedsel eten)
  • je zin in zoetigheid stillen met fruit

The Truth about Sugar

Over de schrijver