De Wadden hebben een groene ‘man op de maan’

Yorick Haan, Burgemeester Vlieland

[Dit artikel verscheen eerder in magazine GRNVLD.] Nederland loopt internationaal niet voorop met zijn duurzame ambities. Opmerkelijke uitzondering hierop vormen de Wadden-eilanden, die in 2020 volledig zelfvoorzienend willen zijn met water en duurzame energie. Burgemeester van Vlieland, Yorick Haan, is trekker van dit project. Met passie vertelt hij over de plannen, al onderstreept hij ook de enorme uitdaging.
Hij heeft net uitgelegd dat Energy balls, kleine windmolentjes die zijn geïnstalleerd bij de jachthaven van Vlieland bijna drie keer zoveel energie opleveren als de fabrikant in zijn brochure vermeldt, wanneer Yorick Haan ineens verzucht: “Ik heb me ook wel eens afgevraagd: waar waren ze met hun hoofd toen ze in 2007 de ambitie uitspraken om in 2020 zelfvoorzienend te zijn? De gemiddelde ambitie is 20-30% energie uit duurzame bronnen, en wij willen 100%. Realiseerde men zich toen wat dat aan kosten en investeringen met zich mee zou brengen?”
Maar alleen met een stevige portie ambitie bereik je toch doorbraken? President Kennedy liet zich ook niet belemmeren door beperkingen toen hij in 1961 beloofde dat Amerika voor het einde van het decennium een man op de maan zou zetten.
Mega windmolen
“Kijk, het kan wel”, antwoordt Yorick Haan. “Als we op Vlieland een mega windmolen neerzetten, dan zijn we er al. Maar dat mag niet. Een windmolen van 80 meter tast het aangezicht van het eiland te veel aan. Kijken we naar andere oplossingen, zoals zonnepanelen, kleine windmolens en biomassa, dan kunnen we daarmee in 45% van onze energiebehoefte voorzien. Meer dan de helft van de doelstelling moeten we dus realiseren met concepten die nog moeten worden ontwikkeld, denk aan geothermie en getijdenenergie. Maar alleen geothermie vergt al een investering van 80 miljoen euro, onvoorstelbaar voor de gemeente Vlieland. Onze grootste subsidie bedraagt €75000,-. Waarschijnlijk zullen we dus ook moeten kijken naar het kopen van aandelen in een windmolenpark op zee. Ik denk dat we daar in 2020 nog voor zo’n 15% van afhankelijk zijn.”
Ook met 85% zelfstandige duurzame energie-opwekking zijn de Wadden nog altijd meer dan 6 keer zo ambitieus als Nederland dat 14% duurzame energie als doel heeft in 2020. De eilanden verwachten daarbij veel van zogenaamde zonne-akkers, weilanden vol zonnepanelen. Daarnaast speelt energiebesparing een belangrijke rol in de plannen.
Medewerking eilandbewoners
Maar het allerbelangrijkst is uiteraard de medewerking van de eilandbewoners. En laat uitgerekend nu een economische crisis zijn uitgebroken, die niet was voorzien in 2007. Hoe krijg je mensen dan nog mee in je duurzame dromen?
Yorick Haan: “De crisis is ook een kans. Door de stijgende energieprijzen kiezen ondernemers uit zichzelf al voor energiebesparende oplossingen. Eilanders willen daarnaast graag onafhankelijkheid uitstralen. Maar nu zijn ze voor hun energiebehoefte volledig afhankelijk van energiewinning aan de wal. Eilanders zijn ook een trots volk. Op Vlieland zijn we bijvoorbeeld trots dat we zelf in onze waterbehoefte kunnen voorzien, en dat hebben we ook nog eens heel duurzaam voor elkaar. Hierdoor hebben we, bijna letterlijk, de waterleidingbuis kunnen doorzagen. Het is ons nu heel wat waard zijn als we ook de elektriciteitskabel kunnen doorknippen. Met onze ambities sluiten we bovendien aan bij het beeld dat mensen nu al hebben van de eilanden: rust, groen en ruimte. Tenslotte denk ik dat dat we bedrijvigheid naar de eilanden halen, door aan de slag te gaan met nieuwe technieken. Wij hebben een overzichtelijke schaal, waardoor je makkelijk kunt experimenteren. En als het hier lukt, waarom zou het dan op grotere schaal, bijvoorbeeld in de Randstad, niet lukken?”
Neem een abonnement op GRNVLD, magazine over het verbinden van stad en land.
Lees ook:
Een schone onderbroek is van bamboe
Zelf geld verdienen met wind
Zonnepanelen op je dak

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020