De vraag na Apple-item op 1Vandaag: hoe krijgen we laptops en smartphones echt groen?

Bron: Rankabrand.nl

Naar aanleiding van de opening van de eerste Apple Store in Nederland dook EenVandaag op de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in de Chinese fabrieken waar Apple-producten in elkaar worden gezet. Met klem werd gezegd dat Apple eigenlijk nog het beste jongetje van de klas is. Kijken we bij duurzame merken vergelijker, Rankabrand, dan scoort Apple inderdaad 10/19. Het moet alleen Nokia voor zich laten met 11/19. Maar geen enkel merk scoort echt een voldoende in de ICT-branche.
Niet zo gek, want computers en hetzelfde geldt voor smartphones, zijn vaak giftige energieslurpers die gemaakt worden onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden en zorgen voor een enorme berg afval. In ons dossier Groene PC kun je lezen hoe een echt groene pc er uit zou moeten zien:
1. gebruik van gifvrije materialen
2. eerlijke & schone productie
3. energiezuinig gebruik
4. goede recycling
5. transparantie over herkomst, energieverbruik en productie
Aangezien nog geen enkel merk er in slaagt om op al deze terreinen een voldoende te scoren – nou, vooruit, Nokia een zes min – dringt de vraag zich op: wat moet er gebeuren om de ICT wel echt groener te maken? Het antwoord is simpel: sexy innovatie. Een nieuw product met de kick van een iPhone, maar dan eerlijk en groen.
Want technologische verbeteringen en transparantie helpen ons weliswaar vergroenen, het wordt pas echt groen met een duurzame doorbraak. Onze zoektocht naar de groene pc leverde bijvoorbeeld het idee van de Lego PC op. Zo’n apparaat is eenvoudig te upgraden, je prikt er gewoon een blokje bij. Je kunt de onderdelen ook gebruiken in andere apparaten, zodat niet voor elke gadget nieuwe processoren en andere onderdelen nodig zijn. In deze presentatie wordt het idee beschreven, vanaf slide 10. Hoeveel zou er voor nodig zijn om een partij als Apple, HP of Dell zo ver te krijgen om zo’n PC te maken?
Ook aan eerlijke smartphones wordt hard gewerkt door Fairphone. Deze organisatie wil ’s werelds eerste eerlijke mobieltje maken. Een telefoon die wordt geproduceerd en gebruikt zonder mens en milieu schade te berokkenen. Iedereen kan meedoen.
En zo zullen elders op de wereld vast nog meer groene technologie optimisten hun best doen voor duurzame doorbraken. Naar die mensen zal beter worden geluisterd door investeerders en grote bedrijven als meer consumenten gaan vragen om eerlijke en groene electronica. Nu landelijke media als EenVandaag oog beginnen te krijgen voor de arbeidsomstandigheden bij wereldmerken als ‘Apple’ kan dat niet anders dan een kwestie van tijd zijn.
sitestat

Over de schrijver

1 reactie op “De vraag na Apple-item op 1Vandaag: hoe krijgen we laptops en smartphones echt groen?”

  1. Langzaamaan krijgt elke industrie ermee te maken: eerst kleding, toen chocola en nu dus electronica. Goed teken, maar het is telkens achteraf. Uiteindelijk zijn we zelf als consument verantwoordelijk hiervoor en de te goedkope euroshopperproducten of IKEA, je kan overal wel raden dat die marge ergens vanaf wordt gehaald, de lonen en werkomstandigheden.

Reacties zijn uitgeschakeld.