De wereld wordt vloeibaar

Bron: www.priva.nl[Dit artikel verscheen eerder in magazine GRNVLD.]Even knipper ik met mijn ogen. Zei de Zakenvrouw van 2009 dat echt? “De wereld wordt vloeibaar.” Ons gesprek ging toch over de toekomst van de tuinbouw? Dan praten we toch over kassen op de koude grond. ‘Een vloeibare wereld’ klinkt in die context bijna zweverig. Meiny Prins lacht om mijn reactie, maar houdt vast aan haar metafoor. “Veel zaken raken steeds meer verweven”, zegt ze, “Ze komen steeds dichterbij elkaar. Denk aan energie- en afvalstromen. Als we die verbinden, kunnen we afval hergebruiken als energie.”
De Nederlandse tuinbouw is goed voorbereid op die ’vloeibare wereld’ volgens Meiny Prins. Ze weet waar ze over praat als directeur van het bedrijf Priva, dat meet- en regelsystemen voor de tuinbouw levert in 72 landen, maar ook als bestuurslid van verschillende invloedrijke commissies. “Wereldwijd signaleren we een trend dat er meer lokaal geproduceerd wordt. De wereld verstedelijkt en bij die steden zijn veel makkelijker gesloten systemen te creeëren van bijvoorbeeld energie- en afvalstromen. Consumenten en producenten zitten immers een stuk dichter bij elkaar. Kijk je dan naar Nederland, dan onderscheiden wij ons echt op dit terrein: wie op wereldschaal naar de Randstad kijkt, ziet eigenlijk al een lokaal productiesysteem. Bovendien lopen wij tien jaar voor in groene vingers. Onze efficiëntie is hoog, door slimme meet- en regelsystemen maar vooral ook door onze plantenkennis. Wij produceren 60 kilo lekkere tomaten met 5 liter water. Kijk je naar Mexico, om maar eens wat te noemen, dan produceren ze 5 kilo met 60 liter water. Er zijn nu al systemen waarbij planten via sensoren als het ware zelf aangeven dat ze water nodig hebben.”
Ook de Nederlandse regering ziet de commerciële kracht van de Nederlandse tuinbouw en doopte het tot één van de 9 topsectoren, waarmee ons land de wereldmarkt moet veroveren. Maar ondanks de sterke positie is ook de tuinbouw getroffen door de crisis. Er hangen donkere wolken boven de Nederlandse kassen, een branche die werk geeft aan 570 duizend mensen.
Meiny Prins: “ Wereldwijd willen consumenten steeds beter weten waar hun producten vandaan komen. Voedsel uit de buurt heeft dan een streepje voor. In Nederland hebben we ons vooral geconcentreerd op productieverhoging: we bouwden steeds meer kassen met efficiëntere technieken. Het aanbod is hierdoor sterk toegenomen, maar de vraag blijft achter, omdat mensen iets anders willen.”
Moet de tuinbouw vrezen dat het een ‘flopsector’ wordt? “Helemaal niet”, zegt Meiny Prins. “De greenport gaat zichzelf herstellen, het is de snelst innoverende sector van Nederland. Onze voorsprong in groene vingers en technologie kunnen we benutten door ook in andere landen voedsel te produceren, dan maken we het weer lokaal. Tuinders moeten verder het idee laten varen dat hun producten vanzelf verkocht worden, ze moeten weer verantwoordelijk worden voor de verkoop van hun producten en toegevoegde waarde creëren. De ‘vloeibare wereld’ brengt bovendien nieuwe verdienkansen. Er zijn in Nederland al 4 of 5 energieleverende kassen die veel meer energie produceren dan ze gebruiken. Die leveren ze terug aan het net. Ik kan me voorstellen dat er straks tuinders zijn die de energieproducent van hun omgeving zijn, voor hen wordt de kweek van tomaten misschien een bijverdienste.”
Ook al is Meiny Prins optimistisch, ze vindt wel dat de overheid kan helpen om nieuwe verdienkansen te verzilveren. “Met het CleanTech Advisory Board hebben we geprobeerd om de energiesalderingsregel te wijzigen. Nu mag je tot 5000 kW per jaar gebruiken alsof je een energiebedrijf bent, dat willlen we opschroeven naar 100000 kW. Dan wordt het ineens rendabel om grote installaties van zonnepanelen te plaatsen, omdat je wel stroom kunt leveren aan de buren zonder hierover belasting te betalen. Het is toch gek dat een overheidsregel innovatie op de energiemarkt stagneert?
Neem een abonnement op GRNVLD, magazine over het verbinden van stad en land.
Lees ook:
Stap in een volledig duurzaam Nederland
Obama: toekomst energie is aan alleseters, niet aan olieverslaafden
Elk stopcontact is een benzinepomp

Over de schrijver