De wereld kent een spectaculaire afname van geweld

Whyourviolencehasdeclined StevenpinkerHet kost weinig fantasie om ons oorlog, terrorisme en zinloos geweld voor te stellen. We zien de beelden bijna dagelijks op televisie. Volgens psycholoog Steven Pinker kent de wereld in werkelijkheid echter een spectaculaire afname van geweld. Deze prominente hoogleraar aan Harvard heeft bijna 10 jaar de geschiedenis van geweld bestudeerd. Zijn nieuwe boek, The Better Angels of Our Nature: Why violence has declined, verschijnt in oktober en staat volgens een bespreking in tijdschrift Ode vol met contra-intuïtief optimisme over de ontwikkeling van de mens.

Pinker zegt het zelf zo: “Voor potentiële slachtoffers is dit een goed moment in de geschiedenis.”
Waarom? Enkele hoogtepunten uit zijn ‘stortvloed van cijfers’ zoals tijdschrift Ode het omschrijft:

 • In pre-historische of staatloze samenlevingen was de kans dat iemand door oorlog of de gevolgen daarvan overleed negen keer zo groot als in de twintigste eeuw;
 • Het aantal moorden in Europa is nog maar een honderdste van het aantal in de middeleeuwen en een vierde van het aantal aan het begin van de twintigste eeuw;
 • Sinds 1995 is het aantal gevallen van huiselijk geweld in Engeland meer dan gehalveerd;
 • Sinds 1625 is de doodstraf in de VS meer dan 98% minder vaak uitgevoerd.

Als achterliggende oorzaken voor de afname van geweld ziet Pinker de opkomst van sterke, democratische regeringen en de internationale handel (‘Make money, not war’). Maar ook de toename van het alfabetisme, en, opmerkelijk, het verschijnsel dat het IQ in de loop van de geschiedenis geleidelijk aan toeneemt, ook wel bekend als het Flynn-effect. Dat laat zien dat IQ-tests telkens worden bijgesteld om te zorgen dat het gemiddelde 100 blijft. Dat wil zeggen dat iemand die nu 100 scoort, in 1910 in het 98ste percentiel zou uitkomen en als geniaal zou worden beschouwd. Omdat we slimmer worden, gaan we ook steeds beter zien dat we beter kunnen samenwerken dan elkaar uitmoorden, simpeweg omdat de beloning groter is.

Toch een optimistisch gegeven op de wereldwijde Dag van de Vrede: we worden steeds aardiger voor elkaar, en in de ogen van onze overgrootvader en moeder zijn velen van ons geniaal.

Bron: tijdschrift Ode, nr. 140, p. 60 – 3 x Ode voor maar €10,-

Lees ook:

We halen vaker de 100 maar onsterfelijkheid zit er niet in

In 2 generaties tijd zijn zelfs de armste landen rijk

De cijfers tonen het: alle mensen worden rijk en gezond

Over de schrijver

11 reacties op “De wereld kent een spectaculaire afname van geweld”

 1. Ik moet bekennen dat als ik door de mooie bossen van de Veluwe loop ik telkens bang ben voor struikjesrovers.. en de publieke excecuties op het dorpsplein vind ik mooi om naar te kijken. Zijn er echt nog mensen die niet geloven dat het geweld is afgenomen ?? En zolang moslims nog geen Ted Bundy's of Dahmer's hebben…. ow ja en wij onze hele gezinnen uitmoorden als we depressief zijn… beetje rascistisch is wel dom…

 2. "De wereld kent een spectaculaire afname van geweld" . Dat vind ik heel positief !!
  De afname van het geweld zou pas werkelijk spectaculair worden als de islam zou worden uitgebannen.
  Deze religie roept op tot voortdurende oorlogvoering tegen ongelovigen, en dat zijn alle niet-moslims .
  Dat de moslims dit serieus nemen kan men zien bij The Religion of Peace http://www.thereligionofpeace.com/
  Het moorden gaat dag in dag uit maar door. Ook onderling moorden de moslims als gekken, dus armoede en andere smoesjes kunnen niet aangevoerd worden.

 3. Roland, dank voor je feedback. Punt is dat het hier gaat om een blog over een bespreking in tijdschrift Ode. Meer pretenties heeft dit item eerlijk gezegd niet. Doel is om mensen te prikkelen, informeren en vooral nieuwsgierig te maken.

  Het zou niet chique zijn om de bespreking van Ode hier in zijn geheel samen te vatten, ik zou hem vooral wel van harte willen aanbevelen.

  1. @Frissewind, Een verwijzing kan toch ook informeren en prikkelen?

   Mij ontgaat ook het modieuze van steeds dikkere werken. Is het ondoenlijk om hetzelfde te zeggen in 400 of mogelijk 300, of misschien zelfs 200 blz? Ook heel prettig voor het milieu.

  1. De opmerking over de VS gaat niet over geweld in de maatschappij, maar over de rechtspleging en de toepassing van de doodstraf daarin!
   Mag ik zelf die 800 blz lezen om de argumenten te begrijpen?

 4. Zoals vaker staat ook hier de kop "de wereld kent een afname van geweld" haaks op de tekst.

  "minder moorden in Europa – minder huiselijk geweld in Engeland na 1995 (!) – minder doodstraf in de VS. Blijkbaar is de wereld verkleind!
  Vroeger "was de kans dat iemand door oorlog of de gevolgen daarvan overleed 9 keer zo groot als in de 20e eeuw" De meeste mensen sterven bij een oorlog door ziekte en honger, niet door geweld. In de 20e eeuw worden ziekte en voedselgebrek veel beter beheerst.

Reacties zijn uitgeschakeld.