De Windcentrale lanceert app om zelf geproduceerde windenergie te monitoren

Windcentrale_appDe Windcentrale wist vorig jaar in korte tijd 5200 winddelers te verzamelen. Deze mensen werden samen eigenaar van twee windmolens bij Delfzijl. Sinds gisteren kunnen deze eigenaren de prestaties van hun windmolen volgen via een speciale app. Hierop kunnen zij precies zien hoe hard het waait en hoeveel energie de molen op dat moment produceert.
In de app draaien de wieken van de molen met exact dezelfde snelheid als hun windmolen in Delfzijl. Daarnaast toont de app alle productiecijfers. Grafieken tonen de productie van de molen van de voorbije week, maand en jaar. Er is zelfs een koppeling met het energieverbruik van de deelnemers zodat zij precies zien welk percentage van hun stroomverbruik zij zelf opwekken met hun windmolen.
Sinds 1 januari 2013 wekken de winddelers hun eigen stroom op. De geproduceerde stroom wordt automatisch afgetrokken op hun energierekening bij Greenchoice. Om de windmolens dichterbij alle eigenaren te brengen ontwikkelde de Windcentrale deze “app” die nu beschikbaar is voor iPhone en iPad. De versie voor Android volgt snel.
Volgens De Windcentrale blijkt uit diverse onderzoeken dat het zelf eigenaar zijn van een windmolen leidt tot een veel positiever beeld van windmolens. Daarnaast zorgt het monitoren van je eigen energieproductie voor een hoger energiebewustzijn en daardoor lager energieverbuik.
De Windcentrale hanteert sinds november 2012 inmiddels een wachtlijst waar nu ruim 3000 mensen op staan. Zodra er nieuwe windmolens beschikbaar zijn, start de verkoop van nieuwe Winddelen op volgorde van de wachtlijst.
Lees ook:
4 ideeën om de economie in 4 maanden weer op gang te krijgen
Drijvende windmolens kunnen energie opslaan voor windstille tijden
Burgers zijn de sleutel tot het succes van de Duitse en (Nederlandse) Energiewende

Over de schrijver