De voordelen van een groendak

Een Groendak Isoleert En Is Milieuvriendelijk. Foto: Houzz.com
Een Groendak Isoleert En Is Milieuvriendelijk. Foto: Houzz.com
Het hebben van een tuin is geen overbodige luxe. Vooral in de zomermaanden is het heerlijk om van de buitenlucht te kunnen genieten in een eigen tuin. Niet iedereen heeft echter een tuin tot zijn beschikking. Zeker in de grote steden is het vinden van een geschikte woning met een mooie tuin een uitdaging. Een groendak, oftewel een tuin op je dak, is dan een mooi alternatief. Maar een groendak is ook voor mensen mét tuin ideaal. Het groendak biedt namelijk ook veel duurzame voordelen.

Groendak

Een groendak zorgt voor meer groen rondom een woning. Het dak is namelijk voorzien van verschillende grote en/of kleine soorten begroeiing. De ‘groene dakbedekking’ wordt bovenop de huidige dakbedekking geplaatst. Hierdoor wordt de huidige dakbedekking beschermt tegen UV-stralen en andere factoren. Niet elk dak is geschikt voor een groendak. Het dak moet aan een aantal eisen voldoen, waaronder het beschikken over een goed afvoersysteem en een wortelbestendige dakbedekking. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten groendaken, namelijk daktuinen en vegetatiedaken.

Daktuin

Een daktuin, officieel een intensief groendak genoemd, is de ideale oplossing voor mensen zonder tuin. De daktuin is namelijk een volwaardige tuin, maar dan op het dak. Qua begroeiing lijkt de daktuin erg op een reguliere tuin. Denk aan verschillende soorten planten, struiken en zelfs bomen. Deze daktuin moet dan ook onderhouden worden als een normale tuin. Het dak kan worden gebruikt als leefdak, wat betekent dat er op gelopen kan worden. Doordat het dak meer gewicht aan moet kunnen, moet de dakconstructie bijna altijd aangepast worden.

Vegetatiedak

Een vegetatiedak is een extensief groendak. Een extensief groendak heeft als voordeel dat de dakconstructie meestal niet aangepast hoeft te worden. Het vegetatiedak bestaat namelijk uit kleinere soorten begroeiing, zoals mos en vetplanten. Hierdoor wordt het dak minder belast dan bij een daktuin. Ook is een vegetatiedak niet bedoelt om op gelopen te worden. Dit is in principe geen probleem, omdat het vegetatiedak nauwelijks onderhoud vraagt.

Hoe duurzaam is een ‘ecodak’?

De naam van het groendak is erg passend. Het dak is niet alleen groen van kleur, dankzij de begroeiing, maar is ook erg milieuvriendelijk. Het groendak wordt daarom ook wel een ecodak genoemd. De reden dat een groendak zo duurzaam is, heeft voornamelijk te maken met de isolerende functie. De dakbedekking zorgt in alle seizoenen voor goede isolatie, maar vooral in de zomer. Doordat de planten het regenwater vasthouden, blijft het dak koel en dit voorkomt dat een woning te warm wordt. Daarnaast hebben de planten op een dak nog meer functies. De planten houden namelijk een deel van het regenwater vast. Bij zware regenbuien betekent dit dat de riolering minder wordt belast. Ook vangen de planten onder andere CO2 en fijnstof op uit de lucht, wat bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit. Een groendak biedt dus, ook voor mensen mét een tuin, veel voordelen.

3 gedachten over “De voordelen van een groendak”

  1. Een ander bijkomend voordeel is dat groene daken een uitstekende geluiddemping hebben, vooral voor lage frequenties. Een uitgestrekt groen dak kan geluid verminderen tot wel 40 a 50 decibel

  2. Een leuk artikel, een groendak is een goede oplossing. Waar in dit artikel niet op wordt ingegaan is het geluiddempende karakter van een groendak. Hierdoor heeft men binnenshuis minder last van verkeers- en andere omgevingsgeluiden.

Reacties zijn gesloten.