Raadsel: welk voedsel kun je het beste meenemen naar een onbewoond eiland?

Foto: Ron Saunders, Flickr
Foto: Ron Saunders, Flickr

In het bekende boek In Defence of Food van Michael Pollan staat een intrigerend raadsel:

Stel je voor, je moet 1 jaar overleven op een verlaten woestijneiland. Je mag water en één andere soort voedsel meenemen. Kies uit deze lijst het voedsel dat het best voor je gezondheid is: alfalfa, bananen, hot dogs, maïs, melkchocolade repen, perziken, spinazie.

Deze vraag werd in een onderzoek van de psycholoog Paul Rozin gesteld aan een groep Amerikanen. Dit waren hun antwoorden: bananen (42%), spinazie (27%), maïs (12%), alfalfa (7%), perziken (5%), hot dogs (4%), melkchocolade (3%).

De ironie van deze reacties is dat slechts 7% van de Amerikanen het voedsel koos dat het beste zou zijn om te overleven. Op hot dogs en melkchocolade kun je namelijk volgens Rozin het beste overleven. Hierin zit voldoende vet. En dat heeft je lichaam nodig vanwege de calorieën, en omdat vetten in ons lichaam belangrijk zijn voor allerlei essentiële processen.

Het is natuurlijk de vraag of je het een heel jaar zou uithouden met dit eten (misschien sterf je eerder al vanwege dodelijke culinaire saaiheid…). Maar reken maar dat je op een dieet van zogenaamde superfood alfalfa sneller de pijp uit gaat, gewoon omdat je bijna geen calorieën binnen zou krijgen.

Michael Pollan gebruikt het voorbeeld om aan te tonen dat we de laatste decennia zo bang gemaakt zijn voor vet. We zijn vergeten volgens Pollan dat vet een essentieel onderdeel is van ons dieet. Natuurlijk is het wel ongezond om teveel calorieën te eten, maar vetten op zich zijn niet ongezond. En sommige vetten zijn zelf onmisbaar, hoewel je die waarschijnlijk beter uit andere producten kunt halen dan hot dogs…

Meer over gezonde vetten vind je in ons Dossier Gezonde Vetten

Meer informatie over Pollan’s ideeën vind je op zijn website

Over de schrijver