De volgende oorlog draait op biobrandstof

4614540381 D2E488Da68
Een F-22 Raptor. Foto: Rob Shenk, Flickr

De oorlog in Libië draait op en zeker ook om aardolie. Maar zal dat bij een volgende oorlog nog steeds zo zijn? Het Amerikaanse leger maakte afgelopen vrijdag met succes een testvlucht op biobrandstof gemaakt van de huttentut, een plantje dat familie is van bloemkool en koolzaad.

Van aardolie naar biobrandstof

De Amerikanen willen graag minder afhankelijk worden van aardolie. De grote aardoliebehoefte van de VS zorgt ervoor dat het land steeds weer in oorlogen verzeild raakt — denk aan Irak en Koeweit. De oorlog in Libië zal zeker ook te maken hebben met oliebelangen.

Nu kun je meer kerncentrales of windmolens bouwen, maar waar moet het leger dan op draaien? Een vliegtuig met een elektromotor bestaat nog niet. Vandaar dat het Amerikaanse leger zoekt naar alternatieve brandstoffen om haar materieel in bedrijf te houden.

Een mogelijk alternatief is de huttentut, een olieachtig plantje dat familie is van koolzaad en bloemkool. Afgelopen vrijdag vloog een F-22 “foutloos en zonder problemen” op een mix van 50% brandstof gemaakt van de olie van de huttentut en 50% kerosine uit aardolie.

De vlucht was volgens de Edwards Airforce Base waar de testvlucht werd gehouden een “succes”. Het doel is om uiteindelijk 50% van de brandstofbehoefte voor vliegtuigen te verkrijgen uit “plaatselijke bronnen die op een groenere manier geproduceerd worden dan brandstoffen gemaakt van aardolie.”

Huttentut: oeroud Nederlands plantje

Hoewel weinig mensen de huttentut kennen, wordt het in Nederland al eeuwen verbouwd en is een van onze oudste cultuurgewassen. De olie uit het plantje werd vroeger gebruikt als spijsolie en als brandstof voor olielampen.

Een bijkomend voordeel van de huttentut is dat het plantje goed gedijt op arme grond en kan groeien op plekken die nu niet gebruikt worden voor voedselproductie.

Bron: Edwards Airforce Base, Cleantechnica, wikipedia

Lees ook

10 top tips voor een groene vakantie

WNF: vergeet kernenergie, we hebben wind, water en afval

Een zonnepaneel op je dak

Over de schrijver

5 reacties op “De volgende oorlog draait op biobrandstof”

 1. Pingback: Engelse Poppies: symbool van de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog - hetkanWel.nl

 2. Ik neem aan dat het verschil tussen bio of niet een kwestie v. tijd is? Aardolie=steenkool=plantje. Dat "de volgende oorlog"(?) op bio gevoerd zal worden is héél mooi, maar de reden zal nog steeds de goeie ouwe aardolie zijn. Jullie oliejunkies weten en kunnen niet anders. Water, maak je daar maar zorgen over.

 3. Huttentut een truttig woord! Inderdaad.

  Laten we dan maar stoppen met oorlog maken.
  Elkaars zonen en dochters doodschieten in een truttige oorlog om het huttentut plantje klinkt niet.
  Zullen we nu stoppen met oorlog?

  Is dat het volgende internetrevolutie succes?

Reacties zijn uitgeschakeld.