
Wie bewust bezig is met het besparen van energie, zal ongetwijfeld regelmatig een blik op de energiemeter werpen. Door bij te houden wat je verbruikt, kun je inschatten of je voorschot hoog genoeg is en of je eventueel nog wat geld terug krijgt aan het einde van het jaar. Het blijft echter altijd bij schatten en je moet het wel zelf regelmatig bijhouden, om een goede indruk te krijgen. Met de invoer van de slimme meter gaat dat straks veranderen. Vorig jaar werden de eerste meters geplaatst en naar verwachting zullen eind 2013 ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens zo’n meter hebben.
Wat is een slimme meter?
Een slimme meter is een digitale meter die van afstand is af te lezen. Dat betekent dat consumenten geen meterstanden meer door hoeven te geven en energiebedrijven niet langer meteropnemers langs de deuren hoeven te sturen. Hierdoor gaat de verwerking van de gegevens veel sneller en nauwkeuriger en wordt het mogelijk om elke twee maanden een overzicht van het verbruik thuisgestuurd te krijgen. Dat maakt het weer makkelijker om het energieverbruik bij te houden en waar nodig bij te sturen. Ook het overstappen, verhuizen of terugleveren van stroom gaat dankzij de slimme meter veel eenvoudiger.
Nog meer besparen met slimme thermostaat
Met de informatie die je via de slimme meter krijgt, kun je aanzienlijk besparen op je energieverbruik. Daarvoor moet je echter nog wel wat doen. Gebruik een stroommeter om te achterhalen hoeveel stroom je apparaten verbruiken en in hoeverre het aantrekkelijk is om ze te vervangen of gewoon helemaal uit te schakelen. Controleer met je meterstanden steeds hoeveel effect je maatregelen hebben. Houd ook de verwarming in de gaten, bijvoorbeeld met de slimme thermostaat. Daarmee kun je ook op afstand je verwarming in- en uitschakelen, bijvoorbeeld als je er te laat achter komt dat hij nog aan staat, of dat je hem juist aan wilt zetten vanwege onverwachte vrieskou.
Slimme meter en privacy
Een van de belangrijkste bezwaren die mensen tegen een slimme meter hebben, is dat het een inbreuk vormt op de privacy. Door de gegevens uit te lezen, krijgen energiebedrijven immers op elk gewenst moment een kijkje in het verbruik én de levensstijl van mensen. Om te voorkomen dat daar misbruik van wordt gemaakt, mogen energiebedrijven de gegevens alleen uitlezen voor de jaarnota, voor de tweemaandelijkse overzichten, bij een overstap of verhuizing en wanneer het noodzakelijk is voor het energienetbeheer. Geef je toestemming, dan mag het vaker. Ook moeten energiebedrijven de meters en hun netten en dataverkeer goed beveiligen, zodat anderen ook niet met de gegevens aan de haal kunnen gaan. Wie het gebruik van de meter dan nog niet ziet zitten, kan gewoon weigeren of de meter uit laten staan. Vooralsnog is het gebruik van de slimme meter namelijk niet verplicht.
Kosten
De slimme meter wordt in fasen geïnstalleerd; wie wacht op zijn beurt, hoeft buiten de meterhuur niets extra’s te betalen voor de plaatsing. Wie eerder wil beginnen met besparen, kan een meter aanvragen. Netbeheerders mogen voor de plaatsing maximaal €71,40 rekenen (€66,64 als het alleen om een elektriciteitsmeter gaat). Heb je de meter in de eerste instantie geweigerd, maar wil je er toch één? Dan kan het ook zijn dat de netbeheerder kosten in rekening brengt.
Bron: ConsuWijzer, Rijksoverheid
Lees ook:
Slim besparen met de E-Thermostaat
30 gedachten over “De voordelen van een slimme meter”
En natuurlijk hier verzopen in de zwarte reklame.
Kortom, een hele reeks fabels van mensen die de klok hebben horen luiden, maar als gewoonlijk niet weten waar de klepel hangt.
Die slimmemeter kost je geld omdat ie om de kwartier doorgeeft wat jij verbruikt hebt en op dat moment verbruikt ie energie.
En weer word hier door de reklame bijna de halve beeld hier op deze website zwart gemaakt en dat is behoorlijk irritant.
De beperking van HKW.
http://klimaatkombi.nl/images/Omroep/HKW_zwart.jp…
Gewoon die oude site terug. Of overstappen op phpbb.
http://www.phpbb.nl/
Dat moet gigantisch zijn. Hoeveel gebruikt je mobieltje (dezelfde techniek)? Stoppen daarmee.
Reacties zijn gesloten.