Je eigen stukje windmolen kopen? Het kan wel!

Dat jij en ik zelf duurzame stroom op kunnen wekken met behulp van zonnepanelen weten we nu wel, maar hoe tof zou het zijn als jij en ik ook zelf windenergie kunnen opwekken? Als het aan De Windcentrale ligt kan dat heel snel: vanaf 2019 gaat een park van drie windmolens draaien en krijgen ongeveer 8.000 Nederlandse huishoudens de mogelijkheid om zelf duurzame stroom op te wekken. 
De Windcentrale heeft voor dit plan onlangs een overeenkomst gesloten met turbinefabrikant Lagerwey. De molens krijgen een plekje tussen Staphorst en Rouveen. Heel Nederland kan zich voorinschrijven en proberen een stukje windmolen te bemachtigen: een ‘Winddeel’. Op die manier word je mede-eigenaar van een windmolen en branden jouw lampen in huis op groene stroom uit je eigen molen. Volgens oprichter Harm Reitsma gaat de voorinschrijving snel.

Bijdrage leven aan duurzame energietransitie

Groene windstroom opwekken is hetzelfde als zonnepanelen op je dak, maar dit is goedkoper en ook mogelijk voor mensen zonder geschikt dak. De Windcentrale ziet graag dat iedereen zelf hun eigen stroom kan opwekken en tegelijkertijd een bijdrage levert aan de duurzame energietransitie. Deelnemers kunnen vervolgens rekenen op een rendement van 6 procent. De stroom die je via jouw windmolen opwekt, kun je live volgen via de app van De Windcentrale. Zo zie je de prestaties van jouw windmolen terug.

Efficiënt opwekken

De Windcentrale heeft gekozen voor een samenwerking met windturbinefabrikant Lagerwey. Zij hebben een unieke technologie ontwikkeld waardoor met minder onderdelen veel efficiënter windenergie opgewekt kan worden. Lagerwey doet mee omdat zij als doel hebben om windenergie zoveel mogelijk in de handen te brengen van burgers. Mensen in de directe omgeving van het windpark krijgen dan ook korting op hun deelname aan het windpark. Maar ook iedereen die niet in de buurt van Rouveen en Staphorst woont, kan een Winddeel kopen. Doe je mee?

Over de schrijver