De voordelen van groene gevels

Groene Gevels Bieden Vele Voordelen. Foto: Skydreams
Groene Gevels Bieden Vele Voordelen. Foto: Skydreams

Groene gevels zijn steeds meer in opkomst. Logisch, aangezien groene gevels naast een mooie uitstraling, ook veel andere voordelen bieden. Zo vangen de planten van groene gevels schadelijke stoffen, zoals CO2, op vanuit de buitenlucht en dragen ze bij aan de biodiversiteit. Benieuwd naar nog meer voordelen van groene gevels? Lees dan verder.

Groene buitengevels

Groene gevels zijn er in verschillende vormen. Zo kunnen planten aan de gevel worden bevestigd via een plaat. De planten groeien dan van tevoren op een plaat en deze plaat wordt vervolgens aan de gevel bevestigd. Op deze manier is de gevel direct in het geheel voorzien van beplanting. Een andere manier is om de planten op de gevel zelf te laten groeien. Deze methode is echter wel wat gevaarlijker voor de gevel. Het kan ervoor zorgen dat de wortels van de planten zich in de gevel hechten, wat schade kan opleveren aan de gevel. Een vereiste voor het laten groeien van planten tegen de gevel, is daarom dat de gevel geïmpregneerd is. Door middel van impregneren wordt er een beschermende laag over de gevel gespoten, die het onmogelijk maakt voor mossen, algen én wortels van planten om zich te hechten aan de gevel. Met een groene gevel maak je je huis een stuk levendiger. Groene buitengevels trekken namelijk veel insecten aan en daarmee ook vogels. Dit maakt groene gevels erg biodivers. Daarnaast vangt een groene gevel schadelijke stoffen, zoals CO2, op uit de lucht én zorgt de gevel voor geluids- en warmte-isolatie. Op en top duurzaam dus.

Groene binnengevels

De binnenkant van je woning kan ook uitgerust worden met een groene gevel. Een plaat, bedekt met mos of planten, wordt dan aan de muur bevestigd en creëert een warme uitstraling. Een ecologische manier om een eyecatcher toe te voegen aan je huis of kantoorpand. Ook binnen zorgen de planten namelijk voor een schone lucht én isolatie.

Ongewenst groen

Groen op de gevel is niet altijd met opzet. Zo zijn er ook ongewenste muurplanten of mossen die op gevels en daken aangetroffen worden. Deze beplanting, vergelijkbaar met onkruid in de tuin, hecht zich aan de gevel door in de scheurtjes en kieren binnen de stenen en voegen te nestelen. Hierdoor kan de gevel of het dak scheuren en kan er ernstige schade ontstaan. Als je gevel of dak ongewenst groen bevat, kun je deze het beste zo snel mogelijk laten reinigen om te voorkomen dat de kosten onnodig hoog oplopen. Een gevelrenovatie kan namelijk veel geld kosten. Door je gevel te laten reinigen en vervolgens te laten impregneren, voorkom je dat er ongewenst groen aan je gevel komt te zitten.

Subsidie

Groene gevels en daken worden steeds meer gestimuleerd. Gemeenten willen een groener aanzicht en kunnen daarbij alle hulp gebruiken. Om deze reden is er bij een aantal gemeenten in Nederland een bedrag beschikbaar gesteld voor subsidie voor het aanleggen van groene gevels en daken. Het plaatsen van een groendak kan zelfs nog aangevuld worden met het plaatsen van zonnepanelen, waarvoor sommige gemeenten ook subsidies hanteren. Zo maak je je woning of pand nóg milieubewuster.

1 gedachte over “De voordelen van groene gevels”

Reacties zijn gesloten.