De voordelen van duurzame zonwering in de winter

Wellicht wist je al dat zonwering niet alleen tijdens de zomer handig is, maar ook veel voordelen kent tijdens de winter. De luchtbuffer tussen het raam en de zonwering zorgt voor een extra isolatielaagje dat naar twee kanten werkt.

Door binnenzonwering zoals gordijnen, jaloezieën en shutters tijdens de herfst en winter ’s nachts gesloten te houden kan er een hoop verspilling worden tegengegaan. Ook buitenzonwering zorgt voor extra isolatie, echter wel alleen de soorten zonwering die aansluiten op het raam, zoals shutters, screens en rolluiken. Als je deze zonwering bij koud weer gesloten houdt komt er een stuk minder koude lucht bij de ramen en zal de binnentemperatuur stabieler blijven.

Bron: Http://Erikpieterse-Zonwering.nl/Project/Shutters/
Bron: Http://Erikpieterse-Zonwering.nl/Project/Shutters/

Zonwering duurzaam geproduceerd

Wist je dat zonwering duurzaam geproduceerd kan worden? Denk hierbij aan screens en rolgordijnen die vervaardigd worden uit petflessen. Ook zonweringsdoeken kunnen volledig worden gerecycled zonder dat er afval achterblijft. Aluminium is een van de belangrijkste bestandsdelen van zonwering. Om aluminium te produceren is relatief veel energie nodig, daarna kan het met weinig energie voortdurend worden gerecycled met behoud van de goede eigenschappen. Aluminium onderdelen die gebruikt worden bij de productie van duurzame zonwering en rolluiken worden in veel gevallen voorzien van verf. Dit proces heet poedercoaten. De lak bestaat uit een vaste stof, hierdoor komen er geen oplosmiddelen vrij bij het lakproces. De lak die in eerste instantie niet aan het product hecht kan hergebruikt worden. Deze twee eigenschappen maken het lakproces milieuvriendelijk. Let erop dat het bedrijf waar je de zonwering koopt maatschappelijk verantwoord te werk gaat. De prijzen van zonwering variëren, dit is afhankelijk van het type zonwering.

Bron: Http://Geerrink.nl/Lamellen-Zonwering/
Bron: Http://Geerrink.nl/Lamellen-Zonwering/

Extra voordelen

Naast het feit dat zonwering tijdens de winter voor extra isolatie zorgt, heeft het nog enkele voordelen. De dagen worden korter en het wordt steeds vroeger donker. Als het buiten donker is en binnen licht ontstaat er inkijk. Behoud je privacy in huis door gebruik te maken van zonwering. Verkeerslawaai, overkomende vliegtuigen, luide muziek, het kan je wooncomfort bederven. Met zonwering zoals shutters en rolluiken breng je het lawaai dat van buitenaf de woning binnendringt terug. Naast dat rolluiken geluidswerend zijn, zijn ze ook inbraakwerend. Inbrekers bedenken zich wel twee keer voordat ze aan een gesloten rolluik beginnen. De prijzen van rolluiken zijn afhankelijk van de keuze die je maakt voor het materiaal en de bediening.

Bronnen foto’s:
Foto 1: http://erikpieterse-zonwering.nl/project/shutters/
Foto 2: http://geerrink.nl/lamellen-zonwering/

1 gedachte over “De voordelen van duurzame zonwering in de winter”

  1. Helemaal top dat aliminium zonwering gerecycled kan worden zonder dat het afdoet aan de kwaliteiten van dit metaal. Ik meen me wel te herinneren dat mijn grootouders zonwering hadden gemaakt van aluminium en dat ook nog eens 50 jaar is meegegaan. Over duurzaam gesproken!

Reacties zijn gesloten.