De vier voordelen van minder vlees eten

Kiloknaller Hmk2008PngkleinDat linzen en bonen ook lekker zijn, hebben veel mensen afgeleerd sinds de opkomst van de vleesconsumptie na de Tweede Wereldoorlog. Volgens een recent Zweeds onderzoek ontstaat binnen enkele decennia schaarste aan zoet water, vooral door de stijgende vleesproductie. Belangrijkste oorzaak is dat in groeiende economieën als India en China, steeds meer mensen het vleesrijke westerse eetpatroon overnemen. Om de waterbronnen intact te houden, mag eigenlijk maar 5 procent van onze totale calorie-inname uit vlees bestaan. Dit betekent 60% minder vlees eten. Maar zelfs 15% minder vlees of wekelijks 1 vleesloze dag doet al wonderen voor de wereld. En voor je gezondheid.
Vijftig miljard dieren worden jaarlijks geslacht voor menselijke consumptie. Elk uur wordt een miljoen kippen geslacht, zegt de Amerikaanse milieuonderzoeker Robert S. Lawrence. Van onze eiwitten komt 65% van dieren. Voor het graan om varkens, kippen en koeien te voeden is veel water nodig: 800 liter voor een kilo maïs. Tien kilo graan levert 1 kilo rundvlees op. Als je daarbij het drinkwater voor vee optelt, is voor 1 kilo rundvlees 30.000 tot 140.000 liter water nodig. En als we nu minder vlees eten? We noemen vier voordelen:
1. Je blijft langer leven
Veel vlees eten kan leiden tot vele gezondheidsproblemen, variërend van blindheid tot longaandoeningen tot beroertes.Een onderzoek in Archives of Internal Medicine onder 37000 volwassenen die 1 keer per dag geheel vegetarisch aten, liet zien dat dit het risico op kanker en hartaandoeningen met 20 % terug bracht.
2. Buitenzwemmen wordt lekkerder.
Niet zozeer de dieren zelf, maar wat zij eten, veroorzaakt de problemen. Veevoer bestaat vaak voor 90% uit maïs en die zit stampvol kunstmest en pesticiden. De teelt gebeurt met enorme hoeveelheden stikstofrijke kunstmest. Boeren gebruiken vaak te veel. Wat de planten niet opnemen, spoelt uit in rivieren en oppervlaktewater met als gevolg algenbloei en giftig stinkende meertjes. Wie kent niet de irritaties aan luchtwegen en ogen door blauwalg?
3. Minder urineweginfecties.
Onderzoekers aan de Canadese McGill University ontdekten dat kip vaak vervuild is met colibacillen die urineweginfecties veroorzaakt. Deze zijn vaak hardnekkig omdat de bacil immuun is tegen antibiotica. De bacterie kan tot zes maanden na het eten van geïnfecteerd vlees blijven leven in je ingewanden. Dat gebeurt niet als je boerenkool eet!
4. Een dikkere portemonnee.
Fin die kiloknallers met kip! Journalisten van de New York Times testten hoe goedkoop een familie van vier mensen kan eten. Zij betaalden 28 dollar als ze zich rond aten bij de McDonald’s en $14 als ze alleen kip, friet en salade aten. Als ze een maal aten van kievitsbonen, rijst, een beetje spek en sauzen en dressings waren ze maar $9 kwijt. Dat goedkope maal was het meest caloriearm. Een pak gedroogde bonen kost maar enkele euro’s, bevat evenveel eiwit als vlees en je doet er langer mee. Maar is het ook lekker? Zeker! Probeer eens deze heerlijke Vedische linzensaus. De Indiërs hebben meer dan 1000 jaar ervaring met vegetarisch koken, fijnproevers komen daar aan hun trekken.
Bron: Rodale
Lees ook
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen
Indiaas bedevaartsoord krijgt vegetarische McDonald’s
Is de tijd van goedkoop eten voorbij?

Over de schrijver

1 gedachte over “De vier voordelen van minder vlees eten”

Reacties zijn gesloten.