De vitaminegroentes van dit moment

Dsc04495
Foto: Rozemarijn Van West

hetkanWel-blogger Rozemarijn bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne doet ze een poging om als groentje de principes van permacultuur in de prakrijk te brengen. In de hoop dat ze uiteindelijk samen met haar partner van de opbrengst gezond kan leven. Ook in haar Haagse achtertuin tuiniert ze er op los. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen.
Overtuigender dan dit gaat het niet worden. Deze drie groene vitaminenbommen zijn de seizoensgroenten van het moment: raapstelen, sla en spinazie. Zo blijkt uit de eerste oogst uit mijn achtertuin. Ik kan jullie volmondig aanraden deze groente op de markt te halen, vers van het land. Ook rucola, radijsjes en paksoi zijn op dit moment helemaal in. En supergezond. 
Weinig calorieën, bomvol nutriënten
Dsc04475
De Eerste Salade Uit Eigen Tuin. Foto: Rozemarijn Van West

Groene groenten zitten vol met de bladkleurstof chlorofyl, een ideale beschermer en zuiveraar voor de maag en de lever. Spinazie is een nutriëntenbom vol vitaminen en de beste bron van vitamine K, essentieel voor goede botten en gezonde bloedvaten. Zonder vitamine K kan calcium zijn werk niet doen. Met één portie spinazie heb je je dagelijkse hoeveelheid vitamine K zo binnen. En ijzer en vitamine C en A (Bron, The 150 healthiest foods on earth, Bowden). Spinazie is wel één van de 12 voedingsmiddelen die het meest besmet zijn met pesticiden, dus koop het wel biologisch. Paksoi is ook zo’n ideale groente met heel weinig calorieën en veel nutriënten. Het is rijk aan antioxidanten en bevat veel foliumzuur, een aanrader dus voor vrouwen die zwanger willen worden (Bron:www.fitmetvoeding.nl).
Lees ook
Zo lekker kan Frans onkruid zijn
“Ik ben opeens gek op wormen”
Praktische tips voor permacultuur tuinieren

Over de schrijver