De volgende stap voor echt groene stroom: eigen opslag

Zonnepanelen. Foto: Lance Cheung, FlickrZonnepanelen op je dak zijn leuk. Maar nog mooier wordt het als je helemaal onafhankelijk van het stroomnet bent. Bedrijven experimenteren nu met opslagmogelijkheden voor zonne-energie. Deze zijn (nog) niet geschikt voor consumenten, maar wél voor bedrijven met een grote stroomvraag. Dat meldt Duurzaam Bedrijfsleven.

De Japanse elektronica- en zonnepanelenfabrikant Sharp ontwikkelt commerciële energieopslagsystemen, in dit geval met lithium-ion accu’s. Bedrijven die zonnepanelen of andere onregelmatige groene energiebronnen hebben, kunnen zo zelf hun eigen opgewekte stroom opslaan.

Duurzaam Bedrijfsleven: “Zij besparen op de zogeheten demand charges. Dat is een heffing bovenop de elektriciteitsrekening die wordt bepaald aan de hand van de piekbelasting. Het opslagsysteem, dat achter de elektriciteitsmeter is opgesteld, maakt telkens een inschatting van de stroomvraag en houdt de piekbelasting zo beperkt mogelijk. Volgens Sharp verdient de accu zichzelf terug door een veel lagere heffing.”

De markt voor opslagsystemen is economisch erg interessant. Met de groei van energie uit wind en zon groeit ook de vraag naar goedkope opslagmogelijkheden. Ook autofabrikant Tesla investeert samen met Panasonic in de bouw van een grote accufabriek. Deze moet accu’s 30% goedkoper gaan maken. De accu’s zijn in eerste instantie bedoeld voor nieuwe Tesla auto’s, maar de fabrikanten richten zich ook op de ontwikkeling van commerciële energieopslagsystemen.

Ook ontwikkelingslanden kunnen erg profiteren van goedkope mini-opslagcentrales. In landen als Kenia groeit het aantal zonnepanelen op daken fors. De ontwikkeling van kleine, decentrale elektriciteitsnetwerken met zonnepanelen, accu’s en andere (groene) energiebronnen (denk bijvoorbeeld aan biogas) kan zorgen voor een stabiele stroomtoevoer. Er hoeft dan geen landelijk groot (en duur) elektriciteitsnetwerk ontwikkeld te worden.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
De top 10 gemeentes met de meeste zonnepanelen
Certificaten en keurmerken zonnepanelen

Over de schrijver

1 gedachte over “De volgende stap voor echt groene stroom: eigen opslag”

  1. Met name in de opkomende economie en kunnen zonnepanelen een heel goed alternatief zijn. Zoals in het artikel al aan wordt gegeven hoeft er geen duur elektriciteitsnetwerk aangelegd te worden. Helemaal als de capaciteit van de accu’s en de zonnepanelen nog verder verbeterd zullen worden zal dit ook in de kosten schelen.

Reacties zijn gesloten.